Pälsvård hund

Pälsvård är en viktig del i skötseln av din hund. Har du en korthårig hund räcker det som regel med att du schamponerar hunden när den blir smutsig. Långhåriga och strävhåriga hundar har dessutom behov av regelbunden borstning, samt klippning eller trimning av pälsen med jämna mellanrum. Fråga din uppfödare om vilken slags pälsvård din hundras behöver.

Schamponering

Hundars hud och päls skiljer sig från människors. Hundens hud är tunnare och känsligare, och har färre talgkörtlar än vår. Därför är det inte lämpligt att bada hunden för ofta. En korthårig hund kan behöva schamponeras ett par gånger om året, medan hundar med längre päls behöver badas något oftare.

Vilket schampo ska jag välja?

Du bör alltid använda särskilt hundschampo när du badar hunden. Vanligt schampo som är avsett för människor är oftast för starkt för den känsliga hundhuden och kan orsaka klåda, utslag och irritation.

Förutom de vanliga parfymerade hundschampona finns även schampon som är extra skonsamma. De kan vara lämpliga för hundar som behöver badas ofta, t ex för att de har lång päls som fort blir smutsig, samt för hundar som lätt blir uttorkade i huden av vanliga hundschampon.

Det finns dessutom medicinska schampon för olika sjukdomstillstånd i huden, både receptbelagda och receptfria. Rådgör med djursjukvårdspersonal innan du på eget bevåg inleder behandling med ett medicinskt schampo. Om hunden har klåda eller utslag kan den behöva en annan behandling och i så fall är det bättre att den blir undersökt av veterinär så snart som möjligt.

Vid tillfällig klåda kan du prova ett klådstillande schampo, men om du inte ser effekt inom några dagar rekommenderas att du uppsöker veterinär. Klåda är obehagligt och stressande för hunden.

Luktar hunden illa?

Om du upplever dålig lukt från hundens hud trots att du har badat den, kan det vara tecken på att huden är i olag. Då bör du inte duscha hunden oftare, eftersom det kan störa hudfloran ytterligare. Kontakta hellre en veterinär för råd.

Borstning

Regelbunden borstning eller kamning är nödvändig för många raser med tät, lång eller lockig päls. Det görs för att ta bort lös päls och hålla tovor borta. Många hundar uppskattar att bli borstade, men om hunden är väldigt håröm eller har haft dåliga erfarenheter av borstning tidigare kan den bli motsträvig. Tänk på att använda en borste som har trubbiga piggar eftersom vassa borst kan riva och skada huden. Dela upp borstningen på flera tillfällen om du märker att hunden börjar bli stressad.

Är din hund av långhårig ras är det bra att börja vänja den redan som liten valp vid att få pälsen borstad, så att pälsvården blir en stressfri och trevlig stund för er båda.

En hund som har tovor kan bli skeptisk mot att bli borstad, eftersom det gör ont att få tovorna utredda. I en del fall är smärtan så svår att hunden behöver få lugnande medel innan tovorna klipps bort. Det kan du få hjälp med på våra kliniker.

Trimning

Trimning innebär att pälsen, eller närmare bestämt täckhåren, plockas bort för hand. Det är främst hundar av strävhåriga raser som inte fäller pälsen själva, som är i behov av trimning, t ex många terriers och schnauzers. Trimning görs hos hundfrisör. Du kan också lära dig att trimma din hund själv.

När ska hunden trimmas?

Trimningen görs när pälsen sitter löst. Håren ska vara lätta att avlägsna, och trimningen ska inte orsaka smärta för hunden. Hundfrisörer rekommenderar trimning varannan till var tredje månad för att hunden ska ha en jämn och fin överull.

Klippning

Långhåriga hundar som saknar underull ska inte trimmas men behöver ofta klippas. Hos hundfrisören kan du få din hund klippt enligt rasstandarden eller utifrån dina egna önskemål. Klippningen görs med en klippmaskin. Du kan också lära dig att själv klippa din hund.

Vad gör jag om olyckan är framme?

