A
-
Akupunktur
Akupunktur används för att lindra smärta och behandla vissa sjukdomstillstånd. Exempel på tillstånd där akupunktur anses ha god effekt är muskel- och ledsmärtor som t ex artros, spondylos, överbelastningssmärtor i t ex ländrygg samt vid postoperativa smärtor.
Akupunktur på Kalmarsunds Djursjukhus
På AniCura Kalmar Djurklinik är det veterinär Carina Åkesson som gör akupunkturbehandlingar. Carina har med stor framgång använt akupunktur för rehabilitering och smärtlindring på patienter med t.ex. diskbråck.
-
Akutkirurgi
Flertalet operationer är planerade, men det finns även tillstånd som kräver att djuret opereras akut.
-
Akutvård
När ditt djur är akut sjukt eller skadat ska du söka vård snarast, inte vänta på att få en bokad tid. Vid djursjukhusens akutmottagningar arbetar akutveterinärer, djursjukskötare och djurvårdare med att ta hand om akut dåliga djur.
Akutvård på Kalmarsunds Djursjukhus
På AniCura Kalmar Djurklinik har vi akutmottagning måndag till fredag kl 8:00-20:00. Övrig tid hänvisar vi till AniCura Läckeby Djursjukhus som har akutöppet dygnet runt.
Ring oss alltid innan du kommer så vi kan planera för ditt besök, 0480-270 50 och välj knappvalet akut.
-
Allergitest och hyposensibilisering
Som en del i en hudutredning görs i många fall ett allergitest exempelvis genom blodprov för att kunna analysera hundens antikroppar mot olika allergener.
-
Amputation
I en del fall görs bedömningen att en skada inte kan fås att läka på ett tillfredsställande sätt. Då kan amputation, dvs att en del av ett ben eller annan kroppsdel opereras bort, vara den bästa behandlingen.
-
Artificiell insemination
Artificiell insemination (AI) kan i en del fall användas som ett alternativ till naturlig parning. Exempelvis kan det geografiska avståndet mellan hanhund och tik vara så stort att det utgör ett hinder för naturlig parning. Transport av sperma (kyld eller fryst) med efterföljande insemination kan då vara ett alternativ. Det finns också tillfällen då en naturlig parning är direkt olämplig, till exempel vid skada hos hanhunden.
-
Avföringsprov
Ett avföringsprov brukar ingå i utredningen av hundar som har mag-tarmproblem eller kroniska luftvägsbesvär. Om en större hundgrupp eller kennel har drabbats av giardia eller annan smitta, är avföringsprover ofta ett viktigt verktyg i bekämpningsarbetet.
-
Avlivning och kremering
Att hjälpa ett djur att somna in är en av veterinärens viktigaste uppgifter, och vi tar stor hänsyn till dina önskemål som djurägare och just ditt djurs behov för att stunden ska bli så fin som möjligt.
Avlivning och kremering på Kalmarsunds Djursjukhus
Inför besöket hos oss
Oftast bokas en tid för avlivning men det händer att sjukdomsförloppet är så hastigt att du behöver uppsöka veterinär akut för att djuret ska få somna in. Om du har möjlighet vill vi gärna att du ringer oss innan du kommer så att vi på bästa sätt kan ta emot dig och ditt djur. Om du inte har en bokad tid försöker vi hjälpa dig så snart som möjligt efter ankomst men på en akutmottagning kan det uppstå väntetider.
När du kommer hit
När du anmäler dig i receptionen får du underteckna en anhållan om avlivning samt legitimera dig. Om du som ägare inte närvarar vid avlivningen behöver vi en fullmakt från dig.
För att du ska få lugn och ro efter att ditt djur har fått somna in tar vi betalt i samband med att du anmäler dig i receptionen.
Livintyg
Om du behöver ett livintyg till ditt försäkringsbolag ber vi dig säga till om det redan i samband med att du bokar tid. Ofta behövs en mer omfattande undersökning av hunden för att veterinären ska kunna utfärda ett livintyg. Kontakta gärna ditt försäkringsbolag i förväg för att undvika oklarheter i efterhand.
Obduktion
I vissa fall kan försäkringsbolaget kräva att djuret obduceras för att du ska kunna få ersättning från djurets försäkring, till exempel om djuret är mycket ungt, om det har avlidit utan säker diagnos eller om försäkringen är nytecknad. Kontakta gärna ditt försäkringsbolag på förhand för att säkerställa om djuret behöver obduceras.
Hur går en avlivning till hos oss?
Tillvägagångssättet kan skilja sig åt beroende på individ. Vi anpassar oss alltid efter det enskilda djuret och dess situation, fråga oss om du tycker att något verkar oklart.
