Behovet av blod är lika stort hos djur som hos människor och blodtransfusion kan utgöra skillnaden mellan liv och död. För att alltid kunna erbjuda våra svårt sjuka patienter livsviktig behandling med blodprodukter behöver vi hjälp från sällskapsdjur och deras ägare med att kontinuerligt fylla på blodbanken.

Göteborg (Västra Djursjukhuset)

August Barks gata 8 421 32 Västra Frölunda
Hitta hit 031-450 700

Blodgivning på AniCura Västra Djursjukhuset

Kriterier för blodgivning hund

  • Hunden ska vara mellan 1 och 6 år, frisk och fullt vaccinerad
  • Ska vara stabil och lugn i temperamentet (hunden måste kunna ligga helt stilla på sidan i ca 10 min)
  • Vikten ska vara minst 27 kg
  • Blodvärdet (hematokriten) ska vara över 40%
  • Blodet ska vara ”negativt”
  • Hunden får inte ha varit utomlands eller ha fått valpar
  • Hunden får inte själv ha fått en blodtransfusion

Hur går det till?

Blodtappning sker högst en gång per kvartal och innebär ett cirka 30 – 60 minuter långt besök inklusive den kliniska undersökningen av veterinär. Själva tappningen tar 5-10 minuter att genomföra. Under tappningen ligger hunden stilla på sidan medan blodet tas ifrån den stora halsvenen. Hunden påverkas inte märkbart av tappningen men kraftig fysisk ansträngning bör undvikas samma dag.

Blodet från en blodgivare delas upp i röda blodkroppar (kan förvaras i 5-6 veckor) och i plasma (kan förvaras i upp till ett år) och kan på detta sätt hjälpa två patienter. Ibland ges även transfusioner med helblod.

Vi vill att ditt djur upplever besöket hos oss som positivt och gör vårt bästa för att det skall tycka att det är en rolig upplevelse med belöning efteråt. Om ditt djur känner någon form av obehag kommer det inte att fortsätta lämna blod.

Vill du låta din hund bli blodgivare?

Förutom att din hunds blodprov blir som ett kvitto på att den är frisk så får ni lite nyttosaker som tack för hjälpen: en årlig vaccination, en säck foder, ett fästinghalsband och en fin reflexväst med texten "Blodgivare". Om din hund skulle ha oturen att bli allvarligt sjuk och behöva få en transfusion så får den dessutom transfusionen utan kostnad.

Vi vill passa på att tacka våra blodgivare och deras hussar och mattar för att de hjälper oss att rädda liv! Tillsammans med sina ägare gör dessa hundar en fantastisk insats.

Blodtransfusion

Blodprodukter ges intravenöst och används bara i akuta fall eller nödlägen. Beroende på vad djuret lider av kan olika blodprodukter ges. Djur som behandlas för anemi (blodbrist), stora blodförluster vid exempelvis trafikskador eller andra tillstånd då syretillförseln till vävnaderna är nedsatt får vanligtvis röda blodkroppar. Plasma används bland annat vid förgiftningar, brännskador samt vid behandling av koagulationsrubbningar som exempelvis vid råttgiftsförgiftning eller leversjukdom.

Innan, under och efter transfusionen övervakas det mottagande djuret mycket noggrant. Man kontrollerar djurets temperatur, urin, puls, andningsfrekvens och slemhinnefärg enligt ett särskilt transfusionsschema.

Ge blod - en frivillig och livsviktig insats

Eftersom bloddonationer är en frivillig insats från djurägare med en önskan att hjälpa oss att rädda liv utgår ingen ekonomisk ersättning. Våra blodgivare får istället kompensation i form av en årlig hälsoundersökning.

En blodtransfusion kan rädda livet på vilken hundras som helst men vissa hundraser passar bättre än andra för blodtappning, däribland boxer, flatcoated retriever, greyhound, rhodesian ridgeback, riesenschnauzer, schäfer samt dobermann. Anledningen till detta är att dessa raser ofta är "negativa", det vill säga att de saknar en specifik antikropp som kan ge farliga transfusionsreaktioner. De hundarna fungerar därför som universaldonatorer.

Göteborg (Västra Djursjukhuset)

August Barks gata 8 421 32 Västra Frölunda
Hitta hit 031-450 700