Hudutredning

Öronutredning

Sjukdomar i öronen är en väldig vanlig orsak till vetertinärbesök. Hörselgångarna och öronen är en fortsättning på huden och i de flesta fall är öronproblem egentligen ett hudproblem.

Öronproblem kan vara tex parasiter, infektioner, främmande föremål i hörselgången, överdriven vaxproduktion med mera. Vid parasitangrepp eller enklare öroninflammationer kan problemet vara enkelt åtgärdat men vid upprepade problem med öronen bör detta utredas vidare för att leta efter annan underliggande orsak till symtomen för att kunna ge rätt behandling. Underliggande orsaker kan vara tex allergi, hormonella sjukdomar eller polyp/tumör i hörselgången.

Vid veterinärbesök börjar man oftast med en grundlig undersökning av hela huden och öronen. Det är vanligt att man tittar ned i hörselgången med ett så kallat otoskop och i vissa fall man kan behöva ge djuret lugnande eftersom det kan vara ömt eller att djuret ogillar undersökning. I de flesta fall tar man också prover från hörselgången. I vissa fall kan man behöva göra en allergiutredning eller ta kompletterande blodprover för att leta efter den underliggande orsaken till problemen. 

I de flesta fall behöver man inte göra rent öronen på en frisk hund eller katt. Har man ett djur som ibland är lite smutsig i öronen eller har lite extra vaxproduktion kan man använda receptfri öronrengöring som finns att köpa i våra butiker. Det viktigaste att tänka på är att inte fortsätta om djuret får ont vid rengöringen, om de blir mer besvärade efter rengöringen eller om symtomen inte går över. Det är också viktigt att tänka på att hörselkanalen hos hund och katt ser annorlunda ut än hos människor och man bör inte använda tops i öronen med risk att skada strukturer längre in i örat.