Vad är direktreglering?
Direktreglering är ett sätt att förenkla betalningen för din hunds vård. Istället för att du själv betalar räkningen och gör en skadeanmälan till ditt försäkringsbolag för att få ut ersättning, kan djurkliniken eller djursjukhuset göra upp direkt med försäkringsbolaget.
Behöver jag betala något vid direktreglering?
Precis som när du själv gör skadeanmälan för att få ut ersättning behöver du betala självrisk. Självrisken består normalt av en fast och en rörlig del, och varierar beroende på vilka villkor du har för din försäkring. I samband med direktregleringen får du betala din andel av vårdkostnaden, och försäkringsbolaget ersätter resterande kostnader. Eftersom direktreglering innebär en del administration för vår personal behöver vi ta ut en mindre avgift för hanteringen av ditt ärende.
Hur går direktreglering till?
Om kostnaden för din hunds vård förväntas överstiga självrisken kan du be att få direktreglering. Då behöver vi få uppgift om vilket försäkringsbolag du har försäkringen hos, samt hundens försäkringsnummer. Debiteringsunderlaget skickas direkt till försäkringsbolaget för en skadereglering.
Alla direktregleringar sker via telefon eller e-post till försäkringsbolaget, som sedan granskar underlaget. Därefter meddelar de djursjukhuset eller kliniken hur stor del av veterinärvårdskostnaderna de ersätter.
När kan jag få direktreglering?
Förutsatt att djursjukhuset eller djurkliniken har ett direktregleringsavtal med ditt försäkringsbolag kan en direktreglering vanligtvis genomföras under försäkringsbolagets öppettider. Öppettiderna varierar från bolag till bolag.
Direktreglering görs i samband med veterinärbesöket, när alla åtgärder och behandlingar som hunden har fått är debiterade. Om du vill direktreglera i samband med att du ska betala för besöket bör du vara beredd på viss väntetid. Vissa ärenden besvaras inom några minuter, andra gånger behöver försäkringsbolaget längre tid på sig för handläggningen.
När kan jag inte få direktreglering?
Direktreglering kan inte genomföras utanför försäkringsbolagets öppettider. Försäkringsbolag kan även säga nej till direktreglering, till exempel för att premien är obetald. Är premien inte betald kan premieskulden eventuellt dras från försäkringsersättningen. Andra orsaker till att det inte går att direktreglera är att skadan eller behandlingen inte ersätts av försäkringen.