A
-
Akutvård
När ditt djur är akut sjukt eller skadat ska du söka vård snarast, inte vänta på att få en bokad tid. Vid djursjukhusens akutmottagningar arbetar akutveterinärer, djursjukskötare och djurvårdare med att ta hand om akut dåliga djur.
-
Allergitest och hyposensibilisering
Som en del i en hudutredning görs i många fall ett allergitest exempelvis genom blodprov för att kunna analysera hundens antikroppar mot olika allergener.
Allergitest och hyposensibilisering på Erikslust Veterinärklinik
Som en del i en hudutredning görs i många fall ett allergitest exempelvis genom blodprov för att kunna analysera hundens antikroppar mot olika allergener.
Vid allergitest med hjälp av blodprov utförs en laboratorieanalys av hundens antikroppar mot olika allergener. Resultatet av allergitesterna kan ligga till grund för behandling genom s k hyposensibilisering. Vid hyposensibilisering injiceras en liten mängd av de allergener som hunden visat en signifikant allergisk reaktion mot. Injektionerna upprepas enligt ett förutbestämt tidsschema och ges i ökande dos. Syftet är att hundens immunförsvar ska bli ”avtrubbat” mot allergenerna så att den allergiska reaktionen avtar. Ca 80% av de behandlade hundarna upplevs bli helt eller delvis hjälpta i sin allergi.
-
Avföringsprov
Ett avföringsprov brukar ingå i utredningen av hundar som har mag-tarmproblem eller kroniska luftvägsbesvär. Om en större hundgrupp eller kennel har drabbats av giardia eller annan smitta, är avföringsprover ofta ett viktigt verktyg i bekämpningsarbetet.
-
Avlivning och kremering
Att hjälpa ett djur att somna in är en av veterinärens viktigaste uppgifter, och vi tar stor hänsyn till dina önskemål som djurägare och just ditt djurs behov för att stunden ska bli så fin som möjligt.
Avlivning och kremering på Erikslust Veterinärklinik
-
Avmaskning hund
Avmaskning är en behandling som görs för att bekämpa invärtes parasiter. Vuxna hundar behöver som regel inte avmaskas om de inte ska resa utomlands. I så fall görs avmaskningen av en veterinär som samtidigt dokumenterar behandlingen i hundens EU-pass.
-
Avmaskning katt
Hur gör jag för att avmaska min katt? Hur vet jag om min katt behöver avmaskas? När ska kattungar avmaskas för första gången? Måste man avmaska innekatter? Här berättar vi allt du behöver veta om avmaskning av katter.
B
-
Bakterieodling
Bakterier finns överallt på kroppen och i vår omgivning. Så länge det råder balans mellan bakterierna, och så länge som kroppens naturliga försvar fungerar, är detta inget problem. Problem kan uppstå när balansen blir störd exempelvis vid en sårskada eller vid medicinering. Det kan vara att såret inte läker eller att tarmens bakterieflora störs och djuret får diarré.
-
Besiktning
Vid en besiktning utförs en utförlig klinisk undersökning som dokumenteras på ett särskilt, standardiserat intyg. Syftet med besiktningen är att hitta tidiga tecken på sjukdom eller missbildning.
-
Blodprov
Vid en blodprovstagning tas en liten mängd blod som sedan analyseras. Mängden blod varierar utifrån hur många och vilka analyser som ska utföras. Analyserna kan göras antingen på det interna laboratoriet eller skickas till ett externt laboratorium.
-
Bråckkirurgi
Bråck uppstår när ett organ eller en vävnad buktar ut genom en försvagning eller öppning i muskulaturen eller bindväven som ska hålla organet på plats.
-
Bukkirurgi
Kirurgi i bukhålan inbegriper såväl okomplicerade ingrepp som kastrationer, som större, ofta akuta operationer, såsom avlägsnande av en inflammerad livmoder.
