Diarré och kräkningar hos hund

Det är vanligt att hundar drabbas av akuta kräkningar och diarréer. Läs mer om mer vad du kan göra om din hund har drabbats av diarré eller kräkningar.

Den vanligaste orsaken är att hunden har fått i sig något olämpligt ute; det så kallade soptunnesyndromet. Man skall dock känna till att förutom infektiösa orsaker såsom, virus, bakterier och parasiter så finns det en rad mer allvarliga sjukdomar som kan ge diarré och kräkningar som främsta symtom. Är inte din hund relativt pigg under behandlingstiden eller fortsätter den att kräkas eller ha diarré trots svälten så kontakta oss för rådgivning. Detsamma gäller vid kraftigt blodtillblandad diarré eller snabbt sjunkande allmäntillstånd. Då skall ni söka veterinär omgående.

Om din hund drabbas utav plötsliga kräkningar och diarréer så är det viktigast att tänka på allmäntillståndet. Det är normalt att bli lite hängig men hunden skall fortfarande kunna bli glad när man kommer hem, kunna gå ut och gå korta rastningar etc. Det kan vara bra att ta tempen på din hund. Normal temp är 38-39 grader. Kontakta veterinär om hunden är allmänpåverkad eller har feber.

Om hunden är relativt opåverkad så börja alltid med att ta bort mat och vid kräkningar även den fria tillgången på vatten. Ge små portioner vatten från någon matsked till ½ dl åt gången till en stor hund. Det är inte fel att använda vätskeersättning.

Vid diarré kan man ganska omedelbart börja med något tarmstabiliserande medel såsom Pro-kolin, Canicur etc. Tarmstabiliserande medel finns att köpa i vår butik eller på Apoteket.

Det går bra att svälta en normal frisk hund runt 24-36 timmar. Även matrester, godis och tuggben är att betrakta som mat. Ta bort även dessa! Informera hela familjen att nu är det matningsstopp.

Små hundar – under 2-3 kg - och valpar skall inte svältas någon längre tid. Max 6-8 timmar eftersom de snabbt kan drabbas av lågt socker i blodet. Dessa får direkt efter att kräkningarna har avtagit börja med pytteportioner med näring. Det krävs inga större mängder. Ring oss gärna för rådgivning i dessa fallen.

Om diarrén och kräkningarna ger med sig på svälten och begränsad vattengiva så kan man starta upp med små portioner av mat 12 timmar efter sista kräkningen eller diarrén. Det finns en massa enklare huskurer med överkokt ris och morotspuré men det enklaste är att köpa ett kommersiellt dietfoder på burk hos veterinären. Då får hunden i sig en lättsmält fullvärdig kost och det är lätt att räkna ut hur mycket som hunden skall ha varje dag. Det fungerar även bra med uppblött diet-torrfoder om man har en större hund.

Man börjar alltid med små smakbitar (tesked- till matskedsstora) varannan timme. Fungerar det under ca 6 timmar så kan man gå vidare med upptrappningsschemat:

Därefter minska med en portion per dag ner till normala 2-3 givor /dag. Om hunden mår bra och magen är stabil så håll dieten totalt 7-10 dagar och smyg sedan över till hundens vanliga foder över 3-5 dagar successivt.

Kortfattat: