Varför behöver katter smärtlindring?
Smärta är viktigt att behandla, och i möjligaste mån förebygga, för att katten ska kunna må bra och ha så god livskvalitet som möjligt. Smärtlindring är även viktigt för att kattens kroppsfunktioner ska fungera normalt - som till exempel att sova, vila, dricka, äta och uträtta sina behov. En god smärtlindring medför dessutom att sårläkning påskyndas, och att katten får en snabbare återhämtning.
Smärta är ett delsymtom vid många olika tillstånd, både akuta och kroniska. Behandlingen anpassas utifrån kattens besvär, eventuell biverkningsrisk, med mera.
Smärtlindring inför operation
Smärtstillande läkemedel ges vanligtvis före det kirurgiska ingreppet. Medlet ges tillsammans med det lugnande läkemedlet som katten får innan den sövs ned. Anledningen till att smärtstillande medel ges i förväg är att effekten blir bättre om smärtlindringen sker innan smärtan uppstår. Katten kan dessutom få smärtlindring under, såväl som efter, operationen om den behöver det.
Smärtlindring vid andra tillstånd
Katter kan ha smärta på grund av skador, olika invärtes tillstånd (som njursten, bukspottskörtelinflammation eller urinvägsproblem), tandsjukdomar och mycket annat. Graden av smärta kan variera, och det är inte alltid lätt att se på en katt att den har ont. Effekten av smärtlindring kan istället märkas genom att katten blir piggare och mer aktiv, äter bättre eller rör sig lättare.
Hur sker smärtlindring för katt?
Man kan använda olika typer av läkemedel för att minska smärtupplevelsen hos katter. Opioider och antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) är de vanligaste. Opioider ges vanligtvis i injektionsform hos veterinären, till exempel när katten ska genomgå en operation eller behöver vara inskriven för vård på ett djursjukhus. NSAID finns både som injektionslösning och som orala beredningar, det vill säga tabletter, flytande lösningar eller kapslar som är avsedda att tas via munnen.
Det är alltid viktigt att upplysa veterinären om vad katten i övrigt äter för mediciner. En del läkemedel passar inte ihop och biverkningar kan uppstå.
Opioider
Opioider är narkotikaklassade läkemedel som ofta används som smärtlindring för katter och andra djur. Dessa läkemedel är mycket effektiva och används därför ofta vid benkirurgi och vid andra stora smärtsamma ingrepp. Katterna blir oftast lite trötta och dåsiga av opioider och kan få stora pupiller. Det kan också hända att en del katter blir lite oroliga och pratiga, vilket kan vara svårt att skilja från en smärtupplevelse. De kan också bli illamående och tappa aptiten.
Antiinflammatoriska smärtstillande läkemedel, NSAID
NSAID står för Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs, och är en sorts antiinflammatoriska och smärtstillande medel som är effektiva vid många olika tillstånd. Dessa läkemedel ger smärtlindring genom att minska svullnad och dämpa inflammationen i den sjuka eller skadade vävnaden. För en del katter som har känslig mage/tarm kan NSAID förvärra besvären, och orsaka aptitlöshet, illamående och diarré.
Andra läkemedel mot smärta
Det finns också andra läkemedel som kan hjälpa katter med olika slags smärttillstånd, som till exempel medel mot nervsmärta. Om smärtan beror på en inflammation kan katten få andra antiinflammatoriska läkemedel.
Kan jag själv ge min katt smärtlindring?
Du som djurägare kan behandla din katt enligt veterinärens ordination. Du får bara ge katten sådant som veterinären har utfärdat recept på. Innan veterinären kan skriva recept behöver hen först undersöka katten, för att kunna hitta förklaringen till kattens smärta, och för att bedöma risken för biverkningar.
Tänk på att förvara kattens mediciner oåtkomligt för andra djur och barn.
Varning
Ge enbart smärtstillande läkemedel som ordinerats av veterinär till din katt och i rätt dos. Att på eget initiativ ge läkemedel utan att ha rådgjort med veterinär kan leda till förgiftning eller svåra biverkningar.
Om din katt får symtom på biverkningar, som exempelvis aptitlöshet eller kräkning, ska du kontakta kliniken så fort som möjligt.
Läkemedel som är avsedda för människor, såsom Alvedon, Ipren mm, ska du inte ge till ditt djur utan veterinär ordination, då det kan orsaka svår förgiftning!