ID-märkning kanin

Din kanin ID-märks med med samma typ av chip som används till hund och katt. Kaninen behöver inte sövas eller ges lugnande för chip-märkning.

Chipmärkning

Märkning med ett mikrochip är den vanligaste id-märkningsmetoden. Mikrochipet injiceras med en nål under huden mellan skulderbladen. Kaninen behöver inte få lugnande medel för detta. Alla chip har ett unikt id-nummer som registreras i olika ägarregister av djurägaren.

Hur läser man av chipet? 

För att kunna läsa av ett djurs chipnummer krävs en speciell avläsare som bland annat finns hos polisen, djurkliniker och djurhem.

Tatuering/tångmärkning 

Ett alternativ till chipmärkning är märkning med tång. Märkningen görs vanligen i vänster öra och ser ut som en tatuering när den torkat. För att id-märkas med tång (tatueras) måste kaninen vara sövd dvs. ha fått lugnande läkemedel. Tatueringen läses inifrån örat och utåt. Oftast görs tatueringen i samband med annat ingrepp då kaninen ändå är sederad, till exempel kastration.

Vilken märkningsmetod är bäst?

En tatuering är väl synlig men kan blekna eller bli suddig med tiden och därmed bli allt svårare att läsa av. Att behöva söva en kanin är också alltid en risk. Nackdelen med chip är att det inte syns på djuret att det är märkt och utan avläsare går det inte att läsa av id-numret. Med en chipläsare är det dock lätt att läsa av numret och numret är unikt för individen. Det går förstås att märka kaninen både med tatuering och chip.

Registrering av kanin hos Svenska KaninVälfärdsFöreningen

Såhär skriver föreningen själva på sin hemsida: 

När kaninen är ID-märkt laddar du ned och fyller i blanketten för kaninregistrering som du hittar här till höger(på skvfs hemsida) alternativt fyller i blanketten med ett förifyllt nummer som beställs av oss. Det finns både ägarregistrering och uppfödarregistrering. Vi tror att vi genom hängivna uppfödare kan nå ännu fler kaniner. Uppfödare som vill örontatuera med våra nummer får först beställa förifyllda blanketter för ägarregistrering till varje kanin. Sedan förs numret över till någon av blanketterna för uppfödarregistrering som laddas ned här till höger(på skvfs hemsida). Källa https://skvf.se/kaninregistret/

 

 

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.