Tips vid resa med hund

Vid utlandsresa rekommenderar vi dig som djurägare att alltid själv kontrollera vilka regler som gäller i det land som ska passeras eller besökas.

Det sker ständiga förändringar kring införselregler av hundar och det är djurägarens skyldighet att ta reda på vilka införselregler som gäller samt vilka dokument som krävs. Djurägaren ansvarar också för att se till att hunden uppfyller kraven för resor och införsel i alla de länder som man passerar eller vistas i. Länder utanför EU har generellt hårdare införselkrav än länder inom EU. Om hunden inte uppfyller kraven vid gränsöverförsel kan den avvisas, sättas i karantän eller avlivas. Läs mer kring EU-pass och vaccinationer.

De flesta länder har strikt koppeltvång och inga länder utanför Norden har allemansrätt. Det kan därför vara bra att hålla sig till allmänna promenadleder, särskilda hundrastplatser och hundbadplatser. Plocka gärna upp hundens avföring även utomlands.

Vid solsemester ökar risken för värmeslag, svalka därför gärna hunden regelbundet. Vissa raser kan även behöva solskyddsfaktor. På grund av risk för smitta kan det vara olämpligt att hunden äter råa äggulor, rått kött, okokt matavfall eller lokalt producerade tuggben/grisöron mm. under utlandsvistelsen. Det kan även vara bra att ta med hundmat, som hunden redan är van vid. 

Transportera djur

Hund i bil

Av säkerhetsskäl rekommenderas att hunden transporteras i transportbur. Buren bör vara utformad och placerad på ett sätt att den får skugga och god ventilation. Förslagsvis har hunden så pass stor bur att den kan stå i normal ställning, ligga ner samt vända sig obehindrat.

Hund på flyg

Kontrollera med flygbolaget vilka regler som gäller för flygresor med hund, reglerna varierar mellan flygbolagen. Mindre hundar kan ibland få resa inne i kabinen om de sitter i godkänd väska/bur medan större hundar ofta sitter i lastutrymmet. Omständigheterna kring flygningen, särskilt i förhållande till temperaturen under perioder med extrem värme eller kyla bör tas i beaktning.

Reglerna kring transportbur är också varierande, t.ex. är stålburar inte tillåtna. Buren bör vara tillverkad i ett täckande, vattentätt material och brukar behöva vara så stor som beskrivet för bil.

Läs gärna vidare på Jordbruksverkets hemsida.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.