Vanligtvis ges först ett lugnande läkemedel i form av en injektion under huden. För vissa individer kan det vara olämpligt att få lugnande, till exempel vid svåra andningsproblem. Efter att djuret har blivit trött, vanligtvis inom 5-15 minuter, anläggs en permanentkateter i ett blodkärl på ett fram- eller bakben. Genom denna injiceras en större mängd narkosmedel och djuret somnar in lugnt och stilla. Ofta är de så trötta av det lugnande läkemedlet att de inte märker att narkosmedlet injiceras. Kort efter att djuret somnat in upphör andningen och hjärtat slutar att slå. Det hela tar maximalt någon minut och är inte förknippat med smärta.
Veterinären säkerställer att hjärtverksamheten och andningen har upphört genom att lyssna med ett stetoskop. Det går bra att stanna kvar en stund med sitt djur efter avlivningen om man så önskar.
Vad händer efter avlivningen?
Om du väljer att skicka ditt djur för kremering kommer djuret att förvaras i frys före transport till Flattinge Smårdjurskremering i Vitaryd. Du kan välja att antingen låta ditt djur kremeras gemensamt med andra djur eller låta kremera ditt djur enskilt, där du får askan tillbaka efteråt.
Enskild kremering
Vid enskild kremering får du tillbaka askan efter ditt djur i en urna. Askan levereras i en fin träurna men det går även att beställa en porslinsurna. Vi på AniCura Kalmarsunds Djursjukhus meddelar dig via sms när urnan är klar för avhämtning. Det brukar ta 3-4 veckor innan du får meddelandet.
Urnor
Som standardutförande levereras askan i en träurna. Som tillval kan du välja att få askan i en porslinsurna istället. Urnan kan antingen begravas eller förvaras hemma.
Asksmycke
Om du väljer enskild kremering kan du också välja att låta tillverka ett asksmycke där porslin eller glas blandas med askan från ditt djur. Smyckena är designade av Andrea van Webber och det finns möjlighet att skapa såväl hals- som armbandssmycken och örhängen. Samtliga smycken levereras i en fin ask.
Samkremering
Vid en samkremering kremeras flera djur samtidigt och askan samlas ihop för en gemensam hantering.
-
Avmaskning
Avmaskning är en behandling som görs för att bekämpa invärtes parasiter. Vuxna hundar behöver som regel inte avmaskas om de inte ska resa utomlands. I så fall görs avmaskningen av en veterinär som samtidigt dokumenterar behandlingen i hundens EU-pass.
B
-
BAER hörseltest
BAER-test står för Brainsteam Auditory Evoked Response. BAER är en typ av elektrodiagnostik som mäter höger och vänster öra var för sig.
BAER hörseltest på Kalmarsunds Djursjukhus
Vår neurolog Sofie van Meervenne utför hörseltester på hundar och katter.
-
Bakterieodling
Bakterier finns överallt på kroppen och i vår omgivning. Så länge det råder balans mellan bakterierna, och så länge som kroppens naturliga försvar fungerar, är detta inget problem. Problem kan uppstå när balansen blir störd exempelvis vid en sårskada eller vid medicinering. Det kan vara att såret inte läker eller att tarmens bakterieflora störs och djuret får diarré.
-
Behandling med kyla och värme
Kylbehandling har en kortvarig smärtlindrande effekt genom att kylan minskar svullnad, blödning och inflammation. Kylpåse och kallt rinnande vatten används vanligtvis med korta intervaller.
Behandling med kyla och värme på Kalmarsunds Djursjukhus
På AniCura Kalmar Djurklinik erbjuder vi
- Massage och stretching: mjukar upp muskler och senor, ökar blodcirkulationen, främjar immunförsvaret, förebygger skador och är muskeluppbyggande.
- Stretching: töjer muskler och senor samt bibehåller och/eller ökar leders rörelseomfång. Det minskar även risk för träningsvärk och förebygger skador.
- Biolight Elektromagnetisk strålning: vidgar blodkärl och ökar blodgenomströmningen. Det dämpar inflammationer och ökar sårläkning samt är smärtlindrande.
- Akupunktur: smärtlindrande, inflammationshämmande, muskelavslappande och cirkulationsbefrämjande.
- Laserbehandling: förkortar läkningstider vid muskelskador, ledskador och sårläkning.
- Löpbandsträning: rörelseanalys, rörelseträning, muskelträning och kondition.
- Träningsråd som utförs i hemmet: sjukgymnastikövningar, motion och hantering av förändringar i vardagen.
- Kostrådgivning
- Personliga träningsråd
- Träningsupplägg: inför tävling/jakt/utställning/bruks. Även individanpassad träning.
