Ekonomin för dig som hundägare

Att köpa och äga en hund medför en hel del kostnader. Därför kan det vara bra att känna till vilka dessa är innan man tar beslutet att skaffa hund.

Den dagliga skötseln och maten kräver återkommande kostnader medan andra poster är engångssummor. Det är bra att räkna ut en ungefärlig månadssumma så att man kan ta ställning till om den personliga ekonomin tillåter en ny familjemedlem. Här är några viktiga utgiftspunkter att ta hänsyn till när du ska räkna fram kostnaden för din hund.

Kostnader att räkna med för din hund

Daglig vård och omsorg om din hund medför återkommande månadsutgifter. Mat, försäkringar, bajspåsar och tillbehör för pälsvård är poster att räkna in här. Räkna även in ett startkit den första månaden med saker som koppel, mat- och vattenskålar, klotång, leksaker, borstar och kanske bilbur eller hundsäng. Självklart måste du ta hänsyn till vilken ras du har och vilken vård din hund kräver i form av trimning, mat, passning och utbildning. Vissa hundraser behöver klippas och trimmas regelbundet men den största månadskostnaden är framförallt maten och eventuellt hunddagis och försäkringar.