Pälsvård katt

Olika katter har olika behov av pälsvård. Ibland kan pälsen vara svår att sköta och ibland kan det vara skönt för katten att bli av med päls, framförallt på sommaren.

Pälsvård katt

Långhåriga katter behöver regelbunden pälsvård, i form av borstning eller eventuellt klippning, för at undvika att tovor uppkommer. Det finns även risk för att katter får hårbollar, som i värsta fall kan fastna i magtarmkanalen och leda till att katten akut måste opereras för att avlägsna hårbollen. Det bästa sättet att förebygga hårbollar är daglig borstning för att avlägsna så mycket löst hår som möjligt. Hårbollar är av naturen ett större problem på långhåriga katter. Det finns även foder samt fodertillskott för att förebygga hårbollar samt underlätta nedbrytning av hår hos katten.

Bad kan vara nödvändigt för de katter som går ute oavsett hårlag men även för innekatter med längre päls. Viktigt att introducera vatten försiktigt och att det håller en temperatur på 38 grader. Det är viktigt att använda schampo och balsam avsett för katter då de har andra behov än människor. Efter duschen torkas katten torr, en del katter tolererar hårtork medan andra blir mycket rädda. Efter att katten är torr kan man börja borsta och reda ut små tovor, vissa tovor går ej att reda ut och behöver klippas bort. Vid allvarlig tovbildning kan det vara nödvändigt att på klinik ge katten lugnande för att klippa bort alla tovor. Behöver du hjälp med detta vänligen kontakta oss för tidsbokning.

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.