- Friskvårdsbesiktning: undersökning av en Fysioterapeut/Leg. djursjukskötare. Fysisk status, muskel/ledmätning, rörelseanalys och tandstatus.
-
Besiktning
Vid en besiktning utförs en utförlig klinisk undersökning som dokumenteras på ett särskilt, standardiserat intyg. Syftet med besiktningen är att hitta tidiga tecken på sjukdom eller missbildning.
-
Blodprov
Vid en blodprovstagning tas en liten mängd blod som sedan analyseras. Mängden blod varierar utifrån hur många och vilka analyser som ska utföras. Analyserna kan göras antingen på det interna laboratoriet eller skickas till ett externt laboratorium.
-
Bråckkirurgi
Bråck uppstår när ett organ eller en vävnad buktar ut genom en försvagning eller öppning i muskulaturen eller bindväven som ska hålla organet på plats.
-
Bukkirurgi
Kirurgi i bukhålan inbegriper såväl okomplicerade ingrepp som kastrationer, som större, ofta akuta operationer, såsom avlägsnande av en inflammerad livmoder.
-
Butik
Många av våra djursjukhus och kliniker har även en butik där vi erbjuder ett stort urval av marknadens bästa hund- och kattfoder. I vårt sortiment finns också en mängd djurvårdsartiklar som schampo, öron- och ögonrengöring, vitamin- och kosttillskott mm.
C
-
Cartropheninjektioner och annan medicinsk behandling
I en del fall bedöms konservativ behandling, t ex cartopheninjektioner, vara ett lämpligare alternativ än ortopedisk kirurgi, t ex vid långt gången artros hos en äldre patient.
-
Cytostatikabehandling
Vissa former av cancer kan behandlas med cytostatika (cellgifter/kemoterapi). Syftet med cytostatikabehandling är att hunden eller katten ska bli symtomfri och må bra, både under och efter cytostatikabehandlingen och så länge som möjligt därefter. Djur som får cytostatika mår oftast bra under hela behandlingsperioden. Det är samma preparat som används till djur och människor, men det är ovanligt att djuren drabbas av biverkningar. Detta beror dels på dosering, dels på att hundar och katter helt enkelt tål medlen bättre. Pälsens tillväxt styrs också annorlunda än hos människa, och djuren tappar inte hår på samma sätt.
D
-
Direktreglering
När djursjukhuset eller djurkliniken reglerar kostnaden för en försäkrad skada direkt med försäkringsbolaget kallas det direktreglering. Vi direktreglering innebär det att djurägaren endast betalar en fast och en rörlig självrisk, samt övriga kostnader som inte omfattas av försäkringen, till djursjukhuset/djurkliniken.
E
-
Elektroterapi
Inom humanvården är elektrisk muskelstimulering en väletablerad behandlingsmetod inom fysioterapi vid exempelvis ortopedisk och neurologisk rehabilitering. Även inom veterinärmedicinen blir elektroterapi alltmer vanligt förekommande.
Elektroterapi på Kalmarsunds Djursjukhus
På AniCura Kalmar Djurklinik rehabiliteringsanläggning kan vi erbjuda er
- Massage och stretching: Mjukar upp muskler och senor, ökar blodcirkulationen. Främjar immunförsvaret, förebygger skador. Muskeluppbyggande Kroppsvisitation.
- Stretching: Töjer muskler och senor. Bibehåller och/eller ökar leders rörelseomfång. Minskar risk för träningsvärk och förebygger skador.
- Biolight Elektromagnetisk strålning: som vidgar blodkärl och ökar blodgenomströmningen. Dämpar inflammationer och ökar sårläkning. Smärtlindrande.
- Akupunktur: Smärtlindrande, inflammationshämmande, muskelavslappande och cirkulationsbefrämjande.
- Laserbehandling: Förkortar läkningstider. Muskelskador, ledskador och sårläkning.
- Löpbandsträning: Rörelseanalys, rörelseträning, muskelträning och kondition.
- Träningsråd: som utförs i hemmet Sjukgymnastikövningar, motion och hantering av förändringar i vardagen. Hemmaträning.
- Kostrådgivning
- Personliga träningsråd
- Träningsupplägg: inför tävling/jakt/utställning/bruks Individanpassad träning. Personlig tränare: Kondition, styrketräning, träningsupplägg Nutrition.
- Friskvårdsbesiktning Undersökning av en Fysioterapeut/Leg. djursjukskötare. Fysisk status, muskel/ledmätning, rörelseanalys och tandstatus.
-
Endoskopi
Vid endoskopi förs ett så kallat endoskop med en kamera in i det område som ska undersökas och eventuellt opereras. Endoskopet kan föras in via kroppsöppningar till olika organ såsom luftvägarna eller magtarmkanalen, eller genom kirurgiska snitt in i exempelvis bukhåla eller en led.
