Kloklippning katt

Många innekatter behöver få sina klor klippta regelbundet för att inte riskera att skada sig själva eller sin omgivning. Om du tycker det är knepigt att klippa din katts klor själv är du välkommen att kontakta din lokala veterinärklinik, så hjälper vi dig.

Varför behöver man klippa klor på katter?

Om en katt har för långa klor löper den risk att få smärtsamma och besvärliga klobrott, eller problem med att förvuxna klor växer in i trampdynan och orsakar fula och smärtande sår. Den kan också klösa och skada både möbler och familjemedlemmar.

Vilka katter behöver få klorna klippta?

Det är framför allt innekatter som behöver få sina klor klippta. Innekatter sliter inte sina klor i samma takt som klon växer, och de har heller inte samma behov av sina klor som en utekatt har. Utekatter kan behöva använda klorna för att till exempel klättra upp i träd eller försvara sig. Om du vill förebygga att din utekatt vässar klorna på möbler och inredning kan du istället förse katten med bra klöspelare på flera ställen inomhus. En utekatt som tillbringar vintermånaderna inomhus kan dock behöva kloklippning då och då.

Hur ofta ska du klippa klorna på din katt?

Det som avgör hur ofta du behöver klippa kattens klor är dels hur snabbt klorna växer, dels hur snabbt de slits. För en innekatt brukar det vara lagom att få klorna klippta någon gång i månaden, men en del katter behöver klippa klorna oftare, andra mer sällan. Klorna på sporrarna brukar behöva klippas oftare än de övriga, eftersom de inte nöts naturligt när katten går.

Klippa klor hemma

Många djurägare klipper själva klorna på sina katter. Fördelen med att klippa kattens klor själv i hemmet är att den befinner sig i en välbekant och stressfri miljö. Det bästa är om du börjar träna på kloklippning redan när den är liten kattunge, men det går för det mesta utmärkt att vänja även en vuxen katt vid kloklippning.

Många katter tolererar att man klipper deras klor, även om en del kan vara rädda om tassarna. Tid, tålamod och godis brukar övertyga de flesta katter, men tänk på att inte tvinga katten. Hantera katten varsamt så är chansen större att den accepterar kloklippningen frivilligt. 

Börja med att vänja katten vid att få tassarna hanterade, gärna vid tillfällen när den har fått leka av sig och är trött, lugn och trygg. En del katter reagerar på ljudet av klosaxen och för att hjälpa katten att vänja sig vid ljudet kan du börja med att göra några klipp i (okokt) spagetti. När katten är lugn tar du en av framtassarna i handen och håller en tå i ett stadigt grepp medan du klipper av yttersta spetsen på klon lite i taget. Här kan du läsa om hur du klipper klorna på din katt steg för steg.

Kloklippning på klinik

Om du tycker att det är svårt att veta hur mycket av klon du kan klippa utan att riskera att skada pulpan, eller om du vill få tips och råd för hur du kan klippa kattens klor hemma, är du välkommen att boka en tid på någon av våra kliniker. Vi erbjuder både hjälp med regelbunden kloklippning och kan ge instruktioner till djurägare som vill lära sig klippa klorna själva.

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.