A
-
Avföringsprov
Ett avföringsprov brukar ingå i utredningen av hundar som har mag-tarmproblem eller kroniska luftvägsbesvär. Om en större hundgrupp eller kennel har drabbats av giardia eller annan smitta, är avföringsprover ofta ett viktigt verktyg i bekämpningsarbetet.
-
Avlivning och kremering
Att hjälpa ett djur att somna in är en av veterinärens viktigaste uppgifter, och vi tar stor hänsyn till dina önskemål som djurägare och just ditt djurs behov för att stunden ska bli så fin som möjligt.
Avlivning och kremering på Läckeby Djurklinik
Inför besöket hos oss
Oftast bokas en tid för avlivning men det händer att sjukdomsförloppet är så hastigt att du behöver uppsöka veterinär akut för att djuret ska få somna in. Om du har möjlighet vill vi gärna att du ringer oss innan du kommer så att vi på bästa sätt kan ta emot dig och ditt djur. Om du inte har en bokad tid försöker vi hjälpa dig så snart som möjligt efter ankomst men på en akutmottagning kan det uppstå väntetider.
När du kommer hit
När du anmäler dig i receptionen får du underteckna en anhållan om avlivning samt legitimera dig. Om du som ägare inte närvarar vid avlivningen behöver vi en fullmakt från dig.
För att du ska få lugn och ro efter att ditt djur har fått somna in tar vi betalt i samband med att du anmäler dig i receptionen.
Livintyg
Om du behöver ett livintyg till ditt försäkringsbolag ber vi dig säga till om det redan i samband med att du bokar tid. Ofta behövs en mer omfattande undersökning av hunden för att veterinären ska kunna utfärda ett livintyg. Kontakta gärna ditt försäkringsbolag i förväg för att undvika oklarheter i efterhand.
Obduktion
I vissa fall kan försäkringsbolaget kräva att djuret obduceras för att du ska kunna få ersättning från djurets försäkring, till exempel om djuret är mycket ungt, om det har avlidit utan säker diagnos eller om försäkringen är nytecknad. Kontakta gärna ditt försäkringsbolag på förhand för att säkerställa om djuret behöver obduceras.
Hur går en avlivning till hos oss?
Tillvägagångssättet kan skilja sig åt beroende på individ. Vi anpassar oss alltid efter det enskilda djuret och dess situation, fråga oss om du tycker att något verkar oklart.
Vanligtvis ges först ett lugnande läkemedel i form av en injektion under huden. För vissa individer kan det vara olämpligt att få lugnande, till exempel vid svåra andningsproblem. Efter att djuret har blivit trött, vanligtvis inom 5-15 minuter, anläggs en permanentkateter i ett blodkärl på ett fram- eller bakben. Genom denna injiceras en större mängd narkosmedel och djuret somnar in lugnt och stilla. Ofta är de så trötta av det lugnande läkemedlet att de inte märker att narkosmedlet injiceras. Kort efter att djuret somnat in upphör andningen och hjärtat slutar att slå. Det hela tar maximalt någon minut och är inte förknippat med smärta.
Veterinären säkerställer att hjärtverksamheten och andningen har upphört genom att lyssna med ett stetoskop. Det går bra att stanna kvar en stund med sitt djur efter avlivningen om man så önskar.
Vad händer efter avlivningen?
Om du väljer att skicka ditt djur för kremering kommer djuret att förvaras i frys före transport till Flattinge Smårdjurskremering i Vitaryd. Du kan välja att antingen låta ditt djur kremeras gemensamt med andra djur eller låta kremera ditt djur enskilt, där du får askan tillbaka efteråt.
Enskild kremering
Vid enskild kremering får du tillbaka askan efter ditt djur i en urna. Askan levereras i en fin träurna men det går även att beställa en porslinsurna. Vi på AniCura Läckeby Djursjukhus meddelar dig via sms när urnan är klar för avhämtning. Det brukar ta 3-4 veckor innan du får meddelandet.
