Att fatta beslutet att låta sitt djur somna in är inte alltid lätt. Det är viktigt att man noga har tänkt igenom beslutet. Vi finns alltid till hands för att ge stöd och råd om när det är dags att låta ett gammalt eller sjukt djur somna in, men det är alltid du/ni som djurägare som måste ta det svåra beslutet.

Börja med att boka tid, detta gör ni enklast genom att ringa men det går även bra att komma förbi personligen under våra öppettider. Berätta gärna om ni har några specifika önskemål och var inte rädda för att ställa de frågor som ni funderar över.

På AniCura i Bromölla gör vi alltid vårt bästa för att den sista stunden för dig/er & ditt/ert djur ska bli så lugn och fin som möjligt.

Ni anmäler i receptionen att ni är här.
Betalning görs innan avlivningen för att ni som djurägare ska slippa göra det efteråt.
Därefter får ni komma in på vårt separata rum som vi har för avlivningar. Här får ni skriva under ett papper på att ni vill att ditt/ert djur ska få somna in och välja vad som ska hända med kroppen efteråt. Legitamation krävs. Detta kan ni läsa om längre ned i texten.
I rummet brukar vi dämpa belysningen och tända levande ljus. Rummet har en egen utgång så att ni slipper gå ut genom väntrummet efter avlivningen. Ni får själva välja om ni vill vara med under avlivningen eller ej. Vissa väljer att lämna när djuret somnat av den lugnande dosen.

Om ditt djur är livförsäkrat ska ni meddela att ni vill ha ett livintyg. Veterinären ska i dessa fall göra en grundligare undersökning av djuret och skriva på ett livintyg som sedan ska skickas in till försäkringsbolaget. För att intyget ska vara korrekt är det även viktigt att ta med sig stamtavla/pass/registreringsbevis eller liknande med uppgifter om djuret.

Om barn ska närvara vid besöket är det en god idé att förklara för dem vad som kommer att hända vid själva avlivningen. Tänk noga efter hur du själv kommer att reagera eftersom detta kommer att påverka barnens upplevelse av situationen.

Hur går det till?
Vi börjar alltid med att ge djuret en spruta med lugnande medel . Det tar cirka 10-15 minuter för att djuret ska bli trött. Vissa somnar helt, medan andra bara blir lite trötta. Katter som nyligen har ätit kan bli lite illamående av den lugnande sprutan.

På djuret läggs sedan en kanyl i ett blodkärl av en sköterska, oftast på frambenet. I denna kanyl ges sedan själva avlivningsvätskan. Avlivningsvätskan är en överdos av ett sömnmedel. Djuret kommer att somna djupare och djupare, och till slut så slutar hjärtat slå. Djuret känner ingen smärta av avlivningen. När avlivningsvätskan har sprutats in tar det bara ett par minuter innan hjärtat slutar slå. Ibland kan djuret dra några djupa andetag och ibland kan det rycka lite i muskler i samband med avlivningen. Alla djur kontrolleras noga av veterinär för att säkerställa djuret har vandrat vidare.

Efter avlivningen får ni själva välja om ni vill sitta kvar en stund eller åka hem direkt.

Vad händer sedan?
Det finns tre alternativ att välja på efter avlivningen:

Avlivning hund exkl. kremering
<10kg 1040:-
11-30kg 1240:-
31-50kg 1420:-
>50kg 1640:-
Avlivning katt exkl. kremering 920:-
Avlivning smådjur exkl. kremering 660:-
Avlivning mycket små djur exkl. kremering 330:-
Allmän kremering hund
<10kg 1000:-
11-30kg 1125:-
31-50kg 1325:-
>50kg 1500:-
Allmän kremering katt 800:-
Allmän kremering smådjur 415:-
Separat kremering hund
<10kg 2000:-
11-30kg 2500:-
31-50kg 2625:-
>50kg 2875:-
Separat kremering katt 1490:-
Separat kremering smådjur 1130:-