Tandröntgen hund

En hund som genomgår tandundersökning eller tandbehandling får vanligtvis sina tänder röntgade. Med hjälp av tandröntgen kan man bedöma alla delar av tanden, inte bara det som är synligt ovanför tandköttskanten. Tillstånd som brukar undersökas med hjälp av tandröntgen är bland annat kvarvarande mjölktänder, tandresorption/TR, tandfrakturer, tandköttsinflammation och tandlossning/parodontit.

Vad är tandröntgen för hundar och hur går det till?

Tandröntgenundersökning är ett sätt att undersöka tänder, tandrötter och käkben. Precis som i tandvården för människor tas röntgenbilder av tänderna med hjälp av särskild röntgenutrustning. Röntgenundersökningen görs normalt när hunden är nedsövd eller har fått lugnande medel i samband med en tandåtgärd eller munhåleundersökning.

Tandröntgenutrustning är särskilt anpassad för att ta röntgenbilder i munhålan. Jämfört med vanlig röntgen använder man sig av en mindre röntgenapparat som kan flyttas i olika riktningar och placeras i olika vinklar. Röntgenstrålen är avgränsad till enbart den del av munnen som ska röntgas, och strålningen fångas upp av en så kallad sensor som placeras i hundens mun. Idag används digital röntgen, och röntgenbilden från sensorn kan därmed ses direkt på en bildskärm.

Varför görs tandröntgen på hund?

Utan röntgen är det svårt att säkert säga att en tand är frisk. Mer än hälften av tanden är dold under tandköttskanten, och utan röntgen går det inte att uttala sig om hur tandens dolda delar ser ut. Med hjälp av röntgen kan tandroten, pulpan och käkbenet utvärderas, och problem som inte är synliga från utsidan kan upptäckas.

När får hundar sina tänder röntgade?

Tandröntgenundersökning görs ofta i samband med undersökning av munhålan, samt vid olika tandbehandlingar som till exempel professionell tandrengöring (PTR) eller tandextraktion (tandutdragning).

Några orsaker till att en hund får genomgå tandröntgen är:

  • Hunden har symtom på sjukdom i mun eller tänder, till exempel att den undviker att tugga, tappar foder när den äter, har dålig andedräkt eller dreglar mycket.
  • Hunden har kvarstående (persisterande) mjölktänder.
  • Hunden har en tandfraktur.
  • Hunden misstänks ha tandlossningssjukdom.

Vad händer efteråt?

Om röntgenbilderna visar att en eller flera tänder har förändringar eller skador som behöver åtgärdas kan det i en del fall göras vid samma tillfälle. Andra gånger kan man välja att dela upp behandlingen på flera tillfällen, till exempel om man vill undvika en alltför lång narkos. Då kan hunden få komma tillbaka vid ett senare tillfälle för åtgärd.

Finns det några risker med tandröntgen för hundar?

Alla röntgenundersökningar medför en liten risk eftersom man utsätter hunden för strålning. För den enskilda hunden är risken dock minimal. Inför varje röntgenundersökning görs en risk/nyttabedömning av att ta röntgenbilden. Vid tandröntgen är hunden nedsövd eller sederad (har fått en injektion med lugnande medel), vilket i sig medför en liten risk. Om det gäller en äldre hund, eller en hund med underliggande sjukdom, kan man vilja ta ett blodprov för att utvärdera eventuell sövningsrisk innan man söver hunden.

Var finns tandröntgen för hundar?

Kliniker som utför tandbehandlingar har normalt sett tillgång till digital tandröntgen. Om du är intresserad av att låta röntga din hunds tänder är du välkommen att kontakta din lokala AniCura-klinik för att boka en tid.

Vad kostar tandröntgen för hund?

Priset för tandröntgen varierar mellan olika kliniker. I en del fall ingår röntgen i ett paketpris för en rutinbehandling, andra gånger får man betala ett visst belopp för varje bild. Viktigt att känna till är att de flesta djurförsäkringar inte ersätter kostnader för tandvård, med undantag för behandling av tandskador som har uppkommit genom olyckshändelser.

För att minska behovet av tandvård för din hund bör du borsta hundens tänder regelbundet. Genom daglig tandborstning kan du effektivt förebygga tandsten och plack hos din hund.

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.