Simträning

Simträning är en populär träningsform. Inte bara i rehabiliteringssyfte utan även som ett komplement till den dagliga träningen hos friska djur. Det är inte alla djur som trivs i vatten, men de flesta brukar acceptera simträning efter tillvänjning. Katter uppskattar oftast inte vatten, så andra rehabiliteringsmetoder brukar föredras på katt i stället för simning. Katter som accepterar simträning är givetvis välkomna!

Fördelarna med simträning är många. Den ger en mycket effektiv muskel- och rörelseträning med minimal belastning av skelett och leder. Träningen stärker muskulaturen runt lederna och därmed ges ett ökat stöd. Det är även ett utmärkt sätt att träna kondition och styrka. Så gott som alla muskelgrupper får arbeta genom att de kontraheras och sträcks ut i mjuka och jämna rörelser, cirkulationen ökar och muskler byggs upp.

En annan viktig funktion som simning har är att en hund eller katt med neurologiska skador långsamt kan komma igång med att använda sina extremiteter. Då simrörelsen liknar travrörelsen är det ett bra sätt att lära djuret att gå igen.

Eftersom simning är en skonsam träningsform kan den lämpa sig till den överviktiga katten. Lederna belastas minimalt och katten går vanligtvis snabbare ner i vikt.

För en aktiv hund som skadat sig och inte får röra sig som tidigare kan simning vara räddningen, inte minst för den mentala hälsan. Vid kroniska besvär kan vattenträningen bidra till att hunden upptäcker att den vågar använda en påverkad kroppsdel.

Eftersom simning är en skonsam träningsform lämpar den sig mycket bra även för den överviktiga hunden eller katten. Lederna belastas minimalt och djuret går vanligtvis snabbare ner i vikt. Ibland kan simning i pool vara att föredra framför så kallad ”water treadmill” då den bättre avlastar skelett och leder. Simträning ger en mycket allsidig motion och passar för alla. 

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.