Våra kliniker går samman till AniCura Sweden AB

Vi vill informera våra kunder att från och med den 6 oktober 2023 kommer alla AniCura-kliniker i Sverige att gå samman till AniCura Sweden AB. Läs mer

Avlivning och kremering

Att hjälpa en katt att somna in är en av veterinärens viktigaste uppgifter, och vi tar stor hänsyn till dina önskemål som djurägare och just din katts behov för att stunden ska bli så fin som möjligt.

Beslutet om avlivning

Att fatta beslut om avlivning för ett älskad katt är något av det svåraste man utsätts för som kattägare. Många gånger känns det som en omöjlig uppgift och då kan det vara skönt att först boka en tid hos veterinär för att få rådgivning och stöd i sitt beslut. Vi finns här för dig och din katt.

Inför besöket

Oftast bokas en tid för avlivning men det händer att sjukdomsförloppet är så hastigt att du behöver uppsöka veterinär akut för att katten ska få somna in. Om du har möjlighet vill vi gärna att du ringer oss innan du kommer så att vi på bästa sätt kan ta emot dig och din katt. Om du inte har en bokad tid försöker vi hjälpa dig så snart som möjligt efter ankomst men på en akutmottagning kan det uppstå väntetider.

Vem kan vara med vid avlivningen?

De flesta kattägare väljer att närvara då katten ska få somna in men för en del kan det upplevas alltför tungt. Vi respekterar självklart ditt beslut. Om du som kattägare avstår från att vara närvarande under själva insomnandet går det fint att se katten igen då den somnat in. Det kan vara ett fint sätt att få ta ett sista farväl.

Barn får också vara med vid avlivningen om någon vuxen finns där för att ta hand om deras frågor och sorg. Barn reagerar vanligtvis rationellt och kan oftast acceptera att ett djur fått somna in. Däremot kan det vara jobbigt för dem att se sina föräldrar ledsna. Att visa och dela sin sorg kan vara ett sätt att komma varandra nära och en bra grund för att bearbeta den. Om du tror att du kommer att ha mycket svårt att vara ett stöd för ditt barn i en avlivningssituation så är det sannolikt bättre att barnet inte närvarar. Om möjligt kan barnet då få ta farväl efter att katten har somnat in.

Hur går en avlivning till?

Tillvägagångssättet kan skilja sig åt beroende på individ. Vi anpassar oss alltid efter det enskilda djuret och dess situation, fråga oss om du tycker att något verkar oklart.

Vanligtvis ges först ett lugnande läkemedel i form av en injektion under huden. För vissa individer kan det vara olämpligt att få lugnande, till exempel vid svåra andningsproblem. Efter att katten har blivit trött, vanligtvis inom 5-15 minuter, anläggs en permanentkateter i ett blodkärl på ett fram- eller bakben. Genom denna injiceras en större mängd narkosmedel och katten somnar in lugnt och stilla. Ofta är de så trötta av det lugnande läkemedlet att de inte märker att narkosmedlet injiceras. Kort efter att katten somnat in upphör andningen och hjärtat slutar att slå. Det hela tar maximalt någon minut och är inte förknippat med smärta. 

Veterinären säkerställer att hjärtverksamheten och andningen har upphört genom att lyssna med ett stetoskop. Det går bra att stanna kvar en stund med sin katt efter avlivningen om man så önskar.

Vad händer efter avlivningen?

Direkt efter avlivningen förvaras kroppen i kyl- eller frysrum i väntan på att föras till ett krematorium. Inom AniCura samarbetar vi med två krematorium Flattinge smådjurskremering och Mälardalens smådjurskrematorium.

Kremering

Som kattägare kan du välja att antingen låta din katt kremeras separat där du får askan tillbaka efteråt, eller gemensamt med andra djur så kallad samkremering.

Separat kremering

Vid separat kremering (även kallat enskild kremering) kremeras varje djur enskilt och askan från djuret samlas därefter i en urna vilken du kan begrava. På vissa platser i landet finns också särskilda djurkyrkogårdar där du kan få begrava djurets aska.

Om du väljer separat kremering kan du också välja att låta tillverka ett asksmycke där porslin eller glas blandas med askan från din katt.

Urnor

Som standardutförande levereras askan i en träurna. Som tillval kan du välja att få askan i en porslinsurna istället. Urnan kan antingen begravas eller förvaras hemma.

Asksmycken

Smyckena är designade av Andrea van Webber och det finns möjlighet att skapa såväl hals- som armbandssmycken och örhängen. Samtliga smycken levereras i en fin ask.

Samkremering

Vid samkremering (även kallat gemensam eller allmän kremering) kremeras flera djur samtidigt och askan samlas ihop för en gemensam hantering. 

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.