Hundrasbibliotek

Vi har sammanställt en lista över några av de mest populära hundraserna för att hjälpa dig att förstå dem bättre. Vad har de avlats för att göra? Hur är temperamentet hos en viss ras? Hur mycket aktivitet behöver den? Bläddra i vårt bibliotek nedan och hitta en fyrbent vän som är perfekt för dig och din familj.

Vill du hitta rätt hundras för just dig?
Till vår hundrasguide
Australian shepherd

Australian shepherd

Australian shepherd kallas även för ”aussie”. Det är en mycket energisk hund som är framavlad för arbete. Om du kan tänka dig att ägna mycket tid åt att aktivera din fyrbenta vän får du i aussien mängder av kärlek tillbaka från en lojal följeslagare.

Läs mer
Beagle

Beagle

Beagles är spårhundar som ursprungligen föddes upp för att spåra kaniner och harar. De lever för att använda sin nos, som vägleder dem överallt. En lycklig beagle är en beagle som får gå dit nosen leder den. De avlades fram för att jaga i flock, så de har lätt för att samarbeta och är sällskapliga. Det här är en gladlynt hund i en behändig storlek. Inte konstigt att den är så populär!

Läs mer
Berner sennen

Berner sennen

Den populära berner sennenhunden har en lång historia som gårdshund i Schweiz. Idag är det framförallt en populär sällskapshund för familjer som söker en tillgiven och snäll fyrbent familjemedlem.

Läs mer
Bichon havanais

Bichon havanais

Bichon havanais är en kärleksfull långhårig hundras som vunnit enorm popularitet. Det är en lekfull och tillgiven hund som passar perfekt i många familjer.

Läs mer
Border collie

Border collie

Världens mest intelligenta hundras brukar den kallas – border collien. Den har unika vallhunds-egenskaper och är enormt samarbetsvillig, och är därför den perfekta partnern för hundsport och vallning. Den här hunden passar särskilt bra för en aktiv husse eller matte – någon som kanske redan lever ett aktivt utomhusliv.

Läs mer
Cavalier King Charles spaniel

Cavalier King Charles spaniel

Med sitt vackra yttre, milda temperament och vinnande sätt är Cavalier King Charles spaniel, eller Cavalier som den ofta kallas, en av våra mest populära familjehundar. En Cavalier är livlig, vänlig och social såväl mot människor som mot andra hundar.

Läs mer
Chihuahua

Chihuahua

Chihuahuan är en alert, mycket intelligent och modig liten hund med ett stort hjärta. Den är fullständigt lojal mot sin ägare och gör allt för att skydda den den älskar. Den må vara världens minsta hund, men den har en stor personlighet.

Läs mer
Cocker spaniel

Cocker spaniel

Cocker spanieln är en gladlynt och tillgiven hund som oftast har svansen på svaj. I dag är den en av världens mest populära sällskapshundar, men den användes ursprungligen som jakthund.

Läs mer
Collie, långhårig

Collie, långhårig

Collien är förstås känd från filmen och TV-serien om Lassie, men den är också populär tack vare sin energi, intelligens och lojalitet. Den är ursprungligen en vallhund, med ett stort behov av fysisk och mental stimulans – en perfekt hund för den aktiva ägaren.

Läs mer
Coton de tuléar

Coton de tuléar

Coton de tuléar är en aktiv, social och vacker hund som ursprungligen kommer från Madagaskar. Rasen kallas ibland för ”bomullshund” på grund av den mjuka, vita och bomullsliknande pälsen.

Läs mer
Dansk-svensk gårdshund

Dansk-svensk gårdshund

Den dansk-svenska gårdshunden är en ras med en perfekt kombination av livlighet och lugn. Med det sagt är det viktigt att du kan uppfylla hundens aktivitetsbehov för att den ska kunna koppla av i soffan med dig. Den är tillgiven och lojal mot sin familj och har därför blivit en populär familjehund.

Läs mer
Dvärgschnauzer

Dvärgschnauzer

Trots sin blygsamma storlek är dvärgschnauzern full av karaktär. Kärleksfull, glad, aktiv och samarbetsvillig – en äkta charmör. Den här rasen är utmärkt sällskapshund som passar de flesta typer av familjer.

Läs mer
Engelsk setter

Engelsk setter

Den engelska settern användes ursprungligen som jakthund och än i dag är den trogen följeslagare till många jägare. Hemma är hunden social, lekfull och tillgiven mot sina människor. Om du lever ett mycket aktivt liv kan det här vara hunden för dig.

Läs mer
Finsk lapphund

Finsk lapphund

Den finska lapphunden är en bedårande hund med utpräglad vallningsinstinkt, något som beror på att den har sitt ursprung som renvallare hos samerna. Den här hunden är ett bra val för den som söker en pigg och aktiv kompis.

Läs mer
Flatcoated retriever

Flatcoated retriever

Flatcoated retriever, eller flatte som den också kallas, är en intelligent och glad hund som älskar uppmärksamhet och behöver en hel del aktivering. Om du har den tid och energi som krävs får du en riktigt rolig kompis och en utmärkt tränings- eller jaktpartner.

Läs mer
Fransk bulldogg

Fransk bulldogg

Den franska bulldoggen, eller ”fralla” som den också kallas, är en sällskapshund med en lång historia. Dess roliga och charmiga egenskaper är svåra att motstå och de flesta som lär känna en fransk bulldogg faller pladask. Dessvärre är den franska bulldoggen som ras behäftad med flera allvarliga hälsoproblem och vi rekommenderar att du läser om dessa i artikeln.

