Patient hos oss

Välkommen till oss på AniCura Djursjukhuset i Jönköping. Nedan hittar du information som kan vara bra att veta inför ert besök hos oss.

Bra att veta inför ditt besök hos oss

När du kommer till oss är det viktigt att du anmäler din ankomst så vi vet att du har kommit med ditt djur. Tag en nummerlapp och sitt ner för att vänta på din tur. Under tiden du väntar kan du passa på att väga din hund på vågen i vårt väntrum. Katter och andra smådjur väger vi i samband med undersökning.

Om ditt djur visar symptom på kräkningar, diarré, klåda eller annat som kan tyda på smittsam sjukdom ber vi dig använda infektionsingången. Ibland får vi in akut sjuka djur som måste få förtur, då kan väntetiden eventuellt bli lite längre. Vi gör alltid vårt allra bästa för att det ska bli så korta väntetider som möjligt.

När du kommer till oss är det alltid bra om ditt djur är fastande (gäller inte kanin, marsvin och andra gnagare) då det ibland blir aktuellt med provtagning, röntgen eller narkos. Med fastande menar vi att ditt djur inte ska ha ätit mat på 8 timmar men det får dricka vatten. Behöver vi ge lugnande mediciner eller söva ditt djur, kan det bli kraftigt illamående om det nyligen ätit. Vid provtagning kan provsvaren påverkas av matintag.

Har ditt djur problem med urinvägarna så är det bra om du tar med ett färskt urinprov till oss. Om du tar ett urinprov hemma men inte ska åka till oss direkt, ställ urinen kallt tills det är dags att åka.

Om du kommer till oss för att ditt djur ska genomgå ultraljudundersökning av urinblåsa/ urinvägar eller livmoder bör hunden eller katten gärna vara kissnödig. Om urinblåsan är fylld med urin blir ultraljudsbilden tydligare.

Om ditt djur är försäkrat är det bra om du har med försäkringspapper där försäkringsnummer framgår . Där står hur mycket ni har i självrisk, samt vilken procentsats ni har som rörlig självrisk.

Kommer du med katt?

Vi på AniCura Djursjukhuset i Jönköping är en kattvänlig klinik. En kattvänlig klinik, eller på engelska Cat Friendly Clinic (CFC), är en certifiering framtagen av International Society of Feline Medicine (ISFM). Det innebär att kliniken är utformad på ett för både katt och kattägaren optimalt sätt, där vi gör vårt yttersta för att minimera stressen för katten före, under och efter besöket.

Du hittar kattentren till höger om den vanliga entren. Vi har även 3 separata parkeringar precis utanför så du slipper bära din katt i transportburen längre än nödvändigt. Förutom att se till att katterna har separat väntrum och särskilt undersökningsrum där hundar inte vistas innebär CFC certifiering bland annat att vi har utbildat vår personal för att kunna bemöta och hantera katter på bästa sätt.

Hos oss har vi en egen kattgrupp som ständig arbetar med att förbättra mijön på kliniken för er katt ska få ett så stressfritt besök som möjligt. 

På undersökningsrummen hittar du bland annat trappor upp till fönstren för att stilla kattens nyfikenhet, mjuka bojar på borden för extra trygghet och spelande kattmusik som ska ge din katt ett lugnande intryck. Dessutom använder vi oss av Feliways doftferomoner för katt i både väntrum och sprayat på filtarna på undersökningsborden. 

Fråga oss gärna om du vill veta mer om vår kattvänliga klinik! 

Inför en operation

Blankett att fylla inför ditt djurs operation

För att underlätta när du lämnar ditt djur för operation vill vi att i förväg delar med dig av lite uppgifter om ditt djur. Det är t.ex. viktigt för oss att veta om ditt djur har några sjukdomar, äter medicin eller om det är något annat vi bör känna till. I blanketten anger du också om kostnaden för besöket ska regleras med ditt försäkringsbolag. 

