Pälsvård katt

Behovet av pälsvård varierar från katt till katt. En långhårig katt kan behöva borstas ofta för att inte pälsen ska bli trasslig och tovig, medan korthåriga katter brukar kunna sköta om sin päls själva. Hos oss kan du få hjälp med tovklippning och lejonklippning, samt med utredning av olika sjukdomstillstånd i kattens hud eller päls.

Regelbunden pälsvård för katt

De flesta djurägare brukar själva kunna ta hand om kattens pälsvård. Om du har en raskatt kanske du har fått råd av uppfödaren om hur pälsen bör skötas. Regelbunden pälsvård kan till exempel utgöras av borstning, kardning, klippning eller bad.

Korthåriga katter

Korthårskatter brukar sällan behöva någon speciell pälsvård, men om katten fäller mycket är det klokt att avlägsna lösa hår med exempelvis en gummikarda. Annars kan det finnas risk för att katten sväljer ner päls och drabbas av hårboll. Även om katten klarar sig utan pälsvård kan du gärna borsta eller karda den ibland - det brukar vara uppskattat av många katter och kan bli en mysig stund för er båda. Vill du få pälsen lite extra blank kan du stryka över den med ett sämskskinn.

Som regel brukar man inte behöva bada korthåriga katter. Om den har fått något kladd eller dålig lukt i pälsen kan du dock schamponera den. Använd i så fall schampo som är avsett för katter.

Observera att petroleumprodukter på kattens päls måste avlägsnas så snabbt som möjligt. Annars finns det risk för att katten andas in giftiga ångor när den försöker tvätta bort ämnet. Även sådant som kan orsaka förgiftning vid förtäring eller skada kattens hud, till exempel kylarglykol eller frätande ämnen, måste tvättas bort omedelbart.

Semilånghåriga och långhåriga katter

Ju längre och tätare kattens päls är, desto större är risken för att katten ska få smärtsamma tovor. Långhåriga katter behöver regelbunden pälsvård, i form av borstning eller ibland klippning, för att undvika att tovor uppkommer. Hårbollar är ett annat bekymmer som är vanligare hos långhåriga katter. Hårbollar kan orsaka problem i mage och tarm, och de kan i värsta fall fastna i tarmen så att katten måste opereras akut. Det bästa sättet att förebygga hårbollar är daglig borstning för att avlägsna så mycket löst hår som möjligt. Det finns dessutom foder och fodertillskott som är avsedda att förebygga hårbollar och underlätta passagen av hår genom tarmen.

Många långhåriga katter behöver badas regelbundet. En ren päls är blank och slät, vilket minskar risken för att den ska bli trasslig och tovig. Tänk på att introducera katten till vattnet försiktigt och se till att det håller en temperatur på 38 grader. Det är viktigt att använda produkter som är särskilt avsedda för katter, för att inte irritera kattens känsliga hud. Efter duschen torkas katten torr. En del katter tolererar hårtork medan andra blir mycket rädda. Tänk på att ställa in en låg temperatur om du torkar din katts päls med hårtork. Avsluta med att spraya balsamspray över pälsen, om din katt har lätt att få tovor.

Om katten har fått något farligt ämne i pälsen, till exempel petroleumprodukter, glykol eller frätande ämnen, behöver den badas så snabbt som möjligt så att den inte slickar i sig eller andas in det farliga.

Pälsvård hos veterinär

Kraftig tovbildning brukar vara smärtsamt för katter och det kan vara svårt att få bukt med en riktigt tovig päls på egen hand. På våra kliniker kan vi hjälpa till med tovklippning under sedering, då vi ger katten en lugnande spruta först. Man kan då välja att klippa bort enstaka tovor i pälsen eller göra en lejonklippning, vilket innebär att pälsen rakas bort på bålen och benen. Lejonklippning kan också vara lämpligt för katter med tjock eller lång päls, som annars kan ha svårt att tåla värmen sommartid.

Det finns tillfällen då egenvård inte räcker för att få ordning på kattens päls. Det är inte ovanligt att katter får matt och flikig päls när de är sjuka eller har ont. De kan också ha en ökad tendens att få tovor för att de inte tvättar sig lika noga. Om din katt har blivit ful i pälsen samtidigt som den har blivit trött, gått ner i vikt eller har andra avvikande symtom bör du ta den till en veterinär för undersökning. Katter som har klåda, kala fläckar eller utslag bör också undersökas hos veterinär. 

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.