Bengal

Vill du ha en intelligent, energisk djungelkatt med ett leopardlikt utseende? Då kanske bengalen är något för dig ... men det är inte en katt för alla.

Snabb fakta

Varje katt är en unik individ och deras egenskaper skiljer sig även inom rasen
 • Tillgivenhet

  Hur mycket tillgivenhet du kan förvänta dig.
 • Barnvänlig

  Vissa katter tenderar att vara mer lekfulla och sällskapliga runt barn och mer toleranta mot barns beteende än andra.
 • Energinivå

  Hur aktiv den här rasen tenderar att vara.
 • Träning

  Hur mycket motion den här rasen behöver på en daglig basis.
 • Erfarenhet

  Hur mycket tidigare erfarenhet som kattägare behöver du innan du överväger att skaffa denna ras.
 • Pälsvård

  Hur mycket pälsvård denna ras behöver regelbundet.
 • Avfall

  Hur mycket päls denna ras vanligtvis fäller regelbundet.
 • Hälsoproblem

  Hur mottaglig denna ras är för vanliga hälsoproblem.
 • Mental aktivering

  Hur mycket mental träning behöver denna ras regelbundet.
 • Storlek

  Hur stora katter av denna ras kan bli.
 • Verbal

  Hur mycket dessa katter tenderar att "prata".

Bakgrund

Människan har alltid varit fascinerad av vildkatters skönhet och egensinnighet, och vissa har till och med fått för sig att fånga ozeloter och geparder och försöka tämja dem. Det har inte varit särskilt lyckat. Men amerikanskan Jean S Mill lyckades faktiskt. 1963 startade hon ett avelsprogram där hon parade små asiatiska leoparder med korthåriga tamkatter. Målet var att skapa en leopardliknande katt som kunde fungera som husdjur. Resultatet blev bengalen. Namnet på den nya rasen inspirerades av det latinska namnet på den asiatiska leopardkatten, Felis Bengalensis. 1999 erkändes bengalen som en egen ras av det internationella raskattsförbundet FIFe.

Personlighet

Bengalen är en oerhört intelligent, aktiv och nyfiken katt. Den är rolig att leva tillsammans med, men den som skaffar en bengal måste vara medveten om att den behöver mycket aktivering och stimulans. Därför är bengalen inte en katt som passar alla, och den är mindre lämpad för en ägare som aldrig har haft katt förut. Om du däremot har erfarenhet av och kunskap om katter och är redo för utmaningen kan bengalen bli en härlig familjekatt.

Bengalen älskar att klättra, så den behöver gott om plats att röra sig i höjdled. Till skillnad från många andra katter gillar den ofta vattenlekar. Bli därför inte förvånad om den gör dig sällskap i duschen eller badet. Kattens intelligens gör den väl lämpad för clickerträning, och den gillar verkligen uppmärksamheten den får i samband med träning. Med engagemang och en viss portion tålamod från din sida kan den lära sig olika trick. Den uppskattar också interaktiva leksaker. Den har helt enkelt ett mycket stort behov av aktivering – vilket till stor del kan tillskrivas dess ursprung.

I bengalen får du en självständig, pratsam och personlig katt som alltid är på alerten. Den älskar uppmärksamhet från den närmaste familjen och kommer ofta bra överens med andra djur, till exempel hundar.

Utseende, storlek och vikt

Det här är en medelstor till stor kattras. Fullvuxna hanar väger mellan 4,5 och 7 kg och honor väger omkring 3,5–4,5 kg. Bengaler är atletiska katter med en stark och muskulös kropp, medellånga ben och stora, runda tassar. Huvudet är brett och kilformat med rundade konturer, med små till medelstora öron och stora, ovala ögon. Svansen är tjock med en rundad, svart svanstipp.

Färg

Det mest säregna med bengalen är kanske dess färg. Den ska likna den lilla vilda asiatiska leopardkatten och finns i två olika färgmönster – spotted (fläckig/prickig) och marble (marmorerad). Mönstren i svart och/eller brunt kontrasterar tydligt mot grundfärgen som ofta är någon nyans av gult, brunt, rödbrunt eller orange. Det förekommer även katter med cremefärgad till elfenbensvit bakgrundsfärg samt silvervarianter. Bengalen är känd för sin glittrande eller skimrande päls – det förekommer inte hos alla katter men det är vanligt. Effekten är mest tydlig på rödbruna katter och varierar beroende på hur ljuset faller på pälsen. Bengalen är en av få tamkatter som uppvisar denna pälseffekt, vilken är oerhört vacker!

Pälsvård

Bengalens päls är kort, sammetslen och lättskött. En genomborstning i veckan är allt som behövs. Ett extra plus är att bengalen älskar den uppmärksamhet den får under borstningen.

Ärftliga sjukdomar

Bengaler är generellt sett friska katter, men vissa ärftliga sjukdomar förekommer hos rasen, till exempel:

Pyruvatkinasbrist

Enzymet pyruvatkinas behövs för att de röda blodkropparna ska fungera normalt. Brist på enzymet gör att de röda blodkropparnas livslängd förkortas och de faller sönder, vilket leder till en så kallad hemolytisk anemi.

Progressiv retinal atrofi (PRA)

En näthinnesjukdom som så småningom leder till blindhet. Det saknas behandling för sjukdomen.

Hypertrofisk kardiomyopati (HCM)

HCM är en hjärtmuskelsjukdom som innebär att hjärtmuskeln förtjockas och hjärtats pumpförmåga försämras. Sjukdomen leder ofta till hjärtsvikt med vätskeutträde till lungorna eller till blodproppsbildning vilket kan orsaka akut bakbensförlamning.

Foder

Utfodringen ska anpassas efter kattens ålder, storlek och aktivitetsnivå. Prata med din veterinär om du har frågor eller är osäker på vilken typ av foder du bör ge din katt. Bengaler är också duktiga jägare och fångar gärna egna byten, om du låter den vara ute.

Fem fakta om bengaler

 1. Bengalen som ras togs fram i ett korsningsprojekt mellan asiatiska vildkatter och tamkatter. Målet var att få fram en kattras som liknade en vildkatt till utseendet men med samma egenskaper som en sällskapskatt.
 2. Bengalens päls kan uppvisa en alldeles särskild glans – nästan som om den pudrats med glitter eller guldstoft.
 3. Har du ett akvarium? Var försiktig! Bengaler försöker gärna fiska med tassarna.
 4. Bengaler är mycket aktiva katter som älskar uppmärksamhet.
 5. 1990 betalade en brittisk kvinna över 50 000 USD (motsvarar ca 850000 kronor i dag) för en bengal. Inte konstigt att de ibland kallas ”katternas Rolls Royce”!

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.