Hur vet man att en kanin behöver vård?
Eftersom kaniner är bytesdjur är de mycket duktiga på att dölja eventuella problem som kan göra dem till ett lätt offer för rovdjur. Många djurägare märker ändå om något ändras i deras kaniners beteende, men ibland har det gått långt innan en kanin visar tydliga symtom på smärta eller sjukdom.
Det här är några tecken på att en kanin behöver komma till veterinär så snart som möjligt:
- Kaninen har slutat bajsa eller bajsar mycket lite.
- Kaninen äter inte. Obs - kaniner kan sitta vid maten och låtsas att de äter om de vet att de är betraktade. Ha koll på hur kaninen beter sig när den tror att den är ensam, och ifall maten ligger utspridd runt skålen eller buren.
- Kaninen har hastigt svullnat upp om buken.
- Kaninen har svårt att andas, till exempel andas häftigt, andas med hjälp av bukpress eller är snorig i båda näsborrarna.
- Kaninen har ett skadat öga eller kniper med ett öga.
- Kaninen har en större blödning, kramper eller sänkt medvetandegrad.
- Kaninen har slutat använda ett ben eller bakkroppen.
- Kaninen drar sig undan och verkar mycket trött.
- Kaninen har diarré.
- Kaninen har svårt att kissa (urinstopp).
- Kaninen har vistats i hög temperatur och har tecken på värmeslag.
Ibland kan det vara svårt att avgöra själv om en kanin behöver komma till veterinären omgående eller på ett bokat besök, eller om det räcker att ge kaninen egenvård hemma. Om du är osäker kan du få råd av oss genom att kontakta din närmsta AniCura klinik.
Kontakta oss hellre en gång för mycket än för lite!
Var kan jag få akutvård för min kanin?
Vid brådskande sjukdomsfall rekommenderar vi att du tar kaninen till närmaste djursjukhus snarast möjligt. Ring oss gärna och tala om att ni är på väg så att vi kan förbereda oss inför er ankomst.
Intensivvård
Kaniner som är allvarligt sjuka kan behöva vårdas på intensivvårdsavdelningen (IVA). IVA är till för svårt sjuka djur som är i behov av noggrann övervakning, avancerad behandling och omvårdnad. Här finns personal tillgänglig dygnet runt, och det finns avancerad utrustning för övervakning och behandling. Bedömning av patienternas hälsotillstånd görs löpande.
IVA finns på ett flertal av våra djursjukhus. Där arbetar veterinärer och djursjukskötare med specialistkunskaper inom akut- och intensivvård. Samtliga djursjukhus inom AniCura har ett nära samarbete för att utveckla intensivvården för djur i Norden.
Vad kostar akutvård för kanin?
Vård för allvarligt sjuka och skadade djur är en extra service som kostar mer att erbjuda. Det beror bland annat på att kostnaderna för personal, serviceavtal med mera är högre på jourtid samtidigt som akutsjukvård är svårare att planera än bokade besök. Detta gör att effektiviteten blir lägre och kostnaderna per patient ökar. Våra kostnader är nämligen lika höga oavsett om vi har högt patienttryck eller inte. Vid akuta besök tillkommer därför en jouravgift samt ett procentuellt jourpåslag, beroende på vilken tid på dygnet du kommer. Fråga oss gärna om vilken jouravgift som gäller vid ditt besök hos oss.