Urnor
Som standardutförande levereras askan i en träurna. Som tillval kan du välja att få askan i en porslinsurna istället. Urnan kan antingen begravas eller förvaras hemma.
Asksmycke
Om du väljer enskild kremering kan du också välja att låta tillverka ett asksmycke där porslin eller glas blandas med askan från ditt djur. Smyckena är designade av Andrea van Webber och det finns möjlighet att skapa såväl hals- som armbandssmycken och örhängen. Samtliga smycken levereras i en fin ask.
Porslinsurna och asksmycke beställs via Flattinge Smådjurskremerings hemsida.
www.flattinge-smadjurskremering.seSamkremering
Vid en samkremering kremeras flera djur samtidigt och askan samlas ihop för en gemensam hantering som ombesörjes av Flattinge Smådjurskremering.
Minneslund
Hos oss har vi en minneslund där du som djurägare i lugn och ro kan minnas dina älskade husdjur. Minneslunden är alltid öppen för besök, hjärtligt välkomna!
-
Avmaskning
Avmaskning är en behandling som görs för att bekämpa invärtes parasiter. Vuxna hundar behöver som regel inte avmaskas om de inte ska resa utomlands. I så fall görs avmaskningen av en veterinär som samtidigt dokumenterar behandlingen i hundens EU-pass.
B
-
Bakterieodling
Bakterier finns överallt på kroppen och i vår omgivning. Så länge det råder balans mellan bakterierna, och så länge som kroppens naturliga försvar fungerar, är detta inget problem. Problem kan uppstå när balansen blir störd exempelvis vid en sårskada eller vid medicinering. Det kan vara att såret inte läker eller att tarmens bakterieflora störs och djuret får diarré.
Bakterieodling på Läckeby Djurklinik
På AniCura Läckeby Djursjukhus har vi ett mikrobiologilaboratorium där vi sätter prov och undersöker om det växer några bakterier. Det är en fördel för våra patienter att ha den här servicen hos oss då vi kan få snabba provsvar och veta om vi ska behandla med antibiotika och vilken sorts antibiotika som är bäst att använda.
-
Besiktning
Vid en besiktning utförs en utförlig klinisk undersökning som dokumenteras på ett särskilt, standardiserat intyg. Syftet med besiktningen är att hitta tidiga tecken på sjukdom eller missbildning.
-
Blodbank
Blodbank på Läckeby Djurklinik
På AniCura Läckeby Djurklinik har vi en blodbank för hundar. Här finns ett lager av olika blodprodukter så att rätt behandling kan sättas in på de patienter som behöver blodbehandling.
Vi är ständigt på jakt efter hundar som är lämpliga blodgivare. Om du har en hund som du vill ska bli blodgivare är du varmt välkommen att kontakta oss!
För att din hund ska kunna lämna blod krävs att din hund:
- väger minst 28 kg och normalviktig.
- är mellan 1-4 år vid första hälsoundersökningen.
- är frisk och inte stå på regelbunden medicinering.
- har ett lugnt temperament
- ska kunna ligga stilla på sidan under ca 5-10min.
- inte haft valpar eller planeras att bli dräktig.
- ej haft den fästingburna sjukdomen Anaplasma.
- är född och uppvuxen i Sverige och ej planerar att vistas utomlands.
- är vaccinerad mot valpsjuka och parvo för senast tre år sedan.
Skicka gärna ett mail till lackeby.blodgivare@anicura.se så kontaktar vi dig. Tack för att du vill vara med och rädda liv!
-
Blodgivning
Behovet av blod är lika stort hos djur som hos människor och blodtransfusion kan utgöra skillnaden mellan liv och död. För att alltid kunna erbjuda våra svårt sjuka patienter livsviktig behandling med blodprodukter behöver vi hjälp från sällskapsdjur och deras ägare med att kontinuerligt fylla på blodbanken.