-
Butik
Många av våra djursjukhus och kliniker har även en butik där vi erbjuder ett stort urval av marknadens bästa hund- och kattfoder. I vårt sortiment finns också en mängd djurvårdsartiklar som schampo, öron- och ögonrengöring, vitamin- och kosttillskott mm.
D
-
Direktreglering
När djursjukhuset eller djurkliniken reglerar kostnaden för en försäkrad skada direkt med försäkringsbolaget kallas det direktreglering. Vi direktreglering innebär det att djurägaren endast betalar en fast och en rörlig självrisk, samt övriga kostnader som inte omfattas av försäkringen, till djursjukhuset/djurkliniken.
E
-
EU-pass
Hundar och katter som ska resa utomlands inom EU behöver ett EU-pass som utfärdas av veterinär och där utförda behandlingar skrivs in.
F
-
Fosterdiagnostik
Dräktighet kan säkerhetsställas med hjälp av ultraljud som vanligtvis utförs tidigast 28 dagar efter parning.
-
Framkallande av kräkningar
Om du har sett hunden eller katten förtära något olämpligt, t ex ett föremål, läkemedel eller livsmedel som kan vara farligt, bör du uppsöka veterinär snarast. I många fall går det att framkalla kräkning innan föremålet eller ämnet passerat vidare till tarmen.
H
-
Hjärtultraljud
Utredning görs vanligen efter att katten eller hunden vid klinisk undersökning visat sig ha blåsljud på hjärtat eller andra tecken på hjärtsjukdom, som exempelvis svaghet eller tung andning.
-
Hudutredning
Hudproblem är en av de vanligaste orsakerna till besök hos veterinär och kan drabba både hundar och katter av alla raser och kan komma i vilken ålder som helst. Dock är vissa sjukdomar vanligare hos en del raser och uppkommer oftare i en viss ålder. Hudproblem kan visa sig på många olika sätt, t ex som klåda, rodnad i huden, prickar/plitor/upphöjningar i huden, pälslöshet eller förändringar i pälskvalité, orolighet/stress, såriga tassar, problem med trampdynor, hudinfektioner, öronproblem, analsäcksproblem etc.
-
Hälsokontroll
Vid en hälsokontroll kan förändringar i kroppen fångas upp, som annars kanske kan orsaka problem för hunden eller katten på lång sikt. Eftersom många sjukdomar har ett långsamt förlopp kan sjukdomar upptäckas i ett tidigt skede genom en hälsokontroll.
-
Höftleds- och armbågsledsröntgen
Röntgenundersökning av höfter och/eller armbågsleder kan göras av olika anledningar och på hundar i alla åldrar. Här berättar vi om den röntgenundersökning som görs för SKK:s räkning i syfte att övervaka och registrera hundars höftleds- och armbågsledsstatus.
I
-
ID-märkning
Enligt svensk lag ska samtliga hundar och katter vara id-märkta. Denna lag har sedan länge varit känd hos hundägare men är ny för katter från och med 1 januari 2023.
-
Inskrivning
Om ett djur behöver vård som det är svårt att ge hemma erbjuder vi möjlighet att skriva in djuret för vård över dagen eller en längre period.
K
-
Kastrering
Skälen till att hundar kastreras kan variera. Det kan vara ett led i behandling av en sjukdom eller för att man som ägare önskar att hunden kastreras för att undvika att den påverkas av könshormoner.
-
Kemisk kastrering av hund
Kemisk kastrering innebär att ett litet hormonimplantat injiceras under hundens hud, oftast huden i nackregionen. Injektionen sker med hjälp av en särskild kanyl och kan så gott som alltid utföras på vaken hund. En kemisk kastrering har effekt i ett halvår eller ett år, beroende på vilken dos hunden har fått.
-
Kirurgi i hud och juver
De vanligaste orsakerna till att en hund eller katt opereras i huden är att den har fått en bitskada eller en ”knöl” (nybildning eller annan förändring) i huden.
-
Kiruri i öron, nos och svalg
En del tillstånd i öron och luftvägar kan behöva behandlas kirurgiskt, som t ex svåra kroniska inflammationer.