-
EU-pass
Hundar och katter som ska resa utomlands inom EU behöver ett EU-pass som utfärdas av veterinär och där utförda behandlingar skrivs in.
-
Exotiska djur, fåglar och gnagare
På några av våra kliniker erbjuder vi behandling av exotiska djur, fåglar och gnagare.
F
-
Fosterdiagnostik
Dräktighet kan säkerhetsställas med hjälp av ultraljud som vanligtvis utförs tidigast 28 dagar efter parning.
Fosterdiagnostik på Kalmarsunds Djursjukhus
På AniCura Kalmar Djurklinik erbjuder vi dräktighetskontroll både med röntgen och ultraljud.
Välkommen!
-
Framkallande av kräkning
Om du har sett hunden eller katten förtära något olämpligt, t ex ett föremål, läkemedel eller livsmedel som kan vara farligt, bör du uppsöka veterinär snarast. I många fall går det att framkalla kräkning innan föremålet eller ämnet passerat vidare till tarmen.
-
Friskvård
Friskvård är förebyggande vård som syftar till att öka chansen för din hund att leva ett långt, friskt och skadefritt liv. Det finns olika typer av träningsupplägg exempelvis muskelbyggande-, kondition- och/eller balans-och koordinationsträning.
G
-
Gastroskopi
Gastroskopi innebär att matstrupe, magsäck och eventuellt tolvfingertarm inspekteras från insidan med hjälp av ett speciellt instrument, ett fiberendoskop som är ett böjligt och mjukt instrument. Längst fram på fiberendoskopet finns en lins och en ljuskälla.
H
-
Hormonanalyser
Hormoner styr många viktiga funktioner i kroppen. Flera vanliga sjukdomar hos hundar och katter beror på brist eller överskott av hormoner. För att ställa korrekt diagnos vid misstanke om en hormonell störning, tar veterinären ofta ett blodprov som analyseras avseende halten av hormonet.
-
Hudutredning
Hudproblem är en av de vanligaste orsakerna till besök hos veterinär och kan drabba både hundar och katter av alla raser och kan komma i vilken ålder som helst. Dock är vissa sjukdomar vanligare hos en del raser och uppkommer oftare i en viss ålder. Hudproblem kan visa sig på många olika sätt, t ex som klåda, rodnad i huden, prickar/plitor/upphöjningar i huden, pälslöshet eller förändringar i pälskvalité, orolighet/stress, såriga tassar, problem med trampdynor, hudinfektioner, öronproblem, analsäcksproblem etc.
-
Hälsokontroll
Vid en hälsokontroll kan förändringar i kroppen fångas upp, som annars kanske kan orsaka problem för hunden eller katten på lång sikt. Eftersom många sjukdomar har ett långsamt förlopp kan sjukdomar upptäckas i ett tidigt skede genom en hälsokontroll.
-
Höftleds- och armbågsledsröntgen
Röntgenundersökning av höfter och/eller armbågsleder kan göras av olika anledningar och på hundar i alla åldrar. Här berättar vi om den röntgenundersökning som görs för SKK:s räkning i syfte att övervaka och registrera hundars höftleds- och armbågsledsstatus.
I
-
ID-märkning
Enligt svensk lag ska samtliga hundar och katter vara id-märkta. Denna lag har sedan länge varit känd hos hundägare men är ny för katter från och med 1 januari 2023.
-
Inskrivning
Om ett djur behöver vård som det är svårt att ge hemma erbjuder vi möjlighet att skriva in djuret för vård över dagen eller en längre period.
Inskrivning på Kalmarsunds Djursjukhus
Ibland kan det behövas att djur behöver stanna kvar på djurkliniken för vidare behandling eller utredning vårdas det på vår vårdavdelning. Det kan röra sig om omfattande medicinska utredningar och behandlingar, eftervård vid operationer, behandling av infektionssjukdomar, kontraströntgenundersökningar etc. Hos oss har vi en dagvårdavdelning, det betyder att ditt djur kan vårdas hos oss över dagen, för att kunna komma hem på kvällen. Om ditt djur inte mår tillräckligt bra för att komma hem har vi en dygnet-runt vårdavdelning på vårt djursjukhus i Läckeby.
Om det finns misstankar om eller om det har konstaterats att ditt djur har drabbats av någon smittsam sjukdom så kommer det att behandlas på infektionsavdelningen.
Diarréer, kräkningar, hosta, snuva, klåda etc. kan vara symtom på smittsamma sjukdomar. Därför bör djur som uppvisar liknande symtom lämnas kvar utanför entrén när ni kommer in till receptionen för att anmäla ert besök.
