Fästingtips för katter och hundar

Fästingsäsongen är här och de små obehagliga parasiterna är redo för ditt husdjur. Men är du redo för dem? Här är några tips om hur du skyddar ditt husdjur och undviker fästingar.

Om du har en utomhuskatt eller en hund som älskar att springa runt i skogen eller högt gräs, är en sak säker - de kommer att få fästingar. De flesta fästingar är relativt ofarliga för ditt husdjur, även om de är lite obehagliga att ta bort. Vissa av dessa parasiter har emellertid smittsamma sjukdomar som kan göra ditt djur sjukt. Hundar kan drabbas av lymsjukdom och både hundar och katter kan smittas med anaplasmos. Symtomen kan vara svaghet, feber och ledproblem med akut halthet.

Hur undviker man fästingar?

Gör det till en daglig rutin att söka genom ditt husdjurs päls för att hitta fästingarna i ett tidigt skede. Det finns också en mängd olika fästingpreparat som du kan använda för att skydda ditt husdjur. Spray, piller, spot-on preparat samt speciella halsband är några exempel. Se dock till att du läser produktbeskrivningarna väl och välj den som passar bäst för ditt husdjur. Tänk också på att det finns fästingpreparat för hundar som kan vara dödliga för din katt. Rådfråga din veterinär för hjälp och kom ihåg att ingen produkt ger 100 procentigt skydd och att alla preparat kan ha biverkningar.

Vi kan hjälpa dig med rådgivning för just ditt djur på ett snabbt och enkelt sätt via vår AniCura-app!

Vad händer om mitt djur får en fästing?

Så snart du hittar en fästing, ta bort den. Men glöm alla gamla trick som du har hört och gör på följande sätt:

  1. Använd pincett eller fästingborttagare.
  2. Ta tag i fästingen så nära huden som möjligt och dra den långsamt ut.
  3. Försök att få hela fästingen. Om det finns lite kvar i huden kan du lämna den, eftersom kroppen kommer att avvisa den över tid.

Läs mer om hur du kan förebygga samt hantera fästingar på din katt här.

Läs mer om hur du kan förebygga samt hantera fästingar på din hund här.

Fler nyheter

  • Veterinärens tips för vandring med hund

    Det har blivit populärt med vandring i skogen eller i fjällen på semestern. Att ta med hunden på vandringen är en fantastisk upplevelse, men det kräver god förberedelse. Vi ger dig tips på vad du bör packa och veterinären delar med sig av sina bästa råd.
      Läs mer om detta
    • Sommarens öppettider 2024

      Under sommaren ändrar några av våra verksamheter sina öppettider. Här nedan kan ni se en lista över alla verksamheter och deras aktuella öppettider under sommaren.
        Läs mer om detta
      • Årets blodgivarhund 2024

        En blodtransfusion kan vara livsavgörande för en skadad eller akut sjuk hund. Därför är behovet av blodgivande hundar stort – och det behövs fler hundar som kan hjälpa till att rädda liv. AniCura utser för femte året i rad Årets Blodgivarhund för att uppmärksamma de hjältar som varje dag räddar liv.
        Läs mer om detta

      Error

      Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.