-
Klinisk undersökning
Eftersom djuren inte själva kan förmedla sin sjukdomshistoria är djurägarens berättelse och iakttagelser väldigt viktiga och ibland avgörande för att ställa rätt diagnos.
-
Kloklippning
Kloklippning är en viktig del av den vardagliga skötseln. För långa klor innebär ökad risk för klobrott eller för att en förvuxen klo ska växa in i trampdynan med fula och smärtande sår som följd.
Kloklippning på Erikslust Veterinärklinik
På grund av brist på personal och tid har vi inte möjligheten att boka besök enbart för kloklippning men utför kloklippning i samband med annat besök såsom vaccination, hälsoundersökning m.m.
-
Kontraströntgen
Kontrastpassageröntgen kan ibland behöva utföras om veterinären misstänker ett eventuellt hinder i magsäck eller tarm. Vid ett delvis stopp kan kontrastvätskan ibland utlinjera det främmande föremålet.
L
-
Laserbehandling
Laserterapi är en enkel behandlingsform som är dokumenterat effektiv vid led-, sen- och muskelskador med flera. Behandlingsmetoden är skonsam och effektiv.
-
Ledmobilisering
Vid ledmobilisering är syftet att återställa rörelsefunktionen i leden efter en skada eller ett ortopediskt ingrepp. Detta kan påbörjas tidigt efter operation, i många fall försiktigt redan dagen efter.
-
Lugnande medel
Lugnande, eller sederande, medel är inte detsamma som narkos. Under sederingen reagerar hunden eller katten mindre på yttre stimuli och sådan hantering som den annars skulle blivit stressad av.
M
-
Massage
Massage är en mycket gammal behandlingsmetod, där händerna mekaniskt bearbetar mjukdelar, främst muskulaturen men även hud och bindväv. Det finns många olika former av massage, en av de mest välkända massageformerna är klassisk ”svensk” massage.
-
Medicinsk behandling vid artros
I en del fall bedöms konservativ behandling, t ex cartopheninjektioner, vara ett lämpligare alternativ än ortopedisk kirurgi, t ex vid långt gången artros hos en äldre patient.
-
Medicinsk utredning
Tillstånd som kan kräva en medicinsk utredning är exempelvis när ett djur har börjat dricka mycket, äta dåligt, kräkas ofta eller har diarré.
N
-
Narkos
Narkos innebär att hunden eller katten med hjälp av läkemedel blir sövd. I kombination med smärtstillande läkemedel medför narkosen att djuret inte uppfattar eller har ont av det som händer under operation eller undersökning.
-
Neurologisk utredning
Nervsystemet är kroppens överordnade centrum och har till uppgift att koordinera all viljemässig och icke-viljemässig kroppslig aktivitet. Nervsystemet består av det centrala nervsystemet, hjärna och ryggmärg, samt det perifera nervsystemet (till stor del nerver) som förbinder det centrala nervsystemet med resten av hela kroppen.
O
-
Officiell veterinär
Ska du resa med din katt eller hund? Beroende på vart du ska resa krävs det olika undersökningar, vaccinationer och intyg. Inför besöket hos vår officiella veterinär är det viktigt att du som ägare har med dig all dokumentation som skall fyllas i inför resan. Det är ditt ansvar som djurägare att ta reda på vilka dokument och intyg som mottagarlandet kräver.
P
-
P-piller till katt
P-piller kan ges till honkatter i syfte att förhindra löp och oönskad dräktighet under en kortare period. På grund av risken för allvarliga biverkningar bör P-piller endast användas till avelskatter under korta perioder. Det ska inte ses som ett alternativ till kastrering för katter som inte är tänkta för avel.
-
Pälsvård
Olika djur och raser har olika behov av pälsvård. Ibland kan pälsen vara svår att sköta och ibland kan det vara skönt för djuret att bli av med päls, framförallt på sommaren.
