Enligt svensk lag ska samtliga hundar vara id-märkta. Vi rekommenderar även att katter ID-märks då det kan vara det som hjälper ägaren att återförenas med sin katt om den sprungit bort.

Bromölla

Ugnsvägen 4B 295 39 Bromölla
Hitta hit 0456-40 58 00

Chipmärkning

Märkning med ett mikrochip görs på hundar och blir allt vanligare även på katter. Mikrochipet injiceras under huden mellan skulderbladen på katten eller hunden. Djuret behöver inte sederas för denna injektion. Chipmärkning kan utföras från sex veckors ålder och katten eller hunden kan därefter identifieras hela livet. Alla chip har ett unikt id-nummer som registreras i ägarregistret av djurägaren.

Hur läser man av chipet? 

För att kunna se id-numret på ett djur som är chipmärkt krävs en speciell avläsare som finns hos polisen, veterinärer och djurhem etc.

Tatuering/tångmärkning 

Är den vanligaste - och billigaste - metoden för id-märkning av katter i Sverige. Märkningen görs vanligen i vänster öra och ser ut som en tatuering när den torkat. För att id-märkas med tång (tatueras) måste katten vara sederad (medicinerad med lugnande medel). Katter märks efter en slumpmässig siffer- och bokstavskombination oftast bestående av 4–5 tecken. Tatueringen läses inifrån örat och utåt. Oftast görs tatueringen i samband med annat ingrepp då katten är sederad, till exempel kastration.

Vilken märkningsmetod är bäst?

En tatuering syns men kan blekna med tiden och därmed bli allt svårare att läsa av. Ett chipnummer däremot är lätt att läsa av och fungerar som allra oftast. Nackdelen med chip är att det inte syns på katten att den är märkt och utan avläsare går det inte att läsa av id-numret.

Från och med juli 2011 måste också alla katter som ska resa inom EU vara chipmärkta. Vilken metod du ska välja beror alltså på flera faktorer. Ska du ut och resa med katten? Bor du i stadsmiljö eller i glesbygd?

Prata gärna med din veterinär eller id-märkare om vad som är lämpligt för just dig och din katt! Det allra bästa är kanske att välja både tatuering och chipnummer.

Registrering hos Sverak

Lika viktigt som själva märkningen är förstås att registrera den, så att din kisse hittar hem om den kommer på villovägar.

Kattförbundet SVERAK har som mål att alla katter ska vara ID-märkta och registrerade. Därför har man valt att inte ta någon avgift för ID-registertreringt! Läs mer om hur du registrerar din katt i SVERAKs ID-register här!

Registrering hos DjurID/Svenska Kennelklubben

För att vara helgarderad bör du också registrera ditt märkta husdjur hos Svenska Kennelklubbens DjurID.se. Läs mer om DjurID här!

För- och nackdelar

Fördelen med tatuering med tång är att alla kan läsa av ett nummer i örat och med hjälp av det hitta ägaren. Nackdelen är att man måste sedera (ge lugnande) till en katt vid märkningen. Vanligt är att katten id-märks i samband med kastration när den ändå är sövd. Ibland kan tångmärkningen med tiden bli otydlig.

Fördelar med chipmärkning är att det kan utföras på unga individer och utföras utan lugnande medel. Nackdelarna är att man inte kan se på en katt om den är chipmärkt och utan avläsare kan inte id-numret läsas av. Ett mikrochip kan med tiden förflytta sig under huden, till annan plats på kattens kropp. Detta utgör också en nackdel, då mikrochipet kan vara svårt att finna.

Det allra bästa är att välja båda märkningstyperna. Med både tatuering och chipnummer ska det mycket till för att katten eller hunden inte ska kunna identifieras. Kom ihåg att uppdatera registret med det nya id-numret om komplettering sker med ett chip eller en tatuering.

Bromölla

Ugnsvägen 4B 295 39 Bromölla
Hitta hit 0456-40 58 00