Alla kostnader måste betalas vid utskrivningen innan djuret lämnas ut. Är ditt djur försäkrat hjälper vi dig gärna med en direktreglering, för detta tar vi ut en avgift.
K
-
Kastrering
Kastrering kan göras för att förebygga eller behandla sjukdom, för att förhindra att hunden fortplantar sig samt för att minska beteendeproblem som beror på könshormoner. Vid en kirurgisk kastrering upphör hundens fortplantningsförmåga permanent.
-
Kemisk kastrering av hund
Kemisk kastrering innebär att ett litet hormonimplantat injiceras under hundens hud, oftast huden i nackregionen. Injektionen sker med hjälp av en särskild kanyl och kan så gott som alltid utföras på vaken hund. En kemisk kastrering har effekt i ett halvår eller ett år, beroende på vilken dos hunden har fått.
-
Kirurgi i hud och juver
De vanligaste orsakerna till att en hund eller katt opereras i huden är att den har fått en bitskada eller en ”knöl” (nybildning eller annan förändring) i huden.
-
Kirurgi i öron, nos och hals
En del tillstånd i öron och luftvägar kan behöva behandlas kirurgiskt, som t ex svåra kroniska inflammationer.
-
Klinisk undersökning
Eftersom djuren inte själva kan förmedla sin sjukdomshistoria är djurägarens berättelse och iakttagelser väldigt viktiga och ibland avgörande för att ställa rätt diagnos.
Klinisk undersökning på Kalmarsunds Djursjukhus
Poliklinikavdelningen på AniCura Kalmar Djurklinik består av tio mottagningsrum. Av dessa är ett rum speciellt utrustat för ultraljudsundersökningar och ett särskilt avsatt för avlivningar, där man kan få sitta i lugn och ro.
På polikliniken görs allmänna undersökningar, utredningar, provtagningar, ögon- och öronundersökningar, EKG-undersökningar m.m. samt behandlingar som sårrengörningar, analsäcksspolningar, allergitester etc. Här utförs även enklare behandlingar som vaccineringar, suturtagningar, kloklippningar m.m. I dessa fall är det inte säkert att man behöver träffa någon veterinär utan får hjälp av någon av våra djursjukskötare.
I egenskap av djurägare är din redogörelse för ditt djurs tillstånd mycket viktig för veterinärens undersökning och diagnostisering. Tillsammans med veterinären kommer du överens om ditt djurs fortsatta behandling. Det kan röra sig om vilket blodprov som ska tas, eventuell röntgenundersökning eller ultraljudsundersökning etc. I vissa fall kan ditt djur behöva skrivas in på djurkliniken för vidare utredning och behandling på dagvårdavdelningen, eller operationsavdelningen då det krävs ett kirurgiskt ingrepp. Det allra vanligaste är dock att man får åka hem direkt efter ett besök på polikliniken. Vid provtagning följs behandlingen av ditt djur upp när provsvaren kommit. Ofta skriver veterinären ut ett recept så att ditt djur kan medicineras hemma, receptet hämtas ut på ett vanligt apotek. Du får även råd och anvisningar om fortsatt vård i hemmet, det kan röra sig om medicinering, sårbehandling, speciell diet etc.
Du är alltid välkommen att ringa till oss om du har frågor angående ditt djurs behandling. Du når oss på 0480-420 70
-
Kloklippning
Kloklippning är en viktig del av den vardagliga skötseln. För långa klor innebär ökad risk för klobrott eller för att en förvuxen klo ska växa in i trampdynan med fula och smärtande sår som följd.
-
Koloskopi
Koloskopi innebär att den bakre delen av tarmen, tjocktarmen (kolon), inspekteras från insidan med hjälp av ett fiberendoskop. Endoskopet är ett böjligt och mjukt instrument som kan föras in i ändtarmen och vidare upp i tjocktarmen.
-
Kontraströntgen
Kontrastpassageröntgen kan ibland behöva utföras om veterinären misstänker ett eventuellt hinder i magsäck eller tarm. Vid ett delvis stopp kan kontrastvätskan ibland utlinjera det främmande föremålet.
L
-
Ledmobilisering
Vid ledmobilisering är syftet att återställa rörelsefunktionen i leden efter en skada eller ett ortopediskt ingrepp. Detta kan påbörjas tidigt efter operation, i många fall försiktigt redan dagen efter.
-
Lugnande medel
Lugnande, eller sederande, medel är inte detsamma som narkos. Under sederingen reagerar hunden eller katten mindre på yttre stimuli och sådan hantering som den annars skulle blivit stressad av.