Blodgivning på Läckeby Djurklinik
AniCura Läckeby Djursjukhus har sedan 2010 utvecklat en blodbank för hundar. Vi har ett lager av olika blodprodukter så vi kan ge ännu mer avancerad djursjukvård dygnet runt årets alla dagar.
Vi är ständigt på jakt efter hundar som är lämpliga blodgivare. Om du har en hund som du vill ska bli blodgivare är du varmt välkommen att kontakta oss!
För att din hund ska kunna lämna blod krävs att din hund:
- väger minst 28 kg och normalviktig.
- är mellan 1-4 år vid första hälsoundersökningen.
- är frisk och inte stå på regelbunden medicinering.
- har ett lugnt temperament
- ska kunna ligga stilla på sidan under ca 5-10min.
- inte haft valpar eller planeras att bli dräktig.
- ej haft den fästingburna sjukdomen Anaplasma.
- är född och uppvuxen i Sverige och ej planerar att vistas utomlands.
- är vaccinerad mot valpsjuka och parvo för senast tre år sedan.
Skicka gärna ett mail till lackeby.blodgivare@anicura.se så kontaktar vi dig. Tack för att du vill vara med och rädda liv!
-
Blodprov
Vid en blodprovstagning tas en liten mängd blod som sedan analyseras. Mängden blod varierar utifrån hur många och vilka analyser som ska utföras. Analyserna kan göras antingen på det interna laboratoriet eller skickas till ett externt laboratorium.
Blodprov på Läckeby Djurklinik
Vi utför de allra flesta analyserna på vårt laboratorium där tre biomedicinska analytiker/kemister arbetar och kan då erbjuda snabba provsvar. Allra vanligast är att du får provsvar under ditt besök. För de analyser vi inte själva kan göra använder vi externa laboratorier, både i Sverige och utomlands. Provsvar för dessa analyser kan variera beroende var provet analyseras.
-
Butik
Många av våra djursjukhus och kliniker har även en butik där vi erbjuder ett stort urval av marknadens bästa hund- och kattfoder. I vårt sortiment finns också en mängd djurvårdsartiklar som schampo, öron- och ögonrengöring, vitamin- och kosttillskott mm.
Butik på Läckeby Djurklinik
I butiken på AniCura Läckeby Djursjukhus finns flera duktiga kostrådgivare. Vi hjälper gärna till för att hitta ett foder som passar just din hund och katt.
Butiken är öppen: 8:00-18:00 vardagar och 9:00-14:00 på helgerna.
Välkomna!
C
-
Cartropheninjektioner och annan medicinsk behandling
I en del fall bedöms konservativ behandling, t ex cartopheninjektioner, vara ett lämpligare alternativ än ortopedisk kirurgi, t ex vid långt gången artros hos en äldre patient.
D
-
Datortomografi
Datortomografi (DT), eller skiktröntgen som det också kallas, används som ett komplement till traditionell röntgen.
-
Direktreglering
När djursjukhuset eller djurkliniken reglerar kostnaden för en försäkrad skada direkt med försäkringsbolaget kallas det direktreglering. Vi direktreglering innebär det att djurägaren endast betalar en fast och en rörlig självrisk, samt övriga kostnader som inte omfattas av försäkringen, till djursjukhuset/djurkliniken.
E
-
EU-pass
Hundar och katter som ska resa utomlands inom EU behöver ett EU-pass som utfärdas av veterinär och där utförda behandlingar skrivs in.
F
-
Fosterdiagnostik
Dräktighet kan säkerhetsställas med hjälp av ultraljud som vanligtvis utförs tidigast 28 dagar efter parning.
Fosterdiagnostik på Läckeby Djurklinik
På AniCura Läckeby Djursjukhus erbjuder vi dräktighetskontroll både med röntgen och ultraljud.
Välkomna!
-
Framkallande av kräkning
Om du har sett hunden eller katten förtära något olämpligt, t ex ett föremål, läkemedel eller livsmedel som kan vara farligt, bör du uppsöka veterinär snarast. I många fall går det att framkalla kräkning innan föremålet eller ämnet passerat vidare till tarmen.
