Båtliv, stränder, grillning och promenader i naturer hör sommaren till. Många hundar är förtjusta i vatten och vill gärna bada när tillfälle ges. Men även om hundar ofta är duktiga simmare kan de precis som människor få kramp i vattnet eller bli nedkylda och utmattade. Därför är flytväst att rekommendera vid båtturer och när man befinner sig på en brygga.
- Vänj hunden vid flytväst redan som valp. Det finns många modeller av hundflytvästar att välja mellan, varav en del har handtag som gör det lättare att dra upp en hund som råkar falla överbord. Tänkt på att anpassa flytvästen efter hundens vikt, säger Rebecka Frey, veterinär på AniCura.
Fästingar och ormbett oroar flest
AniCuras stora undersökning Husdjurbarometern från 2018 visar att drygt varannan (48 %) djurägare oroar sig mest för fästingar och var tredje (32 %) för ormbett under sommaren.
-Fästingburna infektioner är relativt vanligt särskilt i riskområden i Sverige, som längs med Östersjökusten. Det viktigaste är att förebygga fästingbett och därmed smittor hos husdjur genom de olika fästingmedel som finns på apoteken, såsom tuggtabletter, spot on preparat och halsband. Dessutom är det bra att undersöka hundens päls dagligen och ta bort eventuella fästingar, säger Rebecka Frey.
Ormbett är desto farligare för en hund eller katt och kan ge allvarliga skador om djuret inte får behandling i tid.
- De flesta ormbitna hundar blir ordentligt sjuka eftersom deras påstridiga sätt stressar ormen att tömma sina giftkörtlar helt. I lindrigare fall blir det endast en svullnad just kring själva bettet men vid svårare fall uppstår skador på djurets inre organ. I vissa fall kan huggormsbett leda till döden, och därför ska man alltid uppsöka veterinär snarast möjligt om man misstänker att hunden blivit biten av en huggorm, säger Rebecka Frey.
Oavsett om man befinner sig på båten eller i sommarstugan kan det vara bra att ha en första-hjälpen-låda för husdjur nära till hands om olyckan är framme, med förband, sårtvätt, gasbindor, tejp och engångshandskar, tipsar Rebecka Frey.
Husdjurets första hjälpen för sommaren – AniCuras tips:
1. Båtvett och drunkning. Förebygg drunkning genom att alltid använda flytväst då hunden befinner sig vid bryggor eller på båtar. Skulle olyckan vara framme och hunden eller katten inte andas och man inte känner puls behöver hjärt-lungräddning påbörjas. Slemhinnorna blir blå och djuret får stora pupiller som inte reagerar.
2. Ormbett. Symptomen är kraftig svullnad vid bettstället, trötthet och håglöshet, följt av allvarliga komplikationer och chock. Håll hunden så stilla som möjligt och uppsök omgående veterinär för vård och behandling.
3. Farligt att äta. Majskolvar läggs gärna på grillen under sommaren men för en hund kan dessa vara livsfarliga eftersom de lätt kan fastna i mag-tarmkanalen. Men även kottar, stenar och leksaker är exempel på sådant som kan fastna i hundens mage och orsaka allvarliga problem. Upprepade kräkningar och smärta kan vara ett symtom på att allt inte står rätt till.
4. Algförgiftning. Förekommer främst från slutet av juli fram till september. Låt inte hunden bada om du misstänker algblomning. Om algerna är koncentrerade i vattnet behövs vanligtvis inte någon stor mängd för att en hund ska bli allvarligt sjuk. Symptomen på algförgiftning hos hund kan vara oro, darrighet, kräkningar, diarré och kramper. Håll koll på algblomning där du befinner dig via SMHI:s vädertjänst: https://www.smhi.se/vadret/hav-och-kust/algsituationen
5. Sårskador: Mindre sår kan rengöras med koksaltlösning. Vid kraftiga blödningar är det bra att lägga ett tryckförband på hunden eller katten precis som man gör på människor och sen uppsöka veterinär Använd gärna skyddshandskar innan du börjar plåstra om husdjuret.
6. Insektsbett: Hundar kan precis som människor dessutom vara överkänsliga och reagera kraftigt på bara ett enda stick. De som vanligen orsakar besvär är bin, getingar, humlor, myror och jordgetingar. Om hunden blir allmänpåverkad efter sticket/sticken, eller blir stungen i munnen, bör veterinär kontaktas.
7. Värmeslag: Att hundar inte svettas som vi människor – utan endast har svettkörtlar i sina trampdynor – gör dem mycket känsliga för värme. De avger värmeöverskottet genom hässjning, dvs genom att flåsa. Därför är det extra viktigt att skydda din hund mot hetta i sommarsolen. En hund med värmeslag får först kraftigt röda slemhinnor i munnen som bleknar om hunden sedan hamnar i chock. En överhettad hund orkar inte resa sig eller kanske faller ihop vid en promenad. Försök kyla ned den med kallt vatten eller använd kylväst vid riktigt varma dagar. Uppsök genast veterinär om du misstänker att hunden fått värmeslag. Lämna aldrig hunden (eller katten) ensamma i bilen på sommaren.
Skärgårdsommar med husdjur – tänk på det här
Att ta med sig hunden och katten på semestern är populärt. Men vad bör man tänka på som djurägare när man tar med husdjuret i båten eller till skärgårdsön? AniCuras veterinär Rebecka Frey tipsar här om såväl båtvett som algförgiftning och första-hjälpen för husdjur.
Fler nyheter
-
Veterinärens tips för vandring med hund
Det har blivit populärt med vandring i skogen eller i fjällen på semestern. Att ta med hunden på vandringen är en fantastisk upplevelse, men det kräver god förberedelse. Vi ger dig tips på vad du bör packa och veterinären delar med sig av sina bästa råd.Läs mer om detta -
Sommarens öppettider 2024
Under sommaren ändrar några av våra verksamheter sina öppettider. Här nedan kan ni se en lista över alla verksamheter och deras aktuella öppettider under sommaren.Läs mer om detta -
Årets blodgivarhund 2024
En blodtransfusion kan vara livsavgörande för en skadad eller akut sjuk hund. Därför är behovet av blodgivande hundar stort – och det behövs fler hundar som kan hjälpa till att rädda liv. AniCura utser för femte året i rad Årets Blodgivarhund för att uppmärksamma de hjältar som varje dag räddar liv.Läs mer om detta