R
-
Röntgen
Vid en röntgenundersökning producerar röntgenapparaten röntgenstrålar som får passera den del av kroppen som ska undersökas. De röntgenstrålar som inte absorberats av kroppen träffar en så kallad digital detektor under djuret.
S
-
Smärtlindring
Smärta är viktigt att behandla, och i möjligaste mån förebygga, för att djuren ska uppnå ett så stort välbefinnande som möjligt.
-
Stabilitetsträning
Stabilitetsträning handlar om att stärka muskulaturen i bål/rygg samt att aktivera de små musklerna i kroppen. Balans är en viktig del i denna träning.
-
Stretching
Stretching betyder direktöversatt töjning. Stretching kan göra muskulaturen mer elastisk och därigenom kan bättre rörlighet och smidighet uppnås. I vissa situationer kan stretching även minska smärta.
T
-
Tandbehandling
Tandsjukdom är ett vanligt problem hos både hundar och katter. Cirka 80 % av vuxna djur har någon form av tandproblem, men det kan vara svårt att upptäcka om hunden eller katten lider av tandvärk. Det bästa sättet att behålla en god tandstatus på sin hund eller katt är daglig tandborstning.
-
Tandextraktion
En tand kan av olika anledningar behöva dras ut, extraheras. Det är viktigt att inte rotrester lämnas kvar och orsakar bestående problem för hunden eller katten.
-
Tandröntgenundersökning
Tandröntgenundersökning är en viktig del i undersökningen av hundens eller kattens tänder. Eftersom ca 60% av tanden är dold under tandköttskanten och i käkbenet är det omöjligt att enbart med blotta ögat avgöra om en tand är frisk.
U
-
Ultraljudsundersökning
Ultraljud kan användas för att undersöka de flesta av kroppens organ och är en viktig del av det diagnostiska arbetet. Ultraljudsvågor hindras av luft och tekniken kan därför oftast inte användas för undersökning av lungor. Den fungerar också sämre på skelettdelar. Ultraljud utgör ett komplement till röntgen, datortomografi (DT) och magnetkameraundersökning (MR).
-
Urinprov
Ibland kan djuren ha problem med att kissa. Problemet kan t ex vara att de kissar ovanligt ofta, verkar ha ont när de kissar och/eller har blod i urinen. Ett urinprov kan då vara nödvändigt för att utreda eventuell sjukdom och som hjälp för att ställa rätt diagnos. Urinprov kan även ge värdefull information vid olika invärtes tillstånd, som t ex ämnesomsättningsrubbning.
-
Utredning cancer och tumörsjukdomar
Misstanke om att hunden eller katten drabbats av en tumörsjukdom uppstår ofta genom att djurägaren har hittat en knöl någonstans på djurets kropp.
V
-
Vaccination
Vaccination ger ditt djur ett bra skydd mot de allvarliga smittsamma sjukdomar som förekommer i Sverige. Vi erbjuder också vaccin mot rabies och andra smittor som finns utomlands.
-
Veterinärintyg
Förutom besiktningar och EU-pass kan våra veterinärer även hjälpa till med andra typer av officiella intyg.
-
Vibrationsplatta
Träning på en vibrationsplatta används för att öka cirkulationen i muskulaturen. Vibrationsträning kan användas som avslappning, rehabilitering och funktionell styrketräning.
-
Viktminskningsprogram
Vi vet idag att risken för sjukdomar som diabetes och ledsjukdomar minskar om hunden och katten är normalviktiga. Vi vet också att övervikt i många fall påverkar livslängden negativt. Därför erbjuder vi individuellt anpassade viktminskningsprogram.
-
Vävnadsprover och cellprover
Vid förändring i en vävnad som exempelvis en knöl i huden, svullnad i tandköttet eller röda kliande öron, behöver veterinären oftast ta ett prov på förändringen, för att kunna ställa en säker diagnos. Provet kan tas som ett topsprov, ett avtryck, en biopsi eller som ett så kallat finnålsaspirat, FNA.