Åksjuka hos hund

Åksjuka och stress vid bilåkning går hand i hand för många hundar. Tillståndet brukar kunna bli bättre genom en kombination av medicinering, miljöanpassning och träning.

Vad beror åksjuka hos hundar på?

Hundar kan precis som människor bli åksjuka när hjärnan får svårt att tolka signalerna från synen och balansorganen. Åksjuka kan uppkomma vid bilåkning, till sjöss, på tåg och flygplan - ja, i alla situationer när hunden är i rörelse (utan att den går själv). Tillståndet kallas därför också för rörelsesjuka. 

Är hunden åksjuk eller stressad?

Om hunden är rädd och stressad vid bilåkning ökar risken att den blir åksjuk och mår illa. Stress och oro kan uppkomma av exempelvis en tidigare dålig erfarenhet vid bilresa, eller av främmande sinnesförnimmelser som uppstår vid bilåkning (t ex motorljud och vibrationer). 

En lyhörd hund kan också bli lite extra stressad om den märker att ägaren har negativa förväntningar vid resan. Vid stress och ängslan kan hunden få liknande symtom som vid åksjuka, dvs börja hässja, tappa matlusten och kanske må illa. 

Om din hund är lugn och glad i början av resan, men blir illamående av att ni exempelvis kör på en kurvig väg, är det dock troligt att det är åksjuka den lider av. 

Vad är symtomen när en hund är åksjuk?

Åksjuka visar sig ofta genom att hunden dreglar eller kräks. Ibland får den även diarré. Hunden kan visa tecken på illamående i form av att den har svårt att komma till ro, och kanske flåsar av och till. Normalt klingar symtomen av efter att ni stannat. 

Om hunden har trista erfarenheter av åksjuka vid tidigare bilresor kan den vilja undvika bilen, och bli flåsig och orolig redan vid stillastående. 

Hur kan jag hjälpa min åksjuka hund?

Du kan hjälpa hunden genom att se till att den kan titta ut under bilresan (helst i bilens färdriktning), att den får frisk luft och att den varken är proppmätt eller på fastande mage. En måttlig måltid ett par timmar innan ni ska åka brukar vara lagom. Se också till att din hund är ordentligt rastad och har druckit sig otörstig innan ni ger er iväg. Vissa hundar tycker att det är skönt att ligga i mörker. Då kan en filt läggas över buren.

Veterinär kan - efter undersökning - skriva ut medel mot illamående eller åksjukemedel. 

Hur kan jag hjälpa min hund med stress och oro vid bilåkning?

Om din hund redan har utvecklat bilrädsla är det viktigt att gå varsamt fram, först låta hunden vänja sig vid att vara i bilen när den står stilla, sedan träna på att åka korta sträckor, och först därefter göra långturer. Dela upp träningen i flera steg, och börja öva i god tid innan ni planerar att resa någonstans:

  1. Vänj hunden vid bilen i små etapper - i början räcker det med att ni sitter tillsammans i den stillastående bilen med dörrarna öppna. Du kan t ex ge hunden mat, ett tuggben eller en leksak att pyssla med i den stillastående bilen.
  2. När hunden vant sig vid att närma sig och hoppa in i bilen utan att bli orolig, kan du starta motorn en liten stund utan att köra iväg.
  3. Nästa steg är att köra långsamt på en raksträcka, max någon minut. Tänk på att själv behålla en positiv inställning - du ska signalera till hunden att bilresan är en helt neutral och vardaglig aktivitet. Om du märker att din hund börjar bli orolig och ängslig bör du stanna till, och låta den kissa och leka för att bli av med anspänning och överskottsenergi.
  4. När hunden kan sitta i en rullande bil utan att varva upp är det dags att göra en lite längre utflykt, på ca 10-15 minuter. Välj ett resmål som hunden tycker om, kanske en strand, en hundrastgård eller ett naturreservat där ni kan ta en promenad. 
  5. Längden på resorna ökas sedan långsamt. Rasta ofta och lägg in pauser om det behövs, innan hunden börjar visa tecken på oro. 

Använd gärna hjälpmedel som t ex lugnande doftferomoner och kosttillskott. Du kan rådfråga personalen på din lokala djurklinik eller ditt apotek. 

En del hundar tycker att själva bilen är obehaglig, t ex för att ljuden är påfrestande. Om du har möjlighet kan du prova att låta hunden åka i en annan bil och se om den reagerar annorlunda. Du kan också testa att låta hunden sitta med säkerhetsbälte i kupén, ifall den reagerar på att sitta i bur i garageutrymmet, och vice versa.

Går det att förebygga åksjuka hos hund?

Det bästa är att börja öva hunden i att åka bil redan när den är valp. Tänk på att valpar dock kan vara lite känsligare än vuxna hundar, och lättare kan bli åksjuka. Kör mjukt, och håll resorna korta till en början. Om du märker att din valp visar tecken på åksjuka och/eller bilrädsla bör du följa råden ovan.

Kontakta din lokala veterinär för ett besök om du önskar få recept på åksjukemedel till din hund. 

Skribent: Boel Sandros, Leg veterinär, 2022

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.