Det är lätt hänt att klippmaskinen eller saxen slinter. Om det bara blir ett ytligt sår i huden kan du badda det med lite ljummen tvållösning och se till att hunden inte kommer åt att slicka sig där (sätt på en krage om det behövs). Ett djupare jack som går igenom huden behöver vanligtvis åtgärdas hos veterinär för att läka bra.

Minska fällning hos hund

Det är många faktorer som påverkar hur mycket en hund fäller. Vissa raser fäller mycket, som till exempel labrador och schäfer, andra mindre, däribland yorkshireterrier. Det beror bland annat på hur rasens pälstillväxt ser ut. Hos en del raser har hårväxten en kortare vilofas, vilket innebär att hårstråna faller ut efter en kortare tid, för att lämna plats för ny hårtillväxt. Hos andra raser är tillväxtfasen längre, det vill säga att pälsen blir allt längre och behöver klippas.

Vissa hundar fäller päls året runt, men många har en ökad pälsfällning i några veckor under vår och höst. Hundens hormontillstånd inverkar också på pälskvalitet och fällning. Tikar brukar fälla i samband med löp, dräktighet och digivning. Valpar fäller sin valppäls och får vuxenpäls när de blir könsmogna. Dessutom kan hundar snabbt fälla mycket päls om de är stressade, till exempel vid veterinärbesök.

Fäller hunden onormalt mycket?

Onormal fällning kan vara tecken på olika sjukdomstillstånd, som vissa ämnesomsättningssjukdomar, autoimmuna sjukdomar och hudsjukdomar. Om din hund fäller mer än vanligt eller vid fel tidpunkt (till exempel fäller på vintern om den normalt inte gör det) bör du kontakta veterinär.

Hur får jag hunden att fälla mindre?

Pälsfällning är naturligt och behövs för att ge plats för ny päls. Om du har bekymmer med mycket hundhår hemma, i bilen eller på kläderna kan du prova de här åtgärderna:

  • Borsta eller karda hunden dagligen för att få bort de hårstrån som är lösa.
  • Schamponera hunden med ett milt hundschampo. Det kan hjälpa till att få bort lösa hår.
  • Om din hund tillhör en ras som trimmas kan du låta trimma den oftare, för att på så vis få bort päls som är på väg att falla av.
  • Dammsug alla ytor hemma och i bilen.
  • Testa att använda en diskhandske, gummiskrapa eller fuktig trasa för att lättare få bort hår från exempelvis bilklädsel och stoppade möbler.

Vanliga frågor

Varför fäller min hund så mycket hår?

Olika raser fäller olika mycket. Det är vanligt att hundar fäller mer på våren och på hösten. Tikar som är i löp, dräktiga eller ger di fäller också mer.

När slutar hunden fälla?

En del hundar fäller lika mycket året om, andra fäller extra mycket under fällningsperioden vår och höst. Men inte heller dessa hundar slutar fälla helt och hållet, utan tappar lite päls även resten av tiden.

När fäller hunden mest?

När dagarna blir längre på våren brukar hunden fälla mer under några veckor eller någon månad. På hösten, när dagarna blir kortare, har den sin andra fällningsperiod.

Varför är laxolja bra för hund?

Laxolja innehåller omega-3, en sorts fettsyror som är nödvändiga för bland annat hjärtat, lederna och huden. En hund som har brist på omega-3 kan få finare päls om den får laxolja. En hund som är frisk och äter ett bra fullfoder behöver normalt sett inga kosttillskott.

Kan jag borsta en hund för mycket?

Om du använder en mjuk borste och din hund tycker om att bli borstad är svaret nej. Se bara till att hålla borsten ren och ha koll så att hunden inte blir irriterad i huden (röd, mjällig eller får utslag).

Vilka hundar fäller inte?

Hundraser vars päls har en lång tillväxtfas och/eller en lång vilofas fäller mindre. Dit hör bland annat bedlingtonterrier, yorkshireterrier och bichon frisé. Om du vill ha en hund som inte fäller alls kan du välja en nakenhund, som chinese crested dog eller xoloitzcuintle.

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.