Läs mer
Golden retriever

Golden retriever

Den underbara golden retrievern är en fantastisk familjehund. Med sitt vänliga temperament, sitt öppna sätt och sitt vackra utseende är det lätt att förstå att golden retrievern är så populär.

Läs mer
Jack russell terrier

Jack russell terrier

Jack russell terriern skapades i England under mitten av 1800-talet med syftet att använda den vid rävjakt. Det är en livlig, självständig och smart liten hund. Dess söta uppsyn och sprudlande personlighet har charmat många, men under den gulliga fasaden döljer sig en bestämd och intensiv hund med starka jaktinstinkter vilket kräver en hel del av dess ägare.

Läs mer
Labrador retriever

Labrador retriever

Snäll, lättlärd, social. Det är inte svårt att förstå varför labrador retriever år efter år är en av Sveriges mest populära hundraser. Många har den som sällskapshund, men det är viktigt att komma ihåg att labradorer i grunden är jakthundar som behöver aktiveras i vardagen.

Läs mer
Mops

Mops

Mopsen är en älskad liten sällskapshund som behöver mycket kärlek och uppmärksamhet från sin familj. Rasen är snäll, envis och humoristisk och gillar både att leka och att gosa på soffan. Mops har blivit en mycket populär ras under senare år men den är behäftad med flera allvarliga hälsoproblem och vi rekommenderar att du läser om dessa i artikeln.

Läs mer
Pomeranian

Pomeranian

Den här lilla, smarta och aktiva hunden har ett sött, rävliknande ansikte. Men den är inte bara bedårande söt – det är också en härlig familjehund med vaktinstinkt och en spännande historia.

Läs mer
Pudel

Pudel

Pudeln är en av de äldsta hundraserna som initialt utvecklades för jakt på sjöfågel. De är livliga, aktiva, bedårande hundar med sinne för humor och de betraktas som en av de mest intelligenta raserna i världen. Allt detta gör pudeln till en utmärkt familjehund.

Läs mer
Rhodesian ridgeback

Rhodesian ridgeback

Rhodesian ridgeback kännetecknas av åsen med bakåtväxande päls på ryggen. Rasen blev först känd hemma i Afrika för sin skicklighet att spåra lejon och den har länge kallats afrikansk lejonhund. Idag är ridgebacken en omtyckt hund vars ägare måste vara beredd på dess självständighet och nedärvda jaktinstinkt.

Läs mer
Rottweiler

Rottweiler

Rottweilern, eller ”rottis” som den ibland kallas, är en ståtlig och lojal hund med utpräglad vaktinstinkt. I dag finns rottweilern som vän och beskyddare i många familjer. Om du letar efter en ny familjemedlem som kan överösa dig med kärlek kan det här vara ”din” hundras.

Läs mer
Shetland sheepdog

Shetland sheepdog

Shetland sheepdog, även kallad sheltie, är en hundras som är känd för sin intelligens och smidighet. Efter att tidigare ha varit bondens bästa vän är sheltien idag en utmärkt familjehund och en superstjärna inom hundsport.

Läs mer
Shih tzu

Shih tzu

Shih tzun är verkligen en liten sötnos och du kan räkna med att den kommer att bli din bästa vän. Om du är på jakt efter en långhårig hundras som följer dina steg vart du än går och utan tvekan kommer att göra dig sällskap i soffan kan en shih tzu vara hunden för dig.

Läs mer
Siberian husky

Siberian husky

Siberian husky är en charmig och vacker hund med en intressant historia. Den som skaffar en siberian husky måste vara beredd på ett aktivt liv med mycket motion, men i gengäld erbjuder huskyn ett osvikligt sällskap. Det här är en utpräglad flockhund som trivs som allra bäst tillsammans med andra hundar.

Läs mer
Staffordshire bullterrier

Staffordshire bullterrier

Staffordshire bullterrier, eller staff som den också kallas, är en uthållig och aktiv liten hund som fungerar utmärkt som familjehund. Med sitt valpsinne i behåll och sin okuvliga livsglädje är den ett roligt tillskott till familjen.

Läs mer
Tax

Tax

Taxen är en populär och älskvärd hund med en stor personlighet. Om du letar efter en energisk, lekfull och kärleksfull hund kan taxen vara något för dig.

Läs mer
Tysk schäferhund (Schäfer)

Tysk schäferhund (Schäfer)

Schäfern (eller tysk schäferhund, som är det officiella namnet) är en av världens vanligaste brukshundar, och det är inte svårt att förstå varför. Det är en mångsidig och lättlärd hund som passar bra i den aktiva familjen eller som träningskompis för den entusiastiska hundsportsper-sonen. Den är vacker och ståtlig och älskar att jobba – helt enkelt en perfekt fyrfota vän!

Läs mer
Yorkshireterrier

Yorkshireterrier

Denna fyrbenta vän är känd för sin vackra päls, sitt högburna huvud och sin självmedvetna uppsyn. Yorkshireterriern är en uppskattad sällskapshund världen över, med många av terrierns goda egenskaper paketerade i ett litet format. Den är smart, lekfull och underhållande och har en förmåga att ta rollen som familjens clown.

Läs mer