Smitta
Parasiterna smittar primärt genom kontakt mellan kaniner, men även hundar och katter kan smittas. I sällsynta fall kan även människor få bett från kvalstren, vilket ger kliande utslag. Parasiterna kan inte föröka sig på människor och betten avtar därför på ägaren när kaninen är färdigbehandlad. Unga, gamla, överviktiga, sjuka och kaniner med tandproblem har störst risk att drabbas.
Symtom
Ofta ser man hud- och pälsförändringar längs ryggen. De första symtomen är mjäll mellan skulderbladen och oftast är det tjocka klumpar av mjäll, som lägger sig i lag ovan på huden. Ju större infektion av kvalster, desto större områden med mjällklumpar. När hudflagorna ramlar av, sitter pälsen kvar på mjället och huden är bar under. Det kan variera från ingen klåda till våldsam klåda.
Diagnos
Det kan vara mycket svårt att hitta kvalstren, som inte kan ses med blotta ögat. Mjällen undersöks i mikroskop, men det är inte alltid man lyckas hitta dem ändå. Ibland kan det vara nödvändigt att göra ett hudskrap i det översta hudlagret för att försöka hitta parasiten. När man hittar den i mikroskopet, ser man att den rör på sig och man kan även se vilken art det är.
Behandling
Det finns ett par läkemedel som kan användas till kanin. Veterinären skriver ut ett recept på ett lämpligt preparat till din kanin, när diagnosen har fastställs vid besöket på kliniken. Oftast väljs ett spot-on läkemedel, som droppas på huden enligt anvisning från veterinären. Man ska räkna med att behandlingen tar flera veckor, så man säkerställer att alla kvalstren är döda. Kaniner är mycket känsliga, behandla därför aldrig med andra preparat än dem som veterinären rekommenderar.
Omgivningarna
I omgivningarna kan kvalstren överleva i ca en vecka och för att undvika att kaninen får nya infektioner med dessa, är det viktigt att tvätta och rengöra boställe och tillbehör noga. Mattor och golv bör tvättas och dammsugas ofta.
Publicerat: oktober 2017. Författare: Mette Louise Halck, veterinär, AniCura Københavns Dyrehospital