G
-
Genomlysning
För att ställa diagnos av vissa sjukdomstillstånd, som t ex megaesofagus, samt vid vissa operationer finns behov av genomlysning, vilket är en form av röntgenundersökning.
H
-
Hjärtultraljud
Utredning görs vanligen efter att katten eller hunden vid klinisk undersökning visat sig ha blåsljud på hjärtat eller andra tecken på hjärtsjukdom, som exempelvis svaghet eller tung andning.
-
Hormonanalyser
Hormoner styr många viktiga funktioner i kroppen. Flera vanliga sjukdomar hos hundar och katter beror på brist eller överskott av hormoner. För att ställa korrekt diagnos vid misstanke om en hormonell störning, tar veterinären ofta ett blodprov som analyseras avseende halten av hormonet.
Hormonanalyser på Läckeby Djurklinik
På laboratoriet på AniCura Läckeby Djursjukhus analyserar vi många hormoner och du kan då få provsvar samma dag som du lämnar provet.
-
Hälsokontroll
Vid en hälsokontroll kan förändringar i kroppen fångas upp, som annars kanske kan orsaka problem för hunden eller katten på lång sikt. Eftersom många sjukdomar har ett långsamt förlopp kan sjukdomar upptäckas i ett tidigt skede genom en hälsokontroll.
-
Höftleds- och armbågsledsröntgen
Röntgenundersökning av höfter och/eller armbågsleder kan göras av olika anledningar och på hundar i alla åldrar. Här berättar vi om den röntgenundersökning som görs för SKK:s räkning i syfte att övervaka och registrera hundars höftleds- och armbågsledsstatus.
Höftleds- och armbågsledsröntgen på Läckeby Djurklinik
Vi har möjlighet att ta emot dig och din hund eller katt för höftledsröntgen varje vardag. Helst ser vi att ni kommer på morgonen eller tidig förmiddag då vi vill ha röntgen tillgänglig för akuta patienter som kommer in under dagen.
I
-
ID-märkning
Enligt svensk lag ska samtliga hundar och katter vara id-märkta. Denna lag har sedan länge varit känd hos hundägare men är ny för katter från och med 1 januari 2023.
K
-
Kastrering
Skälen till att hundar kastreras kan variera. Det kan vara ett led i behandling av en sjukdom eller för att man som ägare önskar att hunden kastreras för att undvika att den påverkas av könshormoner.
-
Kemisk kastrering av hund
Kemisk kastrering innebär att ett litet hormonimplantat injiceras under hundens hud, oftast huden i nackregionen. Injektionen sker med hjälp av en särskild kanyl och kan så gott som alltid utföras på vaken hund. En kemisk kastrering har effekt i ett halvår eller ett år, beroende på vilken dos hunden har fått.
-
Kirurgi i hud och juver
De vanligaste orsakerna till att en hund eller katt opereras i huden är att den har fått en bitskada eller en ”knöl” (nybildning eller annan förändring) i huden.
-
Klinisk Undersökning
Eftersom djuren inte själva kan förmedla sin sjukdomshistoria är djurägarens berättelse och iakttagelser väldigt viktiga och ibland avgörande för att ställa rätt diagnos.
-
Kloklippning
Kloklippning är en viktig del av den vardagliga skötseln. För långa klor innebär ökad risk för klobrott eller för att en förvuxen klo ska växa in i trampdynan med fula och smärtande sår som följd.
-
Kontraströntgen
Kontrastpassageröntgen kan ibland behöva utföras om veterinären misstänker ett eventuellt hinder i magsäck eller tarm. Vid ett delvis stopp kan kontrastvätskan ibland utlinjera det främmande föremålet.
L
-
Ledmobilisering
Vid ledmobilisering är syftet att återställa rörelsefunktionen i leden efter en skada eller ett ortopediskt ingrepp. Detta kan påbörjas tidigt efter operation, i många fall försiktigt redan dagen efter.
