Idag beräknas mellan 25–40 procent av alla hundar i Sverige vara överviktiga och drygt var fjärde katt. Det är lätt att bli hemmablind när det gäller det egna djurets vikt. Hullet kan smyga sig på gradvis så att du helt enkelt inte är medveten om att det har gått från normalvikt till övervikt.
Övervikt hos både hundar och katter är en anledning till att livsstilssjukdomar som till exempel diabetes och ledproblem ökar hos våra husdjur. Det kan säkert vara lockande att skämma bort sin fyrbenta vän med extra godsaker men tyvärr krävs det inte mycket mat för att det ska bli för många kalorier för en hund eller katt, säger Sandra Douglas.
Hos katter är diabetes typ-2 ett ökande problem. Sjukdomen liknar den hos människa och är i stor utsträckning sammankopplat med övervikt.
Ett sätt att förebygga övervikt hos sin hund eller katt är naturligtvis att se till att de har möjlighet till daglig aktivitet och rörelse men också att inte sticka till djuret godsaker mellan de ordinarie måltiderna.
Så mycket motion behöver din hund och katt
De flesta hundraser behöver vanligen ungefär två timmars aktivering om dagen, men enligt en tidigare undersökning motioneras 13 procent av hundarna max fem timmar per vecka[1].
Hur mycket motion som är lagom för hunden beror på ras och även hundens ålder. Yngre hundar har ofta mer behov av motion och aktivering medan en äldre hund vanligen kräver mindre. Ta för vana att gå ut med hunden minst 4 gånger dagligen, och se till att promenaderna är tillräckligt långa för att hunden ska bli lite trött efteråt, säger Sandra Douglas.
Innekatter som inte rör sig så mycket har en särskilt stor risk att bli överviktiga. Där kan det också vara svårare att komma tillrätta med övervikt. Då kan det behövas såväl dietfoder som viktminskningsprogram.
Om din katt är överviktig bör den undersökas av veterinär för att avgöra om det kan finnas någon underliggande orsak till övervikten. Veterinären kan också ge besked om hur mycket katten bör minska i vikt, hur detta bör gå till och hur lång tid det ska ta, säger Sandra Douglas.
Våra bästa tips – så får du husdjuret att hålla vikten:
- Lär dig stå emot djurets bedjande blick, det är inte säkert att det är hunger som får hunden eller katten att tigga mat, utan snarare bara gammal vana.
- Att leka med en boll, leksak i snöre, laserpekare m.m. kan få fart på katten. Det kan också hjälpa att ge den klättermöjligheter, eller ställa matskålen högt placerad, så att katten måste hoppa eller klättra för att få i sig kalorierna.
- Aktivera hunden även på promenaden (oavsett årstid) genom att låta den lösa olika problem. Att krypa under en stam i skogen istället för att springa runt den eller över kan vara en utmaning. En ”kvarglömd” boll måste hämtas på vägen hem, eller träna hunden på att sick-sacka mellan dina ben.
- Om det känns motigt att ta sig ut i kyla och mörker vintertid, tänk på hälsofördelarna en promenad även ger dig som hundägare i form av förbättrad sömn, bättre minne, och mindre ångest för att nämna några. En win-win för både dig och hunden!
- Läs fler tips och se ditt djurs Body Condition Score här
[1] ”Husdjursbarometern” genomfördes mellan den 8 och 11 maj 2018 av Yougov på uppdrag av Anicura. 1017 djurägare, varav 459 hundägare, mellan 18 – 65 år har svarat på frågor genom en internetpanel. Resultatet är riksrepresentativt.