Våra kliniker går samman till AniCura Sweden AB

Vi vill informera våra kunder att från och med den 6 oktober 2023 kommer alla AniCura-kliniker i Sverige att gå samman till AniCura Sweden AB. Läs mer

P-piller till katt

P-piller kan ges till katt för att förhindra löp och därmed oönskad dräktighet. Honan hamnar i ett tillstånd av falsk dräktighet och kommer då inte i löp. För närvarande råder brist på p-piller i Sverige och det är oklart när läkemedel åter finns tillgängligt på den svenska marknaden.

I Sverige är kattägare enligt djurskyddsföreskrifterna skyldiga att säkerställa att katter inte kan reproducera sig okontrollerat. P-piller är ett sätt att förhindra oönskad dräktighet. Det finns flera nackdelar med p-piller och det kan endast rekommenderas till avelskatter under korta perioder. Det ska inte ses som ett alternativ till kastrering för katter som inte är ämnade för avel. För att p-piller ska motverka dräktighet krävs att det ges regelbundet enligt förskrivet intervall och att katten verkligen får i sig tabletten. Hos utekatter kan detta vara en utmaning, i synnerhet om de inte kommer hem regelbundet.

P-piller är ett receptbelagt hormonpreparat som liknar hormonet progesteron (gulkroppshormon), men det har kraftigare verkan. Det finns en del associerade biverkningar på längre sikt, som ökad risk för livmoderinflammation, ökad risk för juvertumörer samt en liten risk för utvecklande av diabetes mellitus. För en katt som inte ska gå i avel är kastrering ett betydligt bättre alternativ.

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.