-
Lugnande medel
Lugnande, eller sederande, medel är inte detsamma som narkos. Under sederingen reagerar hunden eller katten mindre på yttre stimuli och sådan hantering som den annars skulle blivit stressad av.
M
-
Medicinsk utredning
Tillstånd som kan kräva en medicinsk utredning är exempelvis när ett djur har börjat dricka mycket, äta dåligt, kräkas ofta eller har diarré.
-
MR-undersökning
Magnetkameraundersökning är en av flera undersökningsmetoder som används för att upptäcka och kartlägga sjukdomar och skador i kroppen, framför allt i nervsystemet som hjärna och ryggmärg
N
-
Narkos
Narkos innebär att hunden eller katten med hjälp av läkemedel blir sövd. I kombination med smärtstillande läkemedel medför narkosen att djuret inte uppfattar eller har ont av det som händer under operation eller undersökning.
-
Neurologisk utredning
Nervsystemet är kroppens överordnade centrum och har till uppgift att koordinera all viljemässig och icke-viljemässig kroppslig aktivitet. Nervsystemet består av det centrala nervsystemet, hjärna och ryggmärg, samt det perifera nervsystemet (till stor del nerver) som förbinder det centrala nervsystemet med resten av hela kroppen.
Neurologisk utredning på Läckeby Djurklinik
Här på AniCura Läckeby Djursjukhus är det veterinär Sofie van Meervenne som är neurolog. Sofie är en av Sveriges två neurologer med europeisk specialistkompetens och har arbetat som neurolog i snart 15 år! Först på universitet i Belgien sedan i olika kliniker i Belgien och Holland innan hon flyttade till Sverige. 2009 blev hon Diplomate of the European College of Veterinary Neurology (ECVN) och godkänd som specialist inom neurologi hos hund och katt i Sverige.
Ibland upplever man sjukdomar i nervsystemet som prognostisk dåligt men det är inte alltid så!
Det viktigaste är att ha tålamod, nervsystemet behöver ibland flera veckor innan det återhämtar sig. Ofta kan en neurolog hjälpa patienten symtomatisk, så att patienten kan ha bra livskvalitet trots en neurologisk sjukdom.
Sofie är som många neurologer engagerad i klinisk forskning. Just nu forskar hon om hormoners påverkan på kramper hos hundar med epilepsi. Hon har flera projekt runt krampmediciners påverkan på blodprover hos katt med krampanfall. Hon deltar varje år i Europeiska Veterinary Neurologi kongressen och den skandinaviska kongressen. Hon föreläser båda inom och utanför Sverige med jämna mellanrum
O
-
Ortopedisk utredning
Ortopedi är en specialitet som omfattar behandling av skador på rörelseapparaten samt medfödda och förvärvade deformiteter i rörelseapparaten.
P
-
Pälsvård
Olika djur och raser har olika behov av pälsvård. Ibland kan pälsen vara svår att sköta och ibland kan det vara skönt för djuret att bli av med päls, framförallt på sommaren.
R
-
RFG-scheme
RFG-scheme står för respiratory function grading scheme och är en standardiserad metod för att bedöma hundars andningsfunktion. Det är bara veterinärer som har särskild utbildning i RFG-scheme som får göra bedömningen.
-
Rotfyllning
Rotfyllning görs på tänder som är skadade. Oftast görs det på de stora huggtänderna samt kindtänderna.
-
Röntgen
Vid en röntgenundersökning producerar röntgenapparaten röntgenstrålar som får passera den del av kroppen som ska undersökas. De röntgenstrålar som inte absorberats av kroppen träffar en så kallad digital detektor under djuret.
S
-
Smärtlindring
Smärta är viktigt att behandla, och i möjligaste mån förebygga, för att djuren ska uppnå ett så stort välbefinnande som möjligt.
