Ögonkirurgi katt

Operationer i och nära ögat brukar utföras med speciell utrustning. Med hjälp av operationsmikroskop, mikrokirurgiska instrument och mycket tunna stygn kan ögonkirurgen åtgärda skador och sjukliga förändringar inuti ögonen och i vävnaderna runtomkring. Inom AniCura finns resurser och kompetens för att utföra operationer i och omkring ögon.

När behövs ögonkirurgi för katt?

En vanlig orsak till att en katt behöver operera ögat är att den har fått en djup skada in i ögat, till exempel att en klo perforerar hornhinnan i samband med kattslagsmål. Ibland kan katter behöva få ett öga bortopererat på grund av tillstånd som orsakar smärta och permanent synnedsättning, som exempelvis grön starr eller omfattande ögonskada.

Grå starr (katarakt) och framfallen tårkörtel (cherry eye) är några ögonsjukdomar som är vanligare på hund, men som även kan drabba katter och medföra att katten behöver få ögonkirurgi.

Det här är några av de ögonoperationer som utförs av veterinärer inom AniCura:

Djupa sår i hornhinnan

Hornhinnan är en genomskinlig, tunn hinna som täcker framsidan av ögat. Bakom hornhinnan finns främre ögonkammaren, som innehåller en klar vätska, och innanför den finns regnbågshinnan (iris) och ögats lins. Skador i hornhinnan är ofta ytliga och läker på några dagar, men om katten har fått en djup skada genom hornhinnan finns det stor risk för komplikationer. Smuts och bakterier kan föras in i ögat, och vätskan i främre ögonkammaren kan läcka ut, vilket kan leda till synnedsättning och blindhet.

Perforerande hornhinnesår är en vanlig orsak till att katter behöver akut ögonkirurgi. Vid operationen sys såret ihop och täcks över med en skyddande flik, en så kallad lambå, från intilliggande konjunktiva (hinnan som täcker ögonvitan). Vid operationen försöker man även återställa vätskevolymen inne i ögat samt avlägsna skadade delar av regnbågshinnan.

Kataraktoperation

Operation för grå starr, kataraktoperation, går ut på att den grumliga linsen avlägsnas genom en teknik som kallas fako-emulsifikation. Ingreppet utförs med speciell utrustning och innebär att ett litet instrument förs in genom linskapseln, där den mjukar upp linsen så att den kan sugas ut genom en kanyl. Ofta ersätts den sjuka linsen med en ny, konstgjord lins som placeras i linskapseln.

Cherry eye-operation

En framfallen tårkörtel, cherry eye, åtgärdas kirurgiskt genom att den framfallna körteln placeras i sitt rätta läge innanför tredje ögonlocket, där den fixeras.

Operation av felväxande ögonhår

Felväxande ögonfransar som skaver mot ögat kan behandlas genom att hårsäcken för det felställda ögonhåret avlägsnas eller förstörs. Om ögonhåret växer mot ögat pga att kringliggande hud eller ögonlock har felaktig vinkel kan detta åtgärdas genom att huden stramas åt.

Operation av ögonlock

Skador i ögonlocket kan behöva åtgärdas kirurgiskt för att ögonlockets passform och funktion ska bevaras. Operation behövs i synnerhet om katten har fått en reva genom ögonlockets kant (rima).

Entropion kallas det när ögonlocken är inåtrullade, vilket kan leda till att ögonfransar och päls ligger an mot hornhinnan och skaver. Ektropion, utåtrullade ögonlock, medför att det bildas en ficka under ögat där damm och smuts kan samlas, samt att tårvätskan inte sprids normalt över ögat. Både entropion och ektropion åtgärdas genom plastikkirurgi.

Bulbextirpation

När en katt har svår och smärtsam sjukdom i ögat, som långt gången grön starr eller tumör, bör ögat tas bort helt och hållet. Då görs en så kallad bulbextirpation. Vanligtvis har det sjuka ögat orsakat katten stora besvär och synen blivit nedsatt. De flesta patienter är piggare och gladare efter att det sjuka ögat tagits bort.

Bulbprolaps

Bulbprolaps innebär att ögonbulben har tryckts ut ur ögonhålan. Orsaken är som regel kraftigt trauma, till exempel en trafikolycka. Vid operationen placeras ögat tillbaka på sin rätta plats och fixeras där. Denna kirurgiska behandling syftar till att rädda ögat så att det inte orsakar katten smärta eller obehag. Hos de allra flesta patienter med bulbprolaps har ofta synnerven tagit skada, det vill säga katten blir blind på ögat. 

 

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.