Olämplig urinering hos katt

Katter som kissar på olämpliga ställen i huset kan leda till frustration. Men det finns hjälp. Först och främst straffa aldrig din katt för att den urinerar på fel ställe!

Nummer ett är att utesluta att katten lider av ett medicinskt problem. Det kan röra sig om urinsten, inflammation i urinblåsan, smärta exempelvis i rörelseapparaten, diabetes, njursvikt eller hypertyreos. Boka en tid till veterinär för en undersökning av din katt.

Om ingen medicinsk orsak kan identifieras tolkas din katts olämpliga urinering som en beteendestörning. Orsak till detta kan vara flera. Förändring i hemmet såsom ommöblering, ny tillskott i familjen, ändrade arbetstider, ny katt i hushållet mm kan göra att din katt påverkas och blir stressad.

Finns det en annan katt i hemmet kan det vara bra att ta reda på om katterna verkligen är kompisar eller bara accepterar varandra. Tips är att titta på filmen Friends or foes; https://www.youtube.com/watch?v=bPqreEUV5vM
Feliway friends kan underlätta i hemmiljön.

Se till att katten eller katterna ha tillräckligt med toalådor i hemmet.

Det ska finnas lika många som katter i hemmet plus en. Toalådorna ska helst placeras där katten har lätt access till lådan. Kattströet ska vara mjukt att gå på, olika katter föredrar olika strö så testa dig fram. Strömängden bör vara tillräcklig för en tjocklek på ca 15 cm i lådan. Undvik parfymerade kattströ. Kattlådan ska vara tillräckligt stor (minst 1,5 x kattens storlek) och vara utan hängande dörr. Vissa katter föredrar locklösa kattlådor. Om katten har exempelvis artros så kan låga kanter underlätta för katten att ta sig in i lådan. Gör rent lådan dagligen, katter är renliga djur och vill inte gå på en smutsig toalett.

Doftavgivare

Feromondoftavgivare kan användas för att ge en lugnare och mer harmonisk tillvaro till din katt, de används i vanliga eluttag och sätts i det rum din katt vistas mest (Feliway).

På det ställe där katten urinerat kan man tvätta med exempelvis såpa, Urine off eller vinägerblandning. Efter tvätt sprayas området ed feliway spray en gång per dag tills katten stryker sig mot det, då kan du sluta med sprayen.

Kastration

I det fall din katt är okastrerad kan kastrering hjälpa.

Bra länkar

Det finns flera hjälpmedel för att skapa ett kattvänligt hem:
https://www.feliway.com/se/Vilka-situationer-kan-stressa-katter/Kattvaenligt-hem
https://icatcare.org/advice/making-your-home-cat-friendly

Behöver du professionell hjälp med din katts beteende kan vi varmt rekommendera kattrådgivare Susanne Hellman:
http://www.kattproblem.se/

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.