T
-
Tandbehandling
Tandsjukdom är ett vanligt problem hos både hundar och katter. Cirka 80 % av vuxna djur har någon form av tandproblem, men det kan vara svårt att upptäcka om hunden eller katten lider av tandvärk. Det bästa sättet att behålla en god tandstatus på sin hund eller katt är daglig tandborstning.
-
Tandextraktion
En tand kan av olika anledningar behöva dras ut, extraheras. Det är viktigt att inte rotrester lämnas kvar och orsakar bestående problem för hunden eller katten.
-
Tandröntgenundersökning
Tandröntgenundersökning är en viktig del i undersökningen av hundens eller kattens tänder. Eftersom ca 60% av tanden är dold under tandköttskanten och i käkbenet är det omöjligt att enbart med blotta ögat avgöra om en tand är frisk.
U
-
Ultraljudsundersökning
Ultraljud kan användas för att undersöka de flesta av kroppens organ och är en viktig del av det diagnostiska arbetet. Ultraljudsvågor hindras av luft och tekniken kan därför oftast inte användas för undersökning av lungor. Den fungerar också sämre på skelettdelar. Ultraljud utgör ett komplement till röntgen, datortomografi (DT) och magnetkameraundersökning (MR).
-
Urinprov
Ibland kan djuren ha problem med att kissa. Problemet kan t ex vara att de kissar ovanligt ofta, verkar ha ont när de kissar och/eller har blod i urinen. Ett urinprov kan då vara nödvändigt för att utreda eventuell sjukdom och som hjälp för att ställa rätt diagnos. Urinprov kan även ge värdefull information vid olika invärtes tillstånd, som t ex ämnesomsättningsrubbning.
-
Utredning cancer och tumörsjukdomar
Misstanke om att hunden eller katten drabbats av en tumörsjukdom uppstår ofta genom att djurägaren har hittat en knöl någonstans på djurets kropp.
V
-
Vaccination
Vaccination ger ditt djur ett bra skydd mot de allvarliga smittsamma sjukdomar som förekommer i Sverige. Vi erbjuder också vaccin mot rabies och andra smittor som finns utomlands.
-
Veterinärbesöket
Eftersom djuren inte själva kan förmedla sin sjukdomshistoria är djurägarens berättelse och iakttagelser väldigt viktiga och ibland avgörande för att ställa rätt diagnos.
-
Veterinärintyg
Förutom besiktningar och EU-pass kan våra veterinärer även hjälpa till med andra typer av officiella intyg.
-
Viktminskningsprogram
Vi vet idag att risken för sjukdomar som diabetes och ledsjukdomar minskar om hunden och katten är normalviktiga. Vi vet också att övervikt i många fall påverkar livslängden negativt. Därför erbjuder vi individuellt anpassade viktminskningsprogram.
Viktminskningsprogram på Läckeby Djurklinik
På AniCura Läckeby Djursjukhus har vi omsorgssköterska som kan hjälpa dig om du har funderingar kring ditt djurs hälsa. Hon har inriktning på friskvård och förebyggande behandling och kan hjälpa dig med information om sjukdomar och förebyggande åtgärder för ditt djur.
Vi har ett brett utbud av foder för hundar och katter som behöver gå ner i vikt och vår omsorgssköterska hjälper dig att lägga upp ett program som fungerar för dig och för ditt djur. Med hjälp av motion kan övervikten reduceras och i Läckeby finns möjlighet till vattenträning i vår watermobilizer/Waterwalk.
Målsättningen är friskare djur!
-
Vävnadsprover och cellprover
Vid förändring i en vävnad som exempelvis en knöl i huden, svullnad i tandköttet eller röda kliande öron, behöver veterinären oftast ta ett prov på förändringen, för att kunna ställa en säker diagnos. Provet kan tas som ett topsprov, ett avtryck, en biopsi eller som ett så kallat finnålsaspirat, FNA.
Ö
-
Ögonutredning
Sök veterinärvård snarast om din hund eller katt får ett rött öga, eller visar tecken på smärta från ögat, som t ex att den kisar, håller ögat stängt eller gnider med tassen mot ögat.