Mjällkvalster hos kanin

Mjällkvalster är små parasiter med åtta ben och är under en halv millimeter stora. Kvalstren lever på huden och i pälsen. Det finns två arter på kaniner, Cheyletiella parasitovarax och Leporacarus gibbus. Man kan bara sära det två arterna åt genom att titta i mikroskop och symtomen de ger är identiska. Kaninen kan ha några kvalster på kroppen utan att märka av dem. Utsätts kaninen för sänkt immunförsvar av någon orsak, till exempel sjukdom, flytt eller dräktighet så kan kvalstren börja föröka sig och därmed ge besvär för kaninen.

Smitta

Parasiterna smittar primärt genom kontakt mellan kaniner, men även hundar och katter kan smittas. I sällsynta fall kan även människor få bett från kvalstren, vilket ger kliande utslag. Parasiterna kan inte föröka sig på människor och betten avtar därför på ägaren när kaninen är färdigbehandlad. Unga, gamla, överviktiga, sjuka och kaniner med tandproblem har störst risk att drabbas.

Symtom

Ofta ser man hud- och pälsförändringar längs ryggen. De första symtomen är mjäll mellan skulderbladen och oftast är det tjocka klumpar av mjäll, som lägger sig i lag ovan på huden. Ju större infektion av kvalster, desto större områden med mjällklumpar. När hudflagorna ramlar av, sitter pälsen kvar på mjället och huden är bar under. Det kan variera från ingen klåda till våldsam klåda.

Diagnos

Det kan vara mycket svårt att hitta kvalstren, som inte kan ses med blotta ögat. Mjällen undersöks i mikroskop, men det är inte alltid man lyckas hitta dem ändå. Ibland kan det vara nödvändigt att göra ett hudskrap i det översta hudlagret för att försöka hitta parasiten. När man hittar den i mikroskopet, ser man att den rör på sig och man kan även se vilken art det är.

Behandling

Det finns ett par läkemedel som kan användas till kanin. Veterinären skriver ut ett recept på ett lämpligt preparat till din kanin, när diagnosen har fastställs vid besöket på kliniken. Oftast väljs ett spot-on läkemedel, som droppas på huden enligt anvisning från veterinären. Man ska räkna med att behandlingen tar flera veckor, så man säkerställer att alla kvalstren är döda. Kaniner är mycket känsliga, behandla därför aldrig med andra preparat än dem som veterinären rekommenderar.

Omgivningarna

I omgivningarna kan kvalstren överleva i ca en vecka och för att undvika att kaninen får nya infektioner med dessa, är det viktigt att tvätta och rengöra boställe och tillbehör noga. Mattor och golv bör tvättas och dammsugas ofta.

 

Publicerat: oktober 2017. Författare: Mette Louise Halck, veterinär, AniCura Københavns Dyrehospital

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.