Näthinnans funktion

Näthinnan är ögats innersta struktur och ligger bakerst i ögat. Den består av ett nätverk av synceller och en fungerande näthinna är en förutsättning för synen. Näthinnans funktion är att skicka de impulser vi får från omgivningarna till hjärnan via synnerven. I hjärnan bearbetas därefter impulserna till de bilder som utgör vår syn.

Näthinneavlossning

När näthinnan inte sitter fast på underlaget tappar den sin blodtillförsel och får därför inte varken syre eller näringsämnen. Till sist fungerar den inte länge. Om bara ett mindre område av näthinnan är drabbad, finns det blinda områden i patientens synfält. Om hela näthinnan är lös är katten blind på det ögat.

Näthinneavlossning uppstår oftast i samband med högt blodtryck men även spontant. Därutöver kan det uppstå vid infektioner inne i ögat eller som en komplikation efter operation för grå starr.

Symtom

Näthinneavlossning ger inga smärtor och tillståndet kan vara mycket svårt att upptäcka innan katten har nedsatt syn eller har blivit blind. En katt som ser dåligt kan ha svårt att orientera sig, börja stöta in i saker som den innan har kunnat undvika eller jaga en mus. Ofta är pupillen förstorad och drar inte ihop sig när den utsätts för ljus.

Diagnos

En speciell undersökning av ögat (elektroretinografi) kan avslöja om ögats näthinna fungerar optimalt. Man mäter då den elektriska aktiviteten i ögat. Undersökningen görs av en oftalmolog, en specialist inom ögonsjukdomar.

Behandling

Det drabbade ögat måste opereras relativt snabbt. Detta sker i full narkos och utförs av en oftalmolog. Näthinnan förankras på ögats bakre vägg, så att den igen får kontakt med blodkärlen och på så sätt kan den växa på plats igen. Efter operationen får patienten en delvis syn tillbaka, men det blir inte som innan.

Prognos

En katt med nedsatt syn eller helt blind kan leva ett normalt liv. Den lär sig snabbt att navigera i vana omgivningar och har inte ont. Du måste hjälpa katten med att inte möblera om för ofta och placera foder- och matskålar på samma ställe varje gång. Är din katt van att vara utomhus och det inte är en lösning för den att bli innekatt, kan den bästa lösningen för den vara att bli rastad av dig i koppel.

 

Publicerad december 2017. Skribent: Lotte Frandssen, legitimerad veterinär

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.