Nova scotia duck tolling retriever

Nova scotia duck tolling retriever, eller tollare som den oftast kallas, har förtrollat människor världen över genom sitt vackra yttre och sin aldrig sinande lust till arbete. Med sin mångsidighet har den snabbt kommit att bli en populär hund inom ett flertal hundsportgrenar. Dess historia har den som fågelapportör och den är fortsatt en uppskattad jaktkamrat.

Quick facts

Each dog is a unique individal and their characteristics also differ within the breed
  • Barnvänlig

    Vissa hundar tenderar att vara mer lekfulla och sällskapliga runt barn och mer toleranta mot barns beteende än andra.
  • Träning

    Hur mycket motion den här rasen behöver på en daglig basis.
  • Erfarenhet

    Hur mycket tidigare erfarenhet som hundägare behöver du innan du överväger att skaffa denna ras.
  • Pälsvård

    Hur mycket pälsvård denna ras behöver regelbundet.
  • Hälsoproblem

    Hur mottaglig denna ras är för vanliga hälsoproblem.
  • Mental aktivering

    Hur mycket mental träning behöver denna ras regelbundet.
  • skällande

    Hur ofta denna ras tenderar att skälla.

Bakgrund

Nova scotia duck tolling retriever härstammar, precis som namnet antyder, från halvön Nova Scotia i östra Kanada. Rasens historia är delvis oklar men förmodligen går den tillbaka så långt som till mitten av 1600-talet. Det antas att såväl new foundlandshund och chesapeak bay retriever som irländsk röd setter ingått i skapandet av tollaren.

Precis som de andra retrieverraserna så var tollarens ursprungliga användningsområde att apportera döda eller skadade fåglar vid jakt. Men tollaren hade även en annan uppgift, vilken är unik för rasen. Den skulle locka till sig (”tolla”) sjöfåglar. Den här typen av jakt går ut på att jägaren och hunden gömmer sig tillsammans i ett gömsle nära vattnet och sedan får hunden regelbundet springa ut på stranden för att hämta ett utkastat föremål. Hundens lekfulla rörelser lockar till sig änder och gäss som börjar simma mot stranden. När fåglarna befinner sig inom skotthåll så skjuter jägaren och hunden får apportera fåglarna. Ju mer dansande rörelsemönster hunden har desto mer tycks den intressera sjöfåglarna.

Till Sverige kom tollaren så sent som 1984, men har sedan dess kommit att bli en mycket uppskattad hund.

Temperament

Tollaren är en pigg, glad och aktiv hund. Den är intelligent och lättlärd och besitter en mycket stor arbetsglädje. Den är lojal mot sin ägare och vill gärna vara till lags, samtidigt som den också kan vara tuff, krävande och envis. Den är duktig på att själv lista ut hur uppgifter ska utföras och den behöver erbjudas meningsfulla aktiviteter för att må bra. Tollaren kan inte anses vara det bästa valet för en förstagångsägare, men i rätt händer är den en fantastiskt rolig hund som kan gå hur långt som helst.

Det apporterande beteendet utgör en stor del av dess personlighet och den bär mer än gärna saker i munnen – det är inte ovanligt att en tollarägare får spendera mycket tid på att leta efter vantar och mössor som hunden burit runt på. Dess kärlek till vatten brukar också vara uppenbar och den tar första bästa chans att få doppa sig, oavsett om det är i havet eller i ett smutsigt dike.

Tollaren kan vara reserverad mot främlingar, vilket för en del hundar och deras ägare utgör ett problem. En tidig socialträning rekommenderas för bästa möjlighet att hunden utvecklas till en trygg och stabil hund som vuxen.

Aktivitetsnivå

Tollaren är en mycket aktiv hund som har ett relativt stort motionsbehov. I tillägg till fysisk motion så behöver den få mental aktivering för att inte bli uttråkad. En uttråkad tollare hittar lätt på hyss och kan utvecklas till en destruktiv hund. Enbart promenader är inte tillräckligt för att tollaren ska vara nöjd och harmonisk. Men du som söker en träningskompis eller en följeslagare på löpturerna kan ha hittat rätt i tollaren.

Med sin arbetsglädje och positiva inställning har tollaren på kort tid blivit en mycket populär ras inom hundsporten. Tollaren har nått framgångar inom många hundsportgrenar, däribland lydnad, spår och agility. Nosework och viltspår är andra grenar som uppskattas av de flesta tollare. Dess ursprung som apporterande fågelhund gör att den förstås även passar fint som arbetskamrat till jägaren. Även om du inte ämnar använda din tollare som jakthund så är apporteringsträning en mycket bra aktivitet. I synnerhet vid vattenapportering är tollaren i sitt rätta element!

