Pälsvårdsråd för din katt

Rengöring av päls och klor är viktigt för alla katter, och de ägnar en stor del av dygnet till att rengöra sig själva. Men de flesta katter, särskilt de långhåriga, behöver lite extra skötselhjälp från dig som kattägare. Här är några tips.

Det finns mycket att vinna när det gäller att ta hand om din katts päls. Först och främst, det förbättrar er relation och ger dig en bättre chans att upptäcka förändringar i din katts beteende och dess generella hälsotillstånd. För en långhårig katt minskar regelbunden pälsvård också risken för tovor och mängden katthår i ditt hem. En korthårig katt har inte samma behov av pälsvård men den kommer förmodligen att uppskatta lite extra uppmärksamhet och gos på regelbunden basis.

Upprätta en rutin

Studera din katts normala tvättbeteende och starta en daglig rutin baserad på det. Många katter tvättar sig efter att de har ätit, därför kan det vara bra att införa rutinen i samband med måltid. Börja redan när din katt är kattunge för bästa möjlighet att den lär sig uppskatta hanteringen. Träna under korta sessioner och belöna din katt regelbundet för att uppmuntra den. Det är viktigt att även kontrollera kattens klor. Utekatter ska man vara lite försiktig med att klippa klorna på, då de behöver dem för att klättra och eventuellt försvara sig. Men ibland växer klorna snett och kan skada tår och trampdynor och då behöver de klippas. En innekatt kan behöva mer regelbunden klovård då den inte sliter klorna på samma naturliga sätt som en utekatt.

Så här gör du

Hitta en plats som är bekväm för både dig och din katt. Kanske passar det att ha katten stående på ett bord eller så trivs ni bättre på golvet. Om katten accepterar det kan det vara bra att ha den i ditt knä under pälsvården. Använd en borste eller kam.

Många katter ogillar att bli borstade på bakbenen, magen och under svansen. Börja därför med att borsta pälsen i de områden där de flesta katter tycker om att bli borstade, till exempel runt huvudet och nacken. När katten accepterar detta kan du försiktigt röra dig med borsten mot de områden som den är mer skeptisk till.

Kloklippning kräver ofta träning för att katten ska acceptera det. Använd en klotång för katter och börja långsamt och försiktigt, samt belöna med kel eller något du vet att din katt tycker om. Se till att du inte klipper för nära pulpan eftersom det är smärtsamt för din katt och kan göra att den förknippar kloklippning med något negativt framöver.

Svåråtkomliga områden

Långhåriga katter utvecklar lätt tovor om de inte borstas regelbundet. Om katten fått tovor i pälsen behöver dessa borstas ut försiktigt. Använd den ena handen till att hålla fast tovan och den andra handen för att borsta på den. Detta minskar risken att katten luggas vilket är smärtsamt. Om katten har stora eller omfattande tovor kan den enda lösningen vara att klippa eller raka bort tovorna. Var alltid försiktig när du använder sax eller en klippmaskin och tveka inte att kontakta din veterinär för vägledning.

Om du upptäcker förändring i kattens pälsvårdsbeteende

Om du noterar en förändring i din katts pälsvårdsbeteende, som minskat eller överdrivet tvättande, kan det vara tidiga tecken på sjukdom. Kala fläckar som kan uppstå på grund av intensivt slickande, eller dermatit, dvs inflammerad hud, kan vara resultat av underliggande problem. Likaså om pälsen blir matt, fet eller mjällig. Kontakta din veterinär om din katts beteende avviker från det normala.

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.