Abessinier

Abessiniern är en intelligent, lekfull och ständigt utforskande katt. Med hänsyn tagen till dess energiska natur blir den en rolig, busig familjemedlem som älskar att stå i centrum.

Snabb fakta

Varje katt är en unik individ och deras egenskaper skiljer sig även inom rasen
 • Tillgivenhet

  Hur mycket tillgivenhet du kan förvänta dig.
 • Barnvänlig

  Vissa katter tenderar att vara mer lekfulla och sällskapliga runt barn och mer toleranta mot barns beteende än andra.
 • Energinivå

  Hur aktiv den här rasen tenderar att vara.
 • Träning

  Hur mycket motion den här rasen behöver på en daglig basis.
 • Erfarenhet

  Hur mycket tidigare erfarenhet som kattägare behöver du innan du överväger att skaffa denna ras.
 • Pälsvård

  Hur mycket pälsvård denna ras behöver regelbundet.
 • Avfall

  Hur mycket päls denna ras vanligtvis fäller regelbundet.
 • Hälsoproblem

  Hur mottaglig denna ras är för vanliga hälsoproblem.
 • Mental aktivering

  Hur mycket mental träning behöver denna ras regelbundet.
 • Storlek

  Hur stora katter av denna ras kan bli.
 • Verbal

  Hur mycket dessa katter tenderar att "prata".

Bakgrund

Abessiniern är en av världens äldsta kattraser och det finns många spännande historier om dess ursprung. När abessiniern först dök upp på engelska kattutställningar i slutet av 1800-talet sades det att rasen härstammade från Abessinien i dagens Etiopien. Och det går inte att förneka likheten med de katter som avbildats i grannlandet Egyptens pyramider och tempel, ofta i form av gudinnor med katthuvuden. Idag finns det dock genetiska bevis för att de första abessinierna kom till Europa från delar av Sydostasien och Indiska oceanens kustområden, som Indien och Indonesien. Rasen fick förmodligen sitt namn från landet Abessinien – den första abessiniern som ställdes ut på Crystal Palace Cat Show i England, Zula, sägs ha importerats därifrån. 

Andra raser som förmodligen förekommer i abessinierns stamtavla är siames, burma och russian blue. Den karaktäristiska, vackra pälsen med så kallad ticking (flera färger på varje hårstrå) fanns även hos katter som togs till England av romarna.

Personlighet

Abessiniern (som ibland kallas för ”aby”) är verkligen ingen sömnig knäkatt. Den som köper en abessinier får en nyfiken och mycket intelligent katt som älskar att leka och interagera med sin omgivning. Den lever verkligen livet till max och älskar att leka, timme efter timme. Ibland kan den upplevas som lite väl energisk och påhittig, men den är också en ständig källa till underhållning för sin ägare.

Klickerträning, kluriga uppgifter och att få lära sig tricks är precis vad den här äventyrliga katten behöver. Eller varför inte en promenad i koppel i parken om du bor så att katten inte kan få gå fritt ute? Den klättrar och hoppar mycket och gärna, då den gillar att befinna sig så högt upp som möjligt för att hålla uppsikt över omgivningarna. 

Abessiniern har inget emot att vara det enda husdjuret i familjen – så länge den får massor av uppmärksamhet. Lekfulla barn eller vuxna kommer att bli kattens bästisar. Om du spenderar mycket tid borta från hemmet är detta kanske inte katten för dig.

Utseende

Trots sitt sydostasiatiska ursprung liknar abessiniern mest en liten afrikansk vildkatt. Huvudet är kilformat och något rundat med stora, breda öron och stora, mandelformade ögon i grönt eller guld. Ögonen är omgivna av mörka linjer, nästan som eyeliner. Abessinierns medelstora kropp är muskulös, graciös och atletisk med smala, smäckra ben, små, kompakta tassar och en lång, avsmalnande svans.

Färg

Pälsen har omväxlande band av ljusa och mörka färger på varje hårstrå, så kallad ticking, vilket ger den ett varmt, nästan skimrande utseende. Abessiniern finns i fyra huvudfärger – viltfärgad (rödbrun/svart), sorrel (kopparröd/brun), blå (blågrå/aprikos) och fawn (crèmefärgad/rosaaktig). Färgerna kan kombineras med silver (vitt).

Pälsvård

Abessinierns fina, korta päls är lättskött. En kamning i veckan med stålkam räcker för att ta bort löst hår och hålla pälsen blank och fin.   

Särskilda kännetecken för rasen 

Den här rasen skiljer sig från andra kattraser på många sätt. Vissa beteenden påminner mer om hundens. Det är en smart, atletisk och mycket social katt som kan vara enormt lekfull och busig. På engelska kallar man ofta abessinier för ”Aby-grabbys” eftersom de gärna norpar åt sig saker som fångat deras intresse. Abessinierna är också kända för att ”utbilda” sina ägare, till exempel genom att de lägger sin favoritleksak framför dig eller klappar på din hand med tassen om de vill att du ska göra något.

De gör allt för att dra till sig uppmärksamhet, övervakar allt du gör och kommer gärna med ”förslag” på vad du ska göra. Se till att ha gott om spännande och utmanande leksaker hemma, och skaffa minst ett stort och högt katträd för att tillfredsställa klätterbehovet.

Ärftliga sjukdomar

Abessinier kan drabbas av en ärftlig sjukdom som kallas pyruvatkinasbrist. Sjukdomen innebär en påverkad ämnesomsättning i de röda blodkropparna vilket kan leda till anemi (blodbrist). Abessinier kan också drabbas av ögonsjukdomen PRA, progressiv retinal atrofi. Sjukdomen påverkar näthinnan och leder till blindhet. Andra sjukdomar som förekommer inom rasen är patellaluxation, där knäskålen förskjuts ur normal position, samt höftledsdysplasi, en utvecklingsrubbning i höftleden vilket kan leda till artros.

Foder

Precis som för andra katter ska utfodringen baseras på ålder, storlek och aktivitetsnivå. Det är en fördel att utfodra katten med en varierad kost, där blötmat ingår som en viktig komponent. Rådgör alltid med din veterinär om du är osäker på vilket foder som passar bäst för din katt.

Fem fakta om abessinier 

 1. Abessiniern är en av världens äldsta kattraser.
 2. Dessa katter älskar att klättra och hoppa – investera i ett rejält klätterträd för att minska risken att de använder bokhyllor som utkiksposter.
 3. Abyn är en mycket läraktig katt som även besitter en förmåga att lära sin ägare ett och annat.
 4. I abessiniern får du ingen soffpotatis, men en enormt lekfull, intelligent och rolig kompis.
 5. Den unika pälsen ger den ett vackert, vildkattsliknande utseende.

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.