M
-
Massage
Massage är en mycket gammal behandlingsmetod, där händerna mekaniskt bearbetar mjukdelar, främst muskulaturen men även hud och bindväv. Det finns många olika former av massage, en av de mest välkända massageformerna är klassisk ”svensk” massage.
Massage på Kalmarsunds Djursjukhus
På AniCura Kalmar Djurklinik erbjuder vi
- Massage och stretching: mjukar upp muskler och senor, ökar blodcirkulationen, främjar immunförsvaret, förebygger skador och är muskeluppbyggande.
- Stretching: töjer muskler och senor samt bibehåller och/eller ökar leders rörelseomfång. Det minskar även risk för träningsvärk och förebygger skador.
- Biolight Elektromagnetisk strålning: vidgar blodkärl och ökar blodgenomströmningen. Det dämpar inflammationer och ökar sårläkning samt är smärtlindrande.
- Akupunktur: smärtlindrande, inflammationshämmande, muskelavslappande och cirkulationsbefrämjande.
- Laserbehandling: förkortar läkningstider vid muskelskador, ledskador och sårläkning.
- Löpbandsträning: rörelseanalys, rörelseträning, muskelträning och kondition.
- Träningsråd som utförs i hemmet: sjukgymnastikövningar, motion och hantering av förändringar i vardagen.
- Kostrådgivning
- Personliga träningsråd
- Träningsupplägg: inför tävling/jakt/utställning/bruks. Även individanpassad träning.
- Friskvårdsbesiktning: undersökning av en Fysioterapeut/Leg. djursjukskötare. Fysisk status, muskel/ledmätning, rörelseanalys och tandstatus.
-
Medicinsk behandling vid artros
I en del fall bedöms konservativ behandling, t ex cartopheninjektioner, vara ett lämpligare alternativ än ortopedisk kirurgi, t ex vid långt gången artros hos en äldre patient.
-
Medicinsk utredning
Tillstånd som kan kräva en medicinsk utredning är exempelvis när ett djur har börjat dricka mycket, äta dåligt, kräkas ofta eller har diarré.
-
Munkoll
En munkoll (även kallat munstatus) är en mindre veterinärundersökning där man bildar sig en uppfattning om status i munnen.
N
-
Narkos
Narkos innebär att hunden eller katten med hjälp av läkemedel blir sövd. I kombination med smärtstillande läkemedel medför narkosen att djuret inte uppfattar eller har ont av det som händer under operation eller undersökning.
Narkos på Kalmarsunds Djursjukhus
AniCura Kalmar Djurklinik har en modern och fullt utrustad operationsavdelning med tillgång till bl.a. operationsmikroskop och fiberoptik. Vi utför allt från enklare ingrepp till mer komplicerade operationer.
Vi använder skonsamma narkosmedel, och ditt djur får vid behov smärtlindring både före och efter operationen. Efter en operation får ditt djur stanna på djurkliniken och vakna upp i lugn och ro under uppsikt av personalen. Vid kirurgiska ingrepp är det ytterst viktigt med en god hygienisk miljö, därför kan du inte följa med in på operationsavdelningen eller vara med när vi söver ditt djur.
De veterinärer som arbetar på operationsavdelningen har specialiserat sig inom många olika områden inom kirurgi t.ex. ögon och mjukdelar. Djursjukskötare och djurvårdare är speciellt utbildade i anestesi och intensivvård. Efter den polikliniska undersökningen bokas en tid till operation via telefon eller på plats i receptionen. Vanligtvis får du lämna ditt djur mellan 8.00 - 8.30 på morgonen.
Det är viktigt att ditt djur kommer på fastande mage, d.v.s. att det inte har fått någon mat 6 timmar innan narkos, fri tillgång till vatten ska det alltid ha. För att minska infektionsrisken är det också viktigt att ditt djur är nybadat och välrastat. Glöm heller inte att lämna information om hur vi kan nå dig under dagen.
-
Neurologisk utredning
Nervsystemet är kroppens överordnade centrum och har till uppgift att koordinera all viljemässig och icke-viljemässig kroppslig aktivitet. Nervsystemet består av det centrala nervsystemet, hjärna och ryggmärg, samt det perifera nervsystemet (till stor del nerver) som förbinder det centrala nervsystemet med resten av hela kroppen.
O
-
Ortopedisk kirurgi
Ortopedi är den veterinärmedicinska specialitet som riktar in sig på rörelseapparaten, det vill säga djurets skelett, leder, ledband, senor och muskler. Ortopedisk kirurgi innebär kirurgiska ingrepp som görs för att åtgärda skador, sjukdomar och utvecklingsrubbningar i rörelseapparaten hos djur.
