Simträning katt

Simträning är en populär träningsform, framförallt i rehabiliteringssyfte. Katter uppskattar oftast inte vatten, så andra rehabiliteringsmetoder brukar föredras på katt i stället för simning. Katter som accepterar simträning är givetvis välkomna!

Fördelar med simträning

Fördelarna med simträning är många. Den ger en mycket effektiv muskel- och rörelseträning med minimal belastning av skelett och leder. Träningen stärker muskulaturen runt lederna och därmed ges ett ökat stöd. Det är även ett utmärkt sätt att träna kondition och styrka. Så gott som alla muskelgrupper får arbeta genom att de kontraheras och sträcks ut i mjuka och jämna rörelser, cirkulationen ökar och muskler byggs upp.

När är det bra för katter att simträna?

En annan viktig funktion som simning har är att en katt med neurologiska skador långsamt kan komma igång med att använda sina extremiteter. Då simrörelsen liknar travrörelsen är det ett bra sätt att lära djuret att gå igen.

Eftersom simning är en skonsam träningsform kan den lämpa sig till den överviktiga katten. Lederna belastas minimalt och katten går vanligtvis snabbare ner i vikt. Ibland kan simning i pool vara att föredra framför så kallad ”water treadmill” då den bättre avlastar skelett och leder. Simträning ger en mycket allsidig motion och passar för alla. 

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.