Neva Masquerade

Neva Masquerade är en ljuvlig katt med mjuk päls och karaktäristisk mask. Det är en tillgiven och vacker liten kompis med sin långa, mjuka päls, muskulösa kropp och yviga svans.

Bakgrund

Neva Masquerade är en maskad variant av Sibirisk katt, vilket innebär att den har en mörkare färg i ansiktet samt på ben och svans medan den övriga kroppsfärgen är ljus. Precis som den Sibiriska katten härstammar Neva Masquerade från Ryssland och rasen har fått sitt namn från floden Neva i Sankt Petersburg, där den först uppmärksammades i slutet av 1970-talet.

Den Sibiriska katten har en betydligt längre historia – den har varit känd sedan år 1000. Det är Rysslands nationalkatt, som har utvecklats för överlevnad i Sibiriens kalla skogar. Det var framför allt ryska bönder och handelsmän som höll sig med Sibiriska katter eftersom de hjälpte till att hålla gnagarna borta från spannmål och andra produkter.

Du kanske undrar varför du inte har hört talas om rasen Neva Masquerade förrän de senaste åren? Det beror på att den inte godkändes som officiell ras av FIFe (Fédération Internationale Féline) förrän 2009. Sedan 2010 har Neva Masquerade börjat dyka upp i allt fler länder och den blir allt mer populär, även om många fortfarande betraktar den som en variant av den Sibiriska katten.

Personlighet

Neva Masquerade och Sibiriska katter är likartade raser vad gäller såväl utseende som karaktär. Det är intelligenta, nyfikna, tillgivna och keliga katter med ett milt temperament. De är perfekta som sällskapskatter och trivs bra i familjer med barn och med andra husdjur. Räkna med ett varmt välkomnande när du kommer hem!

Den här lilla pälsprydda kompisen är livlig och smidig och har massor av energi. Med en gnutta tålamod kan du enkelt lära den olika trick som till exempel att apportera. Det är en smart och rolig katt som gärna söker sig till dig för att bli klappad och smekt. Neva Masquerade-katter är också välkända för att vara ”pratiga” med olika varianter av spinnande och kvittrande ljud – men allt prat sker med behaglig volym.

Utseende, storlek och vikt

Det här är en kraftfull, medelstor till stor kattras. Hanar väger mellan 4,5 och 9 kg medan honorna är betydligt mindre och väger omkring 4–6 kg. Precis som de flesta större kattraser utvecklas de långsamt och det kan ta flera år innan den är helt färdigvuxen.

De här vackra katterna har klarblå ögon, en lång, tjock päls med krona och örontofsar, en muskulös kropp och yvig svans. Huvudet är mjukt rundat och välproportionerligt mot kroppen.

Färg

Neva Masquerades maskning är kanske det mest unika med den här rasen. Färgen på kroppen är ljus medan ansikte, öron, tassar och svans har en mörkare färg, ofta svart, grå eller brun. I kattvärlden kallar man detta för ”colorpoint”.

Pälsvård

Neva Masquerade är en långhårig ras vars päls har tre lager: långa täckhår, en mellanpäls och en mjuk underull. Därför bör du räkna med att katten fäller mycket. Pälsen är tät och mycket mjuk, framför allt på sidorna av kroppen. Den är lång på bröstet och kortare kring halsen och frampartiet. Pälsen tovar sig vanligtvis inte, men regelbunden pälsvård krävs för att hålla fällningen under kontroll. Borsta pälsen ofta – åtminstone en eller två gånger i veckan – för att förhindra att pälsen trasslar sig och för att få bort lösa hår.

Särskilda kännetecken för rasen 

Precis som Sibiriska katter anses Neva Masquerade vara en hypoallergen kattras. Hypoallergen innebär helt enkelt att katten sällan orsakar allergiska reaktioner. Observera dock att detta INTE innebär att katten är helt fri från allergener (”allergivänlig”), utan bara att risken för allergiska reaktioner är lägre än för många andra katter. Det beror på att Neva Masquerade-katter producerar mindre av ett protein som är känt för att orsaka allergiska reaktioner.

Ärftliga sjukdomar

Neva Masquerade-katter är i allmänhet friska. De kan drabbas av höftledsdysplasi vilket förvärras om katten samtidigt lider av övervikt. I förlängningen kan detta orsaka artros som ofta medför stelhet och smärta hos katten.   

Precis som många andra katter kan en Neva Masquerade drabbas av hjärtsjukdomen HCM, hypertrofisk kardiomyopati. Detta är den vanligaste hjärtsjukdomen hos katter och kännetecknas av att hjärtmuskeln förtjockas (hypertrofi). Hos många katter leder sjukdomen förr eller senare till hjärtsvikt.

Foder

Precis som andra kattdjur är tamkatter köttätare. Därför behöver de foder som är rikt på protein och näringsämnen, och någon form av kött bör stå först i ingredienslistan. Rätt näring är A och O om du vill ge din katt ett så långt och friskt liv som möjligt, så var noga när du väljer foder till din pälskling.

Fem fakta om Neva Masquerade

  1. Neva Masquerade är en maskad variant av Sibirisk katt, vilket innebär att den har färgade områden i ansiktet samt på tassarna och svansen.
  2. Det är intelligenta, nyfikna, glada och tillgivna katter med ett milt temperament. De trivs väldigt bra tillsammans med barn och med andra husdjur.
  3. Neva Masquerade-katter är välkända för sin ”pratighet” med olika spinnande och kvittrande ljud. Däremot är de inte särskilt högljudda.
  4. Neva Masquerade anses vara en hypoallergen kattras, vilket gör att risken för allergiska reaktioner är relativt liten. Det finns dock inga garantier att en person som är allergisk mot katter tål denna ras!
  5. Precis som för många andra större kattraser kan det för Neva Masquerade-katter ta flera år innan de är fullvuxna.

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.