Engelsk setter

Den engelska settern användes ursprungligen som jakthund och än i dag är den trogen följeslagare till många jägare. Hemma är hunden social, lekfull och tillgiven mot sina människor. Om du lever ett mycket aktivt liv kan det här vara hunden för dig.

Quick facts

Each dog is a unique individal and their characteristics also differ within the breed
  • Barnvänlig

    Vissa hundar tenderar att vara mer lekfulla och sällskapliga runt barn och mer toleranta mot barns beteende än andra.
  • Träning

    Hur mycket motion den här rasen behöver på en daglig basis.
  • Erfarenhet

    Hur mycket tidigare erfarenhet som hundägare behöver du innan du överväger att skaffa denna ras.
  • Pälsvård

    Hur mycket pälsvård denna ras behöver regelbundet.
  • Hälsoproblem

    Hur mottaglig denna ras är för vanliga hälsoproblem.
  • Mental aktivering

    Hur mycket mental träning behöver denna ras regelbundet.
  • skällande

    Hur ofta denna ras tenderar att skälla.

Bakgrund

Den engelska settern är en elegant, vacker ras med en flerhundraårig historia. Rasbeteckningen engelsk setter började användas redan på 1700-talet, men det var inte förrän i mitten av 1800-talet som rasen började etableras på allvar. Som namnet antyder har den engelska settern sitt ursprung i England, och det sägs att engelsmannen Edward Laveracks var särskilt betydelsefull för rasens utveckling. Med hjälp av genomtänkt avel med noggrant utvalda hundar utvecklade han en egen settertyp, Laverack-typen, som lade grunden för den moderna settern.

Den engelska settern avlades fram som jakthund – en hund som gillar att följa med sin jägarfamilj både på fältet och i skogen. Dess främsta uppgift är att söka och fatta stånd för viltfåglar som fasan, ripa, morkulla och rapphöna.

Temperament

Den engelska settern är en snäll och social hund som behöver mycket mänskligt sällskap. Men viktigast av allt är att den sysselsätts med gott om aktiviteter och träning. Ursprunget som jakthund gör att hunden mår bäst av ett aktivt liv med uppgifter att fokusera på. Om du kan uppfylla den engelska setterns behov får du också en lugn och kärleksfull hemmahund.

Den engelska settern är tillgiven och lojal mot sina familjemedlemmar. Den är också tolerant och har mycket tålamod, så den passar ofta bra i familjer med andra djur och barn. Dessutom är hunden en härlig, energisk lekkamrat.

Allra bäst passar settern ihop med en ägare som jagar och som kan erbjuda hunden de arbetsuppgifter den är framavlad för.

Aktivitetsnivå

Om du inte lever ett aktivt liv bör du välja en annan hundras. Den engelska settern kräver som sagt mycket motion, har en hög aktivitetsnivå och en utpräglad jaktlust. Utöver regelbundna, långa promenader behöver hunden också mer fysiskt krävande aktiviteter. Du kan till exempel låta den springa lös på ett stort inhägnat område, cykelmotionera den eller ta med den på långa vandringar. Om du har möjlighet till jakt och jaktträning är det förstås det bästa.

Förutom riklig motion behöver den engelska settern lydnadsträning, något som om inte annat är nödvändigt för att den ska fungera bra under jakt.

Pälsvård

Rasen har förhållandevis lång päls, men den är relativt lättskött. Borsta igenom pälsen några gånger i veckan, i synnerhet på bröst, mage, ben och svans där pälsen är längre. Vintertid kan pälsen på tassarna behöva friseras för att undvika att det bildas snöklumpar.

Träning

Den engelska settern är en intelligent ras, men den mognar också långsamt. En del moment kan ta sin tid att lära in, men det den en gång lärt sig kommer den inte att glömma. Träna din engelska setter med konsekvens och positiva förstärkningar, så kommer samarbetet att fungera fint. Rasen är som sagt framavlad för jakt på fågel och det är också det den är bäst anpassad till. Det förekommer att engelska settrar används i andra hundsportgrenar, däribland draghundsport.

Storlek och vikt

Engelsk setter är en medelstor ras med en stark och robust kropp. Hanhundar blir omkring 65–68 cm höga och tikar blir 61–65 cm. Vikten ligger mellan 20–36 kg.

Färg

Den engelska settern är vit med fläckar i olika färger, till exempel svart eller brunt.

Ärftliga sjukdomar

Den engelska settern är generellt en frisk ras, men höftledsdysplasi (HD) förekommer.

Foder

Fodermängden för din engelska setter bör anpassas efter ålder, storlek och aktivitetsnivå. Om du känner dig osäker, be din veterinär om råd hur du bäst utfodrar din hund.

Typ

Stående fågelhund

Vilken hundras passar mig?

Testa vår hundrasguide och få förslag på hundraser som kan passa dig!

Till testet

Har du frågor om din hund?

Ladda ner vår app och prata med våra veterinärer kostnadsfritt!

Ladda ner appen

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.