-
Ortopedisk utredning
Ortopedi är en specialitet som omfattar behandling av skador på rörelseapparaten samt medfödda och förvärvade deformiteter i rörelseapparaten.
P
-
Pälsvård
Olika djur och raser har olika behov av pälsvård. Ibland kan pälsen vara svår att sköta och ibland kan det vara skönt för djuret att bli av med päls, framförallt på sommaren.
R
-
Rehabilitering
Rehabilitering betyder direktöversatt ”att återgå till tidigare funktion”. Det innebär att djuret rehabtränas för att återanpassas till ett normalt liv.
Rehabilitering på Kalmarsunds Djursjukhus
På AniCura Kalmar Djurklinik erbjuder vi:
- massage
- stretchning
- biolight
- akupunktur
- laserbehandling
- löpbandsträning
- träningsråd som utförs i hemmet
- kostrådgivning
- träningsupplägg för tävling/jakt/utställning/bruks
- friskvårdsbesiktning av fysioterapeut/leg djursjukskötare
- Water treadmill dvs träning i vatten, främst för hund
- Vibrationsplatta
Välkommen att boka din tid på telefon 0480-270 50
-
Reproduktionsutredningar
På reproduktionsmottagningen kan du få hjälp med utredning och behandling av medicinska tillstånd kopplade till reproduktionsorganen.
Reproduktionsutredningar på Kalmarsunds Djursjukhus
Som enda djurklinik i regionen kan vi genom vår specialutbildade veterinär Suzanne Sandquist erbjuda artificiell insemination (A.I.), dvs. befruktning på konstgjord väg. A.I. får endast utföras av en särskilt utbildad och av Jordbruksverket tillförordnad veterinär. A.I. utförs endast på hund och både hanhundens och tikens ägare skall vara överens om att A.I. utföres. Både hanhunden och tiken skall ha tydlig ID-märkning.
-
Rotfyllning
Rotfyllning görs på tänder som är skadade. Oftast görs det på de stora huggtänderna samt kindtänderna.
-
Röntgen
Vid en röntgenundersökning producerar röntgenapparaten röntgenstrålar som får passera den del av kroppen som ska undersökas. De röntgenstrålar som inte absorberats av kroppen träffar en så kallad digital detektor under djuret.
S
-
Smärtlindring
Smärta är viktigt att behandla, och i möjligaste mån förebygga, för att djuren ska uppnå ett så stort välbefinnande som möjligt.
-
Stabilitetsträning
Stabilitetsträning handlar om att stärka muskulaturen i bål/rygg samt att aktivera de små musklerna i kroppen. Balans är en viktig del i denna träning.
-
Stretching
Stretching betyder direktöversatt töjning. Stretching kan göra muskulaturen mer elastisk och därigenom kan bättre rörlighet och smidighet uppnås. I vissa situationer kan stretching även minska smärta.
Stretching på Kalmarsunds Djursjukhus
På AniCura Kalmar Djurklinik erbjuder vi
- Massage och stretching: mjukar upp muskler och senor, ökar blodcirkulationen, främjar immunförsvaret, förebygger skador och är muskeluppbyggande.
- Stretching: töjer muskler och senor samt bibehåller och/eller ökar leders rörelseomfång. Det minskar även risk för träningsvärk och förebygger skador.
- Biolight Elektromagnetisk strålning: vidgar blodkärl och ökar blodgenomströmningen. Det dämpar inflammationer och ökar sårläkning samt är smärtlindrande.
- Akupunktur: smärtlindrande, inflammationshämmande, muskelavslappande och cirkulationsbefrämjande.
- Laserbehandling: förkortar läkningstider vid muskelskador, ledskador och sårläkning.
- Löpbandsträning: rörelseanalys, rörelseträning, muskelträning och kondition.
- Träningsråd som utförs i hemmet: sjukgymnastikövningar, motion och hantering av förändringar i vardagen.
- Kostrådgivning
- Personliga träningsråd
- Träningsupplägg: inför tävling/jakt/utställning/bruks. Även individanpassad träning.
- Friskvårdsbesiktning: undersökning av en Fysioterapeut/Leg. djursjukskötare. Fysisk status, muskel/ledmätning, rörelseanalys och tandstatus.
T
-
Tandbehandling
Tandsjukdom är ett vanligt problem hos både hundar och katter. Cirka 80 % av vuxna djur har någon form av tandproblem, men det kan vara svårt att upptäcka om hunden eller katten lider av tandvärk. Det bästa sättet att behålla en god tandstatus på sin hund eller katt är daglig tandborstning.
-
Tandextraktion
En tand kan av olika anledningar behöva dras ut, extraheras. Det är viktigt att inte rotrester lämnas kvar och orsakar bestående problem för hunden eller katten.
