Det är ett viktigt ansvar att fatta beslutet om avlivning när tiden är inne. Tveka inte att kontakta veterinär om du vill få en bedömning av ditt djurs hälsotillstånd och prognos, eller bara ha någon att rådgöra med.

Värnamo

Jönköpingsvägen 43 A 331 34 Värnamo
Hitta hit 0370-106 60

 

Att hjälpa ett djur att somna in är en av veterinärens och sköterskans viktigaste uppgifter. Vi tar stor hänsyn till djurägarens önskemål och djurets behov för att stunden ska bli så fin och stressfri som möjligt.

Inför besöket

Innan ett beslut tas om avlivning kan ni som djurägare, om så önskar, få ett besök för rådgivning och undersökning av hunden eller katten hos veterinären. Men ibland kan ett sjukdomsförlopp gå så fort att en akuttid blir det enda alternativet. Vanligtvis bokas avlivning till sköterska hos oss. Vi försöker i möjligaste mån ta emot samma dag, om det är det som ni vill, annars kan vi även boka en tid till dagen eller veckan efter.

Vi försöker alltid ha koll på väntrummet för att du ska slippa sitta och vänta, men säg gärna till när du kommer in så att vi kan hjälpa dig så snart som möjligt. När du kommer med ditt djur för avlivning får du skriva på ett papper där du godkänner att ditt djur ska få somna in. Vi tar sedan betalt för att du ska slippa göra det efteråt ( se aktuella priser längst ned på sidan). Vill du inte stå i receptionen har vi möjlighet att ta betalt inne på rummet i lugn och ro. Hos oss finns även möjlighet att gå in på sidan av huset via infektionsingången direkt till ett rum. Detta passar er som inte vill gå igenom reception och mottagning, samt om hunden vanligtvis är stressad när ni är här.

Vem kan vara med?

Att ta ett beslut om att låta sin vän få somna in kan vara svårt. Vi försöker alltid tillmötesgå djurägare och djur på bästa sätt. Vissa vill enbart lämna djuret här hos oss, men de flesta väljer att vara med under insomnandet. Ni kan alltid själva välja när ni vill gå. Via våra rum som är anknutna till infektionsingången finns alltid möjlighet att gå ut via den dörren, detta för att slippa gå igenom mottagningen och receptionen.

Barn får också vara med vid avlivning om någon finns där för att ta hand om deras sorg. Barn reagerar vanligtvis rationellt och kan oftare ta det bättre och lättare än vad vuxna gör. Däremot kan det vara jobbigt för dem att se sina föräldrar ledsna. Att visa och dela sin sorg kan vara ett sätt att komma varandra nära och en bra grund för att bearbeta den. Barn behöver vanligtvis också få prata om det som har inträffat på ett sakligt sätt för att kunna bearbeta sorgen.

Hur går en avlivning till?

Tillvägagångssättet kan skilja sig något åt för hundar och katter. Vanligtvis ges först en lugnande spruta.

Efter att hunden har blivit trött, injiceras en större mängd narkosmedel via en kateter i ett blodkärl. Hunden somnar in lugnt och stilla och inom en kort stund slutar hjärtat att slå. Det är normalt sett inte förknippat med någon smärta eller några andra otäcka upplevelser. På katt och smådjur kan sömnmedlet ibland injiceras direkt i buken, och de reagerar vanligtvis inte på injektionen. Ibland somnar de in på en gång, men för en del kan det ta upp till 15-30 minuter.

Veterinären säkerställer att hjärtverksamheten och andningen har upphört efteråt. Det går bra att stanna kvar en stund med sitt djur efter avlivningen.

Vad händer efter avlivningen?

Direkt efter avlivningen förvaras kroppen i frysbox precis så som människokroppar hanteras, i väntan på att föras till ett krematorium.

Kremering

Vi har möjlighet att ombesörja kremering av ditt djur genom vårt samarbete med Flattinge Smådjurskremering. Vid vanlig kremering tas flera djur om hand samtidigt, detta kallas gruppkremering. Askan sprids sedan i minneslunden i Flattinge. Vid separat eller enskild kremering får djuret en särskild märkning och hanteras enskilt under hela processen. Kremering sker i en ugn som rengörs mellan användningarna. Askan levereras i en urna av trä med ditt djurs namn på. Urnan kan hämtas hos oss normalt inom två veckor. Det är helt riskfritt att begrava eller sprida askan efter den kremerade katten eller hunden.

Djurägaren kan även få ta med sitt djur hem för att ordna en egen begravning, om ni vill medföljer en kista. Kontrollera med kommunen om det är tillåtet att begrava katt eller hund på tomten. Det är oftast inte tillåtet att begrava djur inom stadsplanerat område, dock finns det ett antal djurkyrkogårdar som tar emot kremerade husdjur.

Vid begravning hemma kan speciella minnesstenar beställas från olika företag.

Priser


Hund

Katt

Övriga djur

 

Senast uppdaterad: 2020-01-13

Värnamo

Jönköpingsvägen 43 A 331 34 Värnamo
Hitta hit 0370-106 60