Var tionde hund allergisk – så vet du om din hund är drabbad

Allergi mot exempelvis pollen, kvalster och födoämnen drabbar inte bara människor utan även hundar. Så mycket som 10–15 procent av alla hundar beräknas ha någon form av allergi. AniCuras veterinär Rebecka Frey tipsar om hur du kan upptäcka om din hund är allergisk och vilka behandlingar som finns.

Snart är pollensäsongen här och precis som vi människor kan även hundar ha allergiska besvär. Vanligast är kvalsterallergi, men även allergi mot pollen, mögel och födoämnen förekommer. Ungefär mellan 10–15 procent av alla hundar beräknas ha allergi men det kan även skilja sig beroende på ras. Symtomen man ska vara uppmärksam på är om hunden får klåda i ansiktet, i armhålor, på tassar eller återkommande öroninflammationer. Vissa hundar kan även få rinnande eller kliande ögon.

- En allergisk hund får mer eller mindre intensiv klåda, vilket kan yttra sig i att djuret river sig med tassarna, slickar sig eller naggar sig. Allergi hos hundar debuterar vanligen från 1–2 års ålder men kan även börja tidigare. Har man en yngre hund med typiska symtom bör man söka råd hos en veterinär för vidare utredning, säger Rebecka Frey, veterinär på AniCura.
Ungefär en tredjedel av de hundar som har kvalsterallergi har även någon form av matallergi och då främst mot proteiner. Därför är det viktigt att ta reda på om hunden är överkänslig mot sitt foder eftersom det annars är väldigt svårt att få ordning på hundens klåda.

Det finns flera sätt att behandla allergi hos hundar, men precis som hos människor går det inte att bota utan är en livslång sjukdom hunden får leva med.

- Ju tidigare en veterinär kan ställa diagnosen desto bättre prognos för behandlingen. Hur behandlingen ser ut är individuellt men det finns exempelvis allergivaccinering som gör att immunförsvaret lättare tål olika ämnen. Hunden kan även få läkemedel som dämpar klådan och inflammationen, säger Rebecka Frey.

Den som har en allergisk hund behöver ofta lägga lite extra tid på skötsel som regelbunden och mer noggrann rengöring av öron och tassar, för att ge hunden bra livskvalitet trots sin kroniska sjukdom.

Fler nyheter

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.