Avlivning och kremering andra djur

Att hjälpa ett djur att somna in är en av veterinärens viktigaste uppgifter, oavsett djurets storlek. Vi välkomnar även mindre djur, som kaniner, marsvin, fåglar, råttor, dvärghamstrar, andra gnagare och reptiler. Vi tar stor hänsyn till dina önskemål som djurägare och just ditt djurs behov, för att göra stunden så fin som möjligt.

Hur vet man att det är dags?

Att fatta beslut om avlivning för ett älskat djur är något av det svåraste man utsätts för som djurägare, men det är ett stort och viktigt ansvar. 

Det är inte alltid lätt att uppfatta tecken på att en kanin, råtta eller hamster mår dåligt. Medan en hund eller katt kan bli synbart trött och påverkad, kan många av våra mindre sällskapsdjur försöka dölja sitt dåliga mående in i det sista. De kan sitta vid matskålen och låtsas äta, eller bli aktiva och springa omkring när de ser att matte eller husse är i närheten.

Det är ovanligt att djur gnyr eller klagar när de mår dåligt eller har ont. Här är några tecken du bör hållaa utkik efter om du misstänker att ditt djur inte mår bra:

  • Djuret har magrat av. Det kan bland annat märkas genom att revbenen, ryggraden och höftbenen känns eller syns tydligare.
  • Djuret bajsar mindre. När ett djur mår dåligt kan det börja peta i maten och sprätta omkring med fodret, så att det ser ut som att nivån i skålen sjunker. Men om mängden avföring minskar är det ett tecken på att djuret äter mindre än normalt. 
  • Djuret drar sig undan och vilar mer. 
  • Djuret andas snabbt eller tungt. Andningen bedöms lättast genom att man tittar på hur bröstkorgen rör sig. 
  • Djuret har svårläkta sår, knölar eller kladd runt baken. 
  • Djuret rör sig annorlunda. Det kan till exempel börja halta, ramla omkull eller gå i cirklar. 

Vi finns här för dig och ditt djur

Om du vill ha stöd i beslutet är du alltid välkommen att boka en tid hos veterinär för att få en bedömning och rådgivning. 

Boka tid för avlivning eller komma akut?

Oftast bokas en tid för avlivning men det händer att sjukdomsförloppet är så hastigt att du behöver uppsöka veterinär akut för att djuret ska få hjälp ur sitt lidande. 

Om du har möjlighet vill vi gärna att du ringer oss innan du kommer, så att vi på bästa sätt kan ta emot er. Om du inte har en bokad tid försöker vi hjälpa dig så snart som möjligt efter ankomst men på en akutmottagning kan det uppstå väntetider.

Hur går avlivningen till?

I de flesta fall får djuret först lite lugnande medel, antingen via munnen eller som en injektion. Ibland sövs djuret ner med narkosgas. Det lugnande medlet gör att djuret sover djupt när avlivningsmedlet ges. Det finns olika metoder för att ge avlivningsvätskan. Ofta ges medlet direkt in i ett blodkärl, annars kan det injiceras i buken. Veterinären lyssnar med stetoskopet för att försäkra sig om att hjärtat har slutat slå och att andningen har upphört. 

Det går naturligtvis bra att stanna kvar en stund med sitt djur efter avlivningen om man så önskar.

Vi anpassar oss alltid efter det enskilda djuret och dess situation, fråga oss om du tycker att något verkar oklart. När det gäller reptiler och sköldpaddor behöver man ta hänsyn till att deras ämnesomsättning är annorlunda. Ta kontakt med din lokala klinik för mer information. 

Vem kan vara med vid avlivning?

Både barn och vuxna får vara med vid avlivningen. En del väljer att bara vara med tills att djuret har blivit trött av det lugnande medlet, andra vill endast se djuret efter att det är avlivat. Det finns inget rätt eller fel. Om barn ska vara med vid avlivningen behöver en vuxen finnas där för att ta hand om deras frågor och sorg. Det är bra om ni redan på förhand har hunnit prata igenom vad som kommer att hända. 

Många gånger reagerar barn rationellt och kan acceptera att ett djur får somna in, däremot kan det vara jobbigt för dem att se sina föräldrar ledsna. Om du tror att du kommer att ha mycket svårt att vara ett stöd för ditt barn vid avlivningen kan det vara bättre att barnet inte närvarar. I de flesta fall kan barnet då få ta farväl efter att djuret har somnat in.

Vad händer efter avlivningen?

Du behöver bestämma dig för om du vill låta kremera kroppen efter ditt smådjur eller ta med den hem för att begrava den. Du kan antingen låta ditt djur kremeras separat, så att du får askan tillbaka efteråt, eller tillsammans med andra djur vid en så kallad samkremering. Om du vill begrava kroppen hemma behöver du först kontakta kommunen för att kontrollera vilka bestämmelser som gäller där du bor. I en del kommuner får enbart kremerat stoft begravas. 

Om du har valt kremering tar djurhälsopersonalen hand om kroppen efter avlivningen. Kroppen förvaras i kyl- eller frysrum i väntan på att föras till ett krematorium. Inom AniCura samarbetar vi med två krematorium: Flattinge smådjurskremering och Mälardalens smådjurskrematorium.

Separat kremering

Vid separat kremering, enskild kremering, kremeras varje djur enskilt och askan från djuret samlas i en urna som du får tillbaka efter några veckor. Askan levereras i en träurna. Som tillval kan du välja att få askan i en porslinsurna istället. Urnan kan antingen begravas eller förvaras hemma.

På vissa platser i landet finns särskilda djurkyrkogårdar där du kan begrava djurets aska. Du kan även begrava eller sprida askan på en plats du själv väljer (med markägarens tillstånd).

Om du väljer separat kremering har du också alternativet att låta tillverka ett asksmycke där porslin eller glas blandas med askan från ditt djur. Smyckena är designade av Andrea van Webber och det finns möjlighet att skapa såväl hals- som armbandssmycken och örhängen.

Allmän kremering, samkremering

Vid samkremering, även kallat gemensam eller allmän kremering, kremeras flera djur samtidigt och askan samlas ihop för en gemensam hantering. 

Vad kostar avlivning och kremering för smådjur?

Inom AniCura tillämpas lokal prissättning, vilket innebär att priser för avlivning och kremering kan skilja sig åt mellan olika kliniker. Priset variera bland annat beroende på djurets storlek, och är i allmänhet högre vid akutbesök och separatkremering. 

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.