Pälsvård

Tollaren kräver inte mycket pälsvård. Den har päls i två lager vilket ger den ett bra skydd mot kyla och smuts. För att inte förstöra det naturliga skyddet ska du bara tvätta din tollare när det verkligen behövs. Vi rekommenderar att du borstar tollaren en gång i veckan, för att förhindra tovor och få bort löst hår. Borsta dagligen på våren och hösten när hunden fäller. Pälsen på tassarna kan behöva trimmas, i synnerhet vintertid då snö och is lätt fastnar där och kan orsaka obehag för hunden.

Träning

En nova scotia duck tolling retriever är arbetsglad och lättlärd, men rasen besitter även en stor portion egen vilja. I kombination med dess intelligens kan det resultera i att hunden själv kommer på vad den vill göra och hur. Därför måste du sätta tydliga regler och träna den konsekvent. Liksom alla hundar ska tollaren tränas med positiv förstärkning och aldrig med bestraffning. Kom ihåg att en hund som gör fel oftast inte förstår vad du vill av den.

Eftersom rasen kan ha en tendens att vara reserverad mot främlingar är det viktigt att tidigt socialträna en tollare. Ta med den i situationer där den får träffa människor som är vana vid hundar och som kan hjälpa hunden till en positiv upplevelse, i synnerhet om den är försiktig som individ.

Storlek och vikt

Tollaren är den minsta av retrieverraserna. Idealmankhöjden för hanar är 48-51 cm och för tikar 45-48 cm. Vikten ska stå i proportion till mankhöjd och benstomme, som riktlinje anges att hanar bör väga 20-23 kg och tikar 17-20 kg.

Färg

Tollaren drar lätt till sig blickar med sin varmt röda eller orange päls. Ofta förekommer vita tecken på svanstipp, tassar, bröst eller som bläs.

Särskilda kännetecken för rasen

Nova scotia tolling retrievern är en mycket aktiv ras som älskar att arbeta tillsammans med sin ägare. De är experter på att apportera och vill gärna hjälpa dig med olika uppgifter. Men de är också viljestarka. Eftersom de är intelligenta kan de själva vilja bestämma hur de ska utföra en uppgift. Och det är inte säkert att det alltid blir på det sätt du tänkt dig.

Tollaren kan ha en reserverad attityd mot människor den inte känner och alla tollarägare måste vara medvetna om att socialträning från ung ålder är viktigt för att hunden ska utvecklas till en trygg och harmonisk hund.

Ärftliga sjukdomar

Precis som hos andra raser så finns ett antal ärftliga sjukdomar inom rasen. Rasen har en relativt hög andel hundar med höftledsdysplasi – ca 10 % av hundarna är drabbade av detta. Även armbågsdysplasi förekommer, men i betydligt mindre omfattning.

Inom rasen förekommer även det som benämns ”tollarsjuka”. Det är en immunologisk sjukdom som kan delas in i två undergrupper

- hjärnhinneinflammation/meningit (SRMA) – drabbar ofta hundar mellan 6 och 18 månaders ålder, symptomen uppkommer ofta mycket akut och yttrar sig som feber, nacksmärta och nedsatt allmäntillstånd. Orsaken är inte fullständigt klarlagd men sjukdomen beror på någon form av felaktig reaktion i immunförsvaret

- reumatisk ledvärk – en SLE-liknande sjukdom som drabbar lite äldre hundar, de är ofta mellan 2 och 6 år gamla vid insjuknandet. Sjukdomen yttrar sig som hälta som ofta flyttar sig mellan olika ben och stelhet. Sjukdomen är autoimmunt betingade, dvs. kroppens immunförsvar angriper kroppsegna celler.

Arvsgången bakom tollarsjuka är inte klarlagd men sannolikt är det multifaktoriellt där flera genetiska förändringar i samverkan med miljöfaktorer är avgörande för om hunden insjuknar. Cirka 5% av tollarna drabbas av tollarsjuka.

Addisons sjukdom, epilepsi och hypotyreos är andra sjukdomar som förekommer inom rasen. Tollare kan även drabbas av ögonsjukdomen PRA men sedan införandet av genetiska tester har antalet fall minskat.

Under senare år har frekvensen av vissa tumörsjukdomar ökat inom rasen och det pågår forskning kring detta.

Var noga i valet av uppfödare och välj din tollare med omsorg, så har du bästa möjligheten till att få en frisk och sund hund.

Foder

Varje hund är unik och utfodringen ska anpassas efter hundens ålder, storlek och aktivitetsnivå. Rådgör med din veterinär om du känner dig osäker på hur du bäst utfodrar din hund. 

Typ

Apporterande fågelhund

Vilken hundras passar mig?

Testa vår hundrasguide och få förslag på hundraser som kan passa dig!

Till testet

Har du frågor om din hund?

Ladda ner vår app och prata med våra veterinärer kostnadsfritt!

Ladda ner appen

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.