-
Tandröntgenundersökning
Tandröntgenundersökning är en viktig del i undersökningen av hundens eller kattens tänder. Eftersom ca 60% av tanden är dold under tandköttskanten och i käkbenet är det omöjligt att enbart med blotta ögat avgöra om en tand är frisk.
-
Tumörkirurgi
I många fall är kirurgi den bästa behandlingen mot tumörer.
U
-
Ultraljudsundersökning
Ultraljud kan användas för att undersöka de flesta av kroppens organ och är en viktig del av det diagnostiska arbetet. Ultraljudsvågor hindras av luft och tekniken kan därför oftast inte användas för undersökning av lungor. Den fungerar också sämre på skelettdelar. Ultraljud utgör ett komplement till röntgen, datortomografi (DT) och magnetkameraundersökning (MR).
-
Urinprov
Ibland kan djuren ha problem med att kissa. Problemet kan t ex vara att de kissar ovanligt ofta, verkar ha ont när de kissar och/eller har blod i urinen. Ett urinprov kan då vara nödvändigt för att utreda eventuell sjukdom och som hjälp för att ställa rätt diagnos. Urinprov kan även ge värdefull information vid olika invärtes tillstånd, som t ex ämnesomsättningsrubbning.
-
Utredning cancer och tumörsjukdomar
Misstanke om att hunden eller katten drabbats av en tumörsjukdom uppstår ofta genom att djurägaren har hittat en knöl någonstans på djurets kropp.
V
-
Vaccination
Vaccination är ett enkelt och effektivt sätt att skydda din hund mot allvarliga sjukdomar. Alla hundar bör vaccineras mot parvovirus (hundpest), valpsjuka och smittsam leversjukdom (hepatit). Grundvaccinationen ges i tre omgångar: vid cirka 7 veckors ålder, efter 12 veckors ålder och igen vid 1 års ålder. Därefter rekommenderas att vaccinationen upprepas vart tredje år för att bibehålla skyddet.
-
Veterinärintyg
Förutom besiktningar och EU-pass kan våra veterinärer även hjälpa till med andra typer av officiella intyg.
-
Vibrationsplatta
Träning på en vibrationsplatta används för att öka cirkulationen i muskulaturen. Vibrationsträning kan användas som avslappning, rehabilitering och funktionell styrketräning.
-
Viktminskningsprogram
Vi vet idag att risken för sjukdomar som diabetes och ledsjukdomar minskar om hunden och katten är normalviktiga. Vi vet också att övervikt i många fall påverkar livslängden negativt. Därför erbjuder vi individuellt anpassade viktminskningsprogram.
Viktminskningsprogram på Kalmarsunds Djursjukhus
Vår personal erbjuder dig möjligheten att väga ditt djur och utifrån resultatet ge dig vägledning om rätt foder och eventuellt en lämplig diet samt fortsatt uppföljning.
Vi lägger upp en lätt överskådlig viktkurva som ni sedan tillsammans kan följa för att nå optimalt resultat.
Tidsbeställning görs på telefon 0480-270 50
-
Vävnadsprover och cellprover
Vid förändring i en vävnad som exempelvis en knöl i huden, svullnad i tandköttet eller röda kliande öron, behöver veterinären oftast ta ett prov på förändringen, för att kunna ställa en säker diagnos. Provet kan tas som ett topsprov, ett avtryck, en biopsi eller som ett så kallat finnålsaspirat, FNA.
W
-
Water treadmill
Träning i vatten kan ske i en så kallad ”water treadmill” som är en vattenburen träningsanläggning, främst anpassad för hund, där hunden går på ett rullband i vatten. Vattennivån och hastigheten på bandet varieras beroende på typ av skada och hundens ålder och dagsform.
Ö
-
Ögonkirurgi
Operationer i ögat utförs ofta med särskilda hjälpmedel som exempelvis operationsmikroskop.
-
Ögonlysning
Vid en ögonlysning undersöks ögonen för att upptäcka tecken till ärftliga ögonsjukdomar. Detta är en viktig undersökning för att undvika att hundar och katter för ärftliga sjukdomar vidare.
Ögonlysning på Kalmarsunds Djursjukhus
Vår veterinär Carina Åkesson, är godkänd för att utföra ögonlysning och har många års erfarenhet och specialiskunskap om ögonsjukdomar.
Varmt välkomna att boka tid för ögonlysning: 0480-270 50.
-
Ögonutredning
Sök veterinärvård snarast om din hund eller katt får ett rött öga, eller visar tecken på smärta från ögat, som t ex att den kisar, håller ögat stängt eller gnider med tassen mot ögat.