Främmande kropp i ögat på katten

Katter kan få in damm, sandkorn, insekter, gräs eller annat i ett öga. Man talar då om en främmande kropp i ögat. Det är den vanligaste orsaken till ögonskador och ska alltid anses vara ett akut tillstånd. Ibland räcker det att skölja med sterilt koksalt köpt på apoteket, men väldigt ofta krävs ett besök hos veterinären.

Symtom

Ögats yta består av en mycket känslig hornhinna. Med en gång något hamnar i ögat upplever katten obehag, ögat vätskar sig, det kliar och katten försöker ta bort det obehagliga med tassen eller genom att gnida huvud och öga mot ett underlag. Ibland kan detta skada ögat ytterligare. Samtidigt kisar och blinkar den, vilket är en reflex för att skydda ögat. Så länge föremålet finns kvar i ögat och/eller om ögat har skadats försöker katten åtgärda detta. Var bildas efterhand och utan behandling finns risk för blindhet. Skador på ögonen kan vara mycket obehagligt och smärtsamt och kräver omedelbar behandling. Katter som lever utomhus med risk för kattslagsmål, eller innekatter med osämja i gruppen har större risk än ensamlevande innekatter, att drabbas av sår på ögat. Läs gärna mer om ögonsjukdomar här

Diagnos

En främmande kropp i ögat kan ofta ses med bara ögat eller med lupp. För att undersöka hornhinnan för skador, droppas speciella ögondroppar i det drabbade ögat. Detta färgar hornhinnan grön och eventuella sår framträder tydligt. Katter har en extra blinkhinna som smutsen kan fastna bakom, och för att komma åt att undersöka denna ordentligt för en främmande kropp och skador, måste den ges lugnande.

Behandling

Behandlingen beror på omfånget och typ av skada ögat har fått. Ibland är den främmande kroppen lätt att skölja eller plocka bort och lämnar inga skador. Då är det heller ingen efterbehandling.

Vid skada på hornhinnan, sår på blinkhinnan eller djupare lesioner i ögonäpplet väljer veterinären behandling efter var skadan sitter. Det kan variera från droppar från en salva några gånger per dag, till flera salvor, smärtstillande och till och med operation. Dessa utförs oftast av så kallade oftalmologer, specialister på ögonsjukdomar, eftersom det krävs särskild kunskap och speciell utrustning. Ofta, även vid mindre skador vill veterinären följa upp patienten för att se att ögat läker som det ska. Det är viktigt att du som djurägare noggrant följer veterinärens anvisningar, då det annars finns risk för allvarliga följder på ögat.

Prognos

Prognosen är beroende av var och hur djup skadan är på ögat. Ett mindre sår på hornhinnan läker ofta med hjälp av ögondroppar inom ett par dagar. Djupa sår genom hornhinnan kan i värsta fall leda till kroniska problem, nedsatt syn eller blindhet. Ju tidigare behandlingen inleds, ju bättre prognos.

 

Publicerad december 2017. Skribent: Lotte Frandssen, legitimerad veterinär

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.