Hypertyreos

Hypertyreos innebär att katten har en överaktiv sköldkörtel som producerar för mycket sköldkörtelhormon.

Sköldkörtelns uppgift är att reglera ämnesomsättningen i kroppen. Sjukdomen leder till att ämnesomsättningen går på "högvarv".

Den vanligaste orsaken är en godartad tumör i sköldkörteln. Sjukdomen kallas även Struma. Vanliga symtom är avmagring trots ökad aptit, ökad törst och urinering, kräkningar, ökad hjärtfrekvens ökad aktivitet samt jamande.

Diagnos ställs med ett blodprov där man mäter sköldkörtelhormonet T4. Man kan också känna att sköldkörteln är förstorad på kattens hals. Ibland tar man också ett blodtryck då det är vanligt att katter med hypertyreos har högt blodtryck.

Till en början finns det två typer av behandlingar; man kan antingen sätta in medicinsk behandling för att minska bildning av aktivt hormon, alternativt behandla med ett särskilt foder. För att det aktiva sköldkörtelhormonet ska kunna bildas krävs jod. Tabletternas gör att bindningen av jod till hormonet inte kan ske och således kan inte det aktiva hormonet komma ut i kroppen. Fodret innehåller mycket lite jod, vilket gör att hormonet inte kan bildas. Biverkningar på medicinen är nedsatt aptit och kräkningar, mer sällan ses klåda och hudsymtom.

På sikt kan man överväga en permanent behandling med radioaktiv jodbehandling där man slår ut de överproducerande cellerna i sköldkörteln. Detta utförs bland annat på Regiondjursjukhuset Bagarmossen.

Viktig information till dig som har en katt som behandlas med Apelka för hypertyreos, läs mer här.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.