Norsk skogkatt

Den här långhåriga katten från de norska skogarna är perfekt för en någorlunda aktiv familj. Se till att förse den med ett klösträd inomhus och massor av kärlek, så får du en underbar vän för livet.

Bakgrund

Den norska skogkattens historia sträcker sig hundratals, för att inte säga tusentals, år tillbaka. Den här stora, robusta katten är Norges nationalkatt, även om dess ursprung är oklart. Möjligtvis härstammar den från den ryska sibiriska katten eller från långhåriga katter från Turkiet som de skandinaviska vikingarna tog med sig hem. Men det kan också vara så att den helt enkelt har utvecklats naturligt under lång tid och anpassat sig efter det kalla skandinaviska klimatet. Enligt legenden följde norska skogkatter med på vikingarnas färder över hela världen för att hålla skeppen fria från råttor. Dessutom sägs det att gudinnan Freja hade en vagn som drogs av sex starka norska skogkatter. 

Rasen dog nästan ut helt under andra världskriget. Först i slutet av 1960-talet lyckades några hängivna uppfödare stabilisera läget.

Personlighet

Om du vill ha en snäll och social katt som ändå inte kräver ständig uppmärksamhet är det här en ras för dig. Den norska skogkatten kan bli en perfekt familjemedlem och den trivs i sällskap av såväl vuxna som barn. Den är inte särskilt högljudd men lita på att den säger till om du glömmer att ge den mat på rätt tid. Den följer gärna med dig för att hålla dig sällskap och se vad du gör, men den kräver inte att bli buren eller klappad. Och även om katten är sällskaplig kan den vara lite reserverad mot främlingar, så ge den tid och möjlighet att lära känna besökare i sin egen takt.

Norska skogkatter är generellt ganska aktiva och de är duktiga på att klättra. Ett rejält klösträd (tänk klätterträd!) är därför en klok investering om du inte vill behöva jaga ner katten från bokhyllorna stup i kvarten. Den norska skogkatten är intelligent och gillar leksaker som ger mental stimulans, och det fungerar ofta bra att träna den med klicker eller belöningar.

Utseende, storlek och vikt

Den norska skogkatten är en storvuxen ras. Hanen väger 5–10 kg och honan 3–6 kg. Den har en lång, muskulös kropp och bakbenen är något längre än frambenen. Huvudet är trekantigt med stora, tofsprydda öron och mandelformade ögon, vilket ger den ett vildkattsliknande utseende.

Färg

Pälsen kan ha i stort sett vilken färg och teckning som helst – den kan vara enfärgad eller mönstrad blandat med vita partier. Ögonen är antingen gröna, guldgula eller kopparfärgade. Vissa vita norska skogkatter kan ha blå ögon, eller omaka ögon – ett blått öga och ett i en annan färg.

Pälsvård

Den norska skogkattens päls är anpassad för överlevnad i de kalla nordiska skogarna – pälsen är lång och vattentät med tät underull. Pälsen behöver kammas igenom med metallkam eller borstas några gånger i veckan för att den ska hållas fri från tovor och trassel. Under våren kan du behöva borsta ännu oftare eftersom katten fäller mycket då. Normalt behöver norska skogkatter inte badas.

Särskilda kännetecken för rasen

Den norska skogkatten är väldigt självständig och har en stark personlighet – den trivs bäst om den får göra som den vill, när den vill.

Tack vare de vassa, tjocka och starka klorna är den här katten en oerhört duktig klättrare. Den kan klättra på klippor och är förmodligen den enda tamkatt som klättrar ner från träd med huvudet först. Om du inte hittar din norska skogkatt – vänd blicken uppåt! Förmodligen sitter den på en högt belägen plats i hemmet eller utomhus där den kan hålla full koll på omgivningen.

Ärftliga sjukdomar

Det finns en del hälsoproblem som kan drabba norska skogkatter:

Hypertrofisk kardiomyopati (HCM)

HCM är den vanligaste typen av hjärtsjukdom som drabbar katter. Sjukdomen medför en förstorad hjärtmuskel och många katter utvecklar hjärtsvikt till följd av detta.

Höftledsdysplasi

En utvecklingsrubbning i höftleden vilket ökar risken för artros.

Glykogeninlagringssjukdom

En ämnesomsättningssjukdom som i de flesta fall är så allvarlig att katten endast överlever några månader efter födseln. Det finns ett gentest för att upptäcka vilka katter som har anlag för den här sjukdomen.

Fem fakta om norska skogkatter

  1. Precis som andra katter klättrar norska skogkatter gärna i träd, men en unik egenskap är att de klättrar ner med huvudet först.
  2. Enligt legenden hade gudinnan Freja en stor vagn som drogs av sex starka norska skogkatter.
  3. Pälsen och kroppsbyggnaden är väl anpassade för det kalla nordiska klimatet.
  4. En del kallar den här katten kort och gott för "skogis" eller ”norskis”, för att slippa säga hela det långa namnet varje gång. På engelska säger man ibland ”wegie”.
  5. Norska skogkatter är sociala och intelligenta och trivs oftast utmärkt i alla typer av familjer.

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.