Här kan du ta del av blanketten "Till dig vars djur som ska genomfå ett ingrepp som kräver narkos eller sedering"

Vi är mycket tacksamma om du har möjlighet att skicka den till oss via e-postadressen jonkoping@anicura.se senast kl. 16 dagen innan besöket. Om du inte får plats med all information går det självklart bra att fylla i detta för hand på Djursjukhuset. Blanketten kan också skrivas ut och tas med till besöket.

Blanketten fylls enklast i med hjälp av en dator. Om du önskar fylla i den med en mobil enhet krävs tillgång till appen Google Drive, som du enkelt kan ladda ned där appar finns. När blanketten är i fylld mejlar du den till oss via ovan adress.

Checklista inför operation

  • När din hund eller katt bokas in för en operation ges en tid då du ska lämna djuret på morgonen. Du träffar då en veterinär som undersöker patienten och ger dig en preliminär prisuppgift om du inte fått det tidigare. 
  • Din hund eller katt skall vara fastande inför operationen. Ta bort maten från kl. 22.00 kvällen innan men tänk på att djuret alltid skall ha tillgång till friskt vatten.
  • Om djuret står på mediciner avtalar du eventuella uppehåll i medicineringen med din veterinär när ni bokar operationen.
  • Ta med eventuella mediciner som du ger hemma och som din hund/katt behöver under sin vistelse hos oss.
  • Inför en operation är vi tacksamma om du badar din hund dagen innan, dels för att minska risken för sårinfektioner och för att bibehålla vår höga nivå vad gäller renligheten. Använd ett vanligt hundschampo.
  • Se till att din hund är välrastad innan du lämnar in den. En längre promenad kan behövas då det utan frukost kan ta ett tag att få igång magen!
  • Äter ditt djur specialfoder måste du själv ta med detta när du lämnar din hund/katt på morgonen. Av hygienskäl kan vi ej hantera färskfoder.

Vid planerade operationer få vanligtvis djuret följa med hem samma dag. Gäller det större bukingrepp, ben- eller ledoperationer så får din hund/katt stanna kvar för fortsatt övervakning och smärtlindring på vår vårdavdelning

Vad händer under dagen på operation?

På morgonen när du lämnar in ditt djur hos oss får du träffa en veterinär som gör en undersökning inför operationen. Du får också en skriftlig prisuppgift. Under dagen ringer vi som avtalat efter operationen för att informera om hur det har gått och diskuterar eventuell vidare behandling eller rehabilitering. 

Hygien

Hygienen är väldigt viktig för oss på alla avdelningar men speciellt på vår operationsavdelning. Vi jobbar hårt och målmedvetet med att bibehålla en hög nivå av renlighet. För att komma in på vår operationsavdelning har vi t ex en sluss där alla byter skor. Vi rengör noggrant mellan varje patient och vi separerar "smutsiga" och "rena" ingrepp redan i stallarna och framförallt inne på operationsavdelningen vad gäller förberedelse och på operationssalar.

Separata avdelningar

Hundar och katter har separata burar i separata stallar även på vår operationsavdelning. Detta för att minimera stressen det kan innebära att blanda de två.

Narkos

Varje patient är unik och därmed även valet av narkosmetod. Inom veterinärmedicinen använder vi idag skonsamma och säkra preparat som ger så minimal påverkan som möjligt på patienten.

På äldre patienter rekommenderar vi att man tar ett blodprov innan narkos. Detta för att kontrollera funktionen hos inre organ som kan öka risken vid en narkos, till exempel avvikande njur- eller levervärden.

Om du vet att ditt djur lider av någon sjukdom eller har reagerat onormalt på narkos eller medicin tidigare är det viktigt att du talar om det innan operationen. För varje patient förs en narkosjournal där narkosens förlopp antecknas och kan följas. Till hjälp finns övervakningsutrustning som mäter bl a syre- och koldioxidmättnaden i blodet samt kontrollerar hjärtfunktionen.

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.