Våra seniora djur behöver extra omtanke

Idag blir våra djur allt äldre och det går snabbare än man tror. Men åldrandet kan vara en fin upplevelse att dela med sin bästa vän. Kom bara ihåg – din kompis kan behöva stöd som underlättar vardagen, och ibland professionell vård när det gäller flera åldersrelaterade sjukdomar.

Det kan som djurägare vara svårt att skilja på normalt åldrande och sjukdom. Det faller sig naturligt att en äldre individ inte är lika pigg och aktiv som när den var ung. Den kanske inte orkar med lika långa promenader som tidigare eller upplevs lite svag. En gammal hund kan undvika trappor eller sluta att hoppa upp i bilen, medan den äldre katten kanske inte vill vara ute lika längre eller sover mer. Många gånger kommer dessa förändringar i beteendet smygande över en längre tid och de kan därför vara svåra för husse eller matte att upptäcka.

Vi rekommenderar att man gör en årlig hälsokontroll hos veterinären med sitt seniora djur. Då får man en professionell bedömning om djurets eventuella besvär är naturligt åldersrelaterade eller om det är något som behöver behandlas. Därmed undviker matt att djuret går runt och lider av något problem i det tysta.

Vid en hälsokontroll undersöker veterinären bland annat djurets hull och muskulatur, känner efter eventuella knölar, tittar på statusen i munhålan och tänderna samt tar ofta en del blodprov för att bland annat undersöka organfunktionen i kroppen. Hos äldre djur är det inte helt ovanligt med nedsatt lever- eller njurfunktion och det kan vara svårt att upptäcka utan ett blodprov. Tvärtemot vad många tror finns det bra hjälp och behandling för många sjukdomar. Det kan vara särskilda dieter, sjukgymnastik, kosttillskott och i vissa fall medicinering.

Våra djur lever allt längre, mycket tack vare att djursjukvården blivit allt mer avancerad och vi idag har möjlighet att behandla många olika sjukdomar och tillstånd.

Fler nyheter

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.