Varannan hund får för lite motion

Dags att uppfylla nyårslöftet om att börja träna? Kanske inte en dum idé att inkludera hunden också. AniCuras stora husdjursundersökning visar nämligen att många hundägare motionerar sin hund alldeles för få timmar i veckan. De flesta hundraser behöver vanligen ungefär två timmars aktivering om dagen, men enligt undersökningen motioneras 13 procent av hundarna max fem timmar per vecka.

Det är inte bara människor som behöver fysisk aktivitet för att må bra. Hundar har ett stort behov av att få komma ut och röra på sig, gärna ett par timmar varje dag. Varannan hundägare (52 %) motionerar sin hund max tio timmar per vecka vilket motsvarar knappt 1,5 timme per dag, enligt en undersökning från AniCura. Mest anmärkningsvärt är dock de 13 procent som endast motionerar sin hund 0–5 timmar per vecka.

- Behovet av motion beror givetvis på ras och ålder men gemensamt för alla hundar är att bristande motion kan leda till övervikt som ökar risken för sjukdomar som diabetes och artros men även att hunden utvecklar olika stressbeteenden, säger Emma Lindblad Åström, veterinär på AniCura.

Hur mycket motion som är lagom för hunden beror på ras och även hundens ålder. Det bör man tänka på redan när man köper en hund. Yngre hundar har ofta mer behov av motion och aktivering medan en äldre hund vanligen kräver mindre. Oavsett ras rekommenderar Emma Lindblad Åström att ta för vana att gå ut med hunden minst 4–5 gånger dagligen, varav en promenad bör vara minst en timme.

- Vissa hundraser kan ha behov av att få springa lösa eller tränas mer aktivt medan andra har ett mindre rörelsebehov och kan nöja sig med långpromenader. Att bara gå en kort sväng till närmsta lyktstolpe räcker dock inte, utan det ska helst vara en ordentlig promenad varje dag, säger Emma Lindblad Åström.

Om undersökningen:
”Husdjursbarometern” genomfördes mellan den 8 och 11 maj 2018 av Yougov på uppdrag av Anicura. 1017 djurägare, varav 459 hundägare, mellan 18 – 65 år har svarat på frågor genom en internetpanel. Resultatet är riksrepresentativt.

AniCuras bästa tips för vinterns hundpromenader:

1. Håll hunden i rörelse: Se till att hunden gärna rör på sig så mycket som möjligt och håller igång cirkulationen när ni vistas utomhus. Då minimeras risken för köldskador under kalla dagar.

2. Använd vintertäcke om hunden verkar frusen. Det gäller särskilt små och kortpälsade hundar.

3. Smörj tassarna med skyddande vax eller tassalva för att undvika att snö och salt fastnar i trampdynan. Torka sedan hundens tassar noga efter promenaden.

4. Använd reflexer både på dig själv och hunden. För hundar finns både reflexkoppel och reflexhalsband. En billig livförsäkring under årets mörkaste period.

5. Aktivera hunden även på promenaden (oavsett årstid) genom att låta den lösa olika problem. Att krypa under en stam i skogen istället för att springa runt den eller över kan vara en utmaning. En ”kvarglömd” boll måste hämtas på vägen hem, eller träna hunden på att sick-sacka mellan dina ben.

6. Om det känns motigt att ta sig ut i kyla och mörker, tänk på hälsofördelarna en promenad även ger dig som hundägare i form av förbättrad sömn, bättre minne, och mindre ångest för att nämna några. En win-win för både dig och hunden!

Fler nyheter

  • Veterinärens tips för vandring med hund

    Det har blivit populärt med vandring i skogen eller i fjällen på semestern. Att ta med hunden på vandringen är en fantastisk upplevelse, men det kräver god förberedelse. Vi ger dig tips på vad du bör packa och veterinären delar med sig av sina bästa råd.
      Läs mer om detta
    • Sommarens öppettider 2024

      Under sommaren ändrar några av våra verksamheter sina öppettider. Här nedan kan ni se en lista över alla verksamheter och deras aktuella öppettider under sommaren.
        Läs mer om detta
      • Årets blodgivarhund 2024

        En blodtransfusion kan vara livsavgörande för en skadad eller akut sjuk hund. Därför är behovet av blodgivande hundar stort – och det behövs fler hundar som kan hjälpa till att rädda liv. AniCura utser för femte året i rad Årets Blodgivarhund för att uppmärksamma de hjältar som varje dag räddar liv.
        Läs mer om detta

      Error

      Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.