Kloklippning katt

Kloklippning är en viktig del av den vardagliga skötseln. För långa klor innebär ökad risk för klobrott eller för att en förvuxen klo ska växa in i trampdynan med fula och smärtande sår som följd.

För de flesta innekatter räcker det med att få klorna klippta någon gång i månaden men klotillväxten är individuell precis som slitaget, så en del behöver kloklippning oftare eller mer sällan. Klorna på sporrarna kan behöva klippas oftare än de övriga, eftersom de inte nöts naturligt när katten går.

Utekatter behöver sina vassa klor för att klättra i träd och försvara sig mot vilt och andra katter. Därför rekommenderas inte att man klipper klorna på dem. Förse istället dessa katter med bra klöspelare på flera ställen inomhus för att förebygga att de vässar klorna på möbler och inredning.


Många katter tolererar att man klipper deras klor, men en del kan vara rädda om tassarna. Det är bäst att träna kattungen på kloklippning redan tidigt så att det blir en del av vardagen. Ibland upplever djurägare att det är svårt att veta hur mycket man ska klippa utan att riskera att skada pulpan. Vi erbjuder hjälp med regelbunden kloklippning såväl som med instruktioner till djurägare som vill lära sig klippa klorna själva.

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.