Snart lanseras ett läkemedel i tablettform som tillhör en helt ny klass av läkemedel som ger hunden omedelbart skydd mot fästingar i upp till tolv veckor.

Fästingar på hundar är ett problem både för hunden och för hundägaren. Fästingar kan överföra flera olika infektioner till hundar som t ex borrelia, anaplasma och TBE som är sjukdomar som kan kräva veterinärvård.

Sedan tidigare finns flera registrerade läkemedel som används på olika sätt, bland annat genom droppar i nacken eller som ett halsband. Nu lanseras ett läkemedel i tablettform som tillhör en helt ny klass av läkemedel som ger hunden omedelbart skydd mot fästingar i upp till tolv veckor. Bravecto® är receptbelagt och man behöver kontakta veterinär för att få ett recept utskrivet.

Läkemedlet har få och mycket milda biverkningar. De vanligaste biverkningarna var milda och övergående magproblem. Bravecto har testats på valpar, avelsdjur samt collieraser och har visat sig vara mycket säkert för samtliga grupper.

Man behöver inte oroa sig för att exempelvis ett fästinghalsband ramlar av eller att dropparna i nacken tvättas bort och därmed inte ger full effekt. Det finns inte något hinder mot att bada eller schamponera sin hund vid användning av Bravetco®.

Läkemedlet finns ska nu finnas tillgängligt i handeln.