Så borstar du tänderna på din valp

Får valpar hål i tänderna? Hur ofta behöver jag borsta tänderna på min valp? Vad gör tandkräm för nytta? Här berättar vi varför du behöver borsta tänderna på din hund, och hur du kan göra för att vänja valpen vid tandborstning. 

Varför behöver jag borsta min valps tänder?

Tandborstning är den viktigaste åtgärden för god munhälsa genom hela livet. Hundar får sällan karies och hål i tänderna, men de löper desto större risk för andra tandrelaterade problem. Framför allt är daglig tandborstning det bästa sättet att förebygga tandsten och de följdsjukdomar som detta kan leda till. 

Även om tandsten oftast uppkommer när hunden blir äldre, händer det att hundar får mycket tandsten redan vid ett eller två års ålder. Ärftliga faktorer bidrar till att en del hundar är mer drabbade av tandsten än andra. 

Genom att tidigt börja borsta hundens tänder så lägger du grunden för en god, livslång vana och undviker framtida problem med tänderna. Medan valpen fortfarande har mjölktänder, och när tandväxlingen pågår, bidrar tandborstning till en ren och sund miljö i munnen. Läs mer om valpens mjölktänder.

Fem steg till att borsta tänderna på din valp

Tänk på att tandborstning ska vara en naturlig del av vardagen i din hunds liv i många år framöver. Det är nu du lägger grunden till att stunden ska bli så stressfri som möjligt. Om du märker att din valp blir illa till mods, till exempel att den stelnar till eller drar sig undan, är det dags att avbryta övningen och börja på en enklare nivå vid ett senare tillfälle. Kom ihåg att belöna valpen ordentligt, och undvik att den blir så upprörd att du måste hålla fast den med tvång. 

1. Välj rätt tidpunkt

Börja öva på tandborstning när valpen är nöjd, lugn och rastad. En valp som är på bushumör och har mycket överskottsenergi kommer troligtvis att slingra sig och krångla lite mer vid tandborstningen, och det ger en negativ erfarenhet för er båda. En del djurägare väljer att borsta tänderna innan de ger hunden mat - då förknippar hunden tandborstningen med något positivt.

2. Välj en lämplig plats

Undvik att kalla på valpen för att borsta tänderna. Inkallning ska belönas positivt, inte resultera i att valpen hamnar i en ny och ovan situation. Välj en neutral plats där ni normalt brukar umgås.

Sätt dig på golvet eller i en fåtölj med valpen i knät och låt den slappna av i famnen. När valpen har kommit till ro i ditt knä eller framför dig på golvet så lägger du valpens huvud i din handflata. Ha ett mjukt men stadigt tag: valpen ska känna sig trygg i din hand, inte fasthållen eller tvingad.

3. Vänj valpen vid att du rör vid mun och tänder

Innan du introducerar tandborsten behöver valpen vänja sig vid att du petar den i munnen. För en känslig valp kan det räcka med att du smeker den över läppar och mungipor den första gången, och sedan ger den mycket beröm och låter den gå. Nästa steg är att lyfta på läppen och röra vid utsidan av tänderna.

Efter hand kan du bygga upp övningen, genom att linda in pekfingret i lite gasbinda, eller trä på en särskild fingertuta, som bland annat finns att köpa hos djurkliniker och apotek. Med fingret gnider du mot emaljen på valpens tänder. Använd gärna lite hundtandkräm, det ökar smakligheten.

4. Introducera tandborsten

När valpen blivit bekväm med att du hanterar den i munnen kan du börja borsta tänderna med en tandborste. Det finns olika modeller av hundtandborstar såsom tandborste med dubbla huvuden på var sin änd men också tandborste som man kan sätta på fingret. Du kan också använda en mjuk tandborste för barn. Om du använder tandkräm så tryck gärna ner tandkrämen ordentligt i borsten, för att försvåra för valpen att slicka i sig allt det goda.

Öka successivt tiden och “svårighetsgraden” med målet att du till sist ska kunna göra rent alla tänder, även de längst in i munnen. Tändernas utsidor är mer utsatta för tandsten än de ytor som vetter mot tungan, men sträva efter att få rent överallt. Börja med att borsta några tänder åt gången och var noga med att belöna ofta.

Det går även att använda eltandborste på hundar. Det förutsätter dock att ljudet inte skrämmer hunden och att det är en mjuk tandborste som inte borstar för hårt. Börja med att slå på tandborsten en bit från ansiktet, så att valpen får vänja sig vid ljudet, innan du försiktigt för borsten mot tänderna.

5. Ha en positiv och lugn inställning

Ha inställningen att det ska vara en mysstund tillsammans, snarare än ett ”måste”, att borsta tänderna. Skulle valpen ha en dålig dag eller verkligen inte vilja borsta tänderna någon gång, är det bättre att låta borstningen vara. Då minskar du risken att tandborstningen förknippas med ett obehagligt tvång.

Om din valp är försiktig av sig är det lätt hänt att du som ägare tröstar och peppar hunden på ett sätt som förstärker hundens intryck av att det är något obehagligt som händer. Försök att ha en lättsam attityd, så att hunden förstår att tandborstning är något bra.

Glöm inte att ge valpen mycket beröm och belöna under hela processen för att skapa en ännu mer positiv upplevelse.

Ska jag använda tandkräm?

Du ska aldrig använda tandkräm som är avsedd för människor, eftersom den innehåller fluor som är giftigt om det sväljs ner. Däremot kan du använda särskild hundtandkräm, som brukar ha smak av biff eller kyckling. Tandkrämen kan göra det lättare för din hund att acceptera att få tänderna borstade - men det är den mekaniska rengöringen som är det viktiga. Det är den som tar bort tändernas beläggning (plack) som annars kan utvecklas till tandsten.

Det finns även tandkräm som innehåller särskilda enzymer, som ska hjälpa till att få tänderna rena. 

Hur ofta ska jag borsta valpens tänder?

I början bör du fokusera på att valpen vänjer sig vid tandborstning snarare än att tänderna blir riktigt rena. När du tränar valpen i att borsta tänderna bör du hålla stunderna relativt korta.

Hur ofta en hund behöver få tänderna borstade varierar mellan olika raser och individer. En del hundar behöver daglig tandborstning, men för andra räcker det med en gång i veckan.

Rådfråga gärna din veterinär om hur ofta du bör borsta tänderna på din hund.

Tuggpinnar eller kosttillskott?

Tandborstning är den enda åtgärd som effektivt förebygger plack, tandsten och tandlossning. Idag går det att köpa tuggpinnar, eller ”tuggstix” som uppges hjälpa hunden att hålla god munhygien. Att använda tuggpinnar kan dock inte ersätta tandborstningen, utan kan möjligen ses som ett komplement. Tuggpinnar rengör bara vissa ytor på tänderna, medan svåråtkomliga delar och tandköttskanten, förblir orörda.

Det finns även kosttillskott i pulverform som uppges avlägsna plack. Inte heller dessa pulver kommer åt på alla tandytor och under tandköttskanten.

Video: så borstar du valpens tänder

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.