Kloskada på katt

Katter kan drabbas av klobrott men det är inte lika vanligt som hos hund och beror oftast på att kattens klo fastnat i något.

Symtom

Vid klobrott kan en akut hälta ses. Katten slickar ofta på tassen och uppvisar ofta smärta när den sätter ner tassen eller om klon vidrörs. Vid en spricka längre fram i klon kan djuret reagera lindrigt eller inte alls, medan vid spricka ända upp till klofalsen kan katten reagera betydligt mer. När hela klon slits bort orsakar det vanligtvis både blödning och smärta.

Vad kan man göra själv?

Om endast en liten bit av klon har gått av räcker det oftast med att klon klipps ner till pulpan.

När bör veterinär uppsökas?

Det är sällan väldigt akut med klobrott, men det kan kännas akut eftersom katten kan ha ont. Vid större spricka eller fläkning av klon bör veterinär uppsökas inom ett dygn.

Behandling hos veterinär

Om hela klon inklusive pulpa slitits av, rakas och rengörs området vanligtvis. Om sprickan går ända upp till klofalsen eller om klon är uppfläkt brukar hela klon behöva avlägsnas. Katten får lugnande eller sövs inför ingreppet. Vanligtvis ges också lokalbedövning. Om inte klon tas bort finns risk för inflammation i klofalsen som sprider sig till klobenet.

Eftervård

Om klon avlägsnas brukar katten få ett bandage om tassen för att skydda pulpan. Tassen brukar hållas bandagerad en till tre dagar eller efter behov. Bandaget bör vara ett tunt skyddsbandage som byts en gång per dag eller om det blir blött. 

I samband med bandagebytet tvättas pulpan försiktigt med ljummet vatten eller koksaltlösning. Ibland kan det vara enklast att duscha tassen en stund för att luckra upp gammal sårvätska. Om tån svullnar upp eller luktar illa kan det tyda på en inflammation. Ta då kontakt med veterinären.

Den blottade pulpan hårdnar och blir mer tålig efter ungefär en vecka. Det tar vanligtvis några veckor innan en ny klokapsel växer ut. Ibland blir den nya klon deformerad och om klobenet skadats allvarligt är det inte säkert att det kommer någon ny klo. Krage används fram till att katten inte visar intresse för att slicka på klon.

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.