Att lära valpen att vara rumsren handlar inte om hur vi lär valpen att inte kissa inomhus. Det handlar om hur vi lär valpen att göra sina behov utomhus. Det kräver tålamod, att du lägger tid och energi på projektet och inte minst massor av belöning.

Hur ofta behöver valpen göra sina behov?

Det finns bara ett svar och det är OFTA! Grundregeln är att den behöver kissa och bajsa precis när den vaknar, har ätit eller druckit och flera gånger under lek och rörelse, eftersom detta stimulerar tarmar och blåsa. Räkna med att den unga valpen producerar avföring 6-8 gånger i dygnet. Detta avtar med åldern när hunden lär sig kontrollera blåsa och tarm, men det är inte ovanligt att hunden gör sina behov på varje rastning, det vill säga minimum fyra gånger per dag.

Träningen

Den unga hunden ger ofta inga signaler till dig att den vill gå ut, utan sätter sig när behovet uppstår. Ofta söker den dock bort från sovplatsen, söker lite efter ett bra ställe och går eventuellt lite brett på bakbenen. Det är ägarens ansvar att lära sig dessa signaler och hinna ut med hunden, innan den gör sina behov. Det är en fördel att även koppla kissandet och bajsandet till ett kommando, då lär sig hunden så småningom, att det är dags att uträtta sina behov när du ber den om det. När valpen gör sina behov utomhus, ge den då massor av belöning i form av klapp, glada ord och godis. Snart börjar den själv söka mot dörren när den ska ut. Ju mer du är uppmärksam på signalerna och ju mer tid du använder på denna träning, ju fortare går det.

Natten

Valpar vaknar på natten för att kissa och ibland även bajsa. Så fort den vaknar av denna orsak, måste den ut. Det är en fördel att rasta den sent på kvällen innan läggning och gå upp tidigt på morgonen för att ta ut valpen. Ofta behöver man ändå gå ut en gång mitt på natten. Var beredd på att den kissar så fort den vaknar och är på benen, det är då en fördel att hinna lyfta upp den i famnen, då de sällan kissar i det läget. Tar du för lång tid på dig, är det oftast redan för sent. Sätt gärna väckarklockan innan du vet att valpen vaknar själv, det ger dig någon minut extra.

Olyckor inomhus

Det är aldrig valpens fel om det händer en olycka inne, det är du som inte har sett signalerna eller varit tillräckligt snabb! Banna därför aldrig valpen om det skulle hända, utan torka upp, gör rent och gå tillbaka till att hela tiden hålla ett vakande öga på hundens signaler.

Det är olika hur snabba valparna är med att bli rumsrena. Det beror även på om uppfödaren eventuellt redan har påbörjat denna träning innan valpen flyttar. Vissa valpar är nästan rumsrena vid 8 veckors ålder, andra hinner bli 6-